tisdag 29 juni 2010

september 2007

30.9.2007 10:16:07Fettförbrännarmorgonpromenad
blev det för min del i morse. Ytterst sällan kan jag ta en promenad innan frukost. Lillagumman är ännu för liten för att vara ensam hemma en timme när jag promenerar och gubbi börjar ju sitt arbete innan vi andra stiger upp. Eller också är han och jagar. I morse tittade han ut och konstaterade att vädret såg så dåligt ut så fågeljakten fick vara. Detta var ett glädjebesked för mig och hunden. Vi for på en härlig fettförbrännarmorgonpromenad med kameratelefonen i högsta hugg. Vilken härlig känsla när det doftar skönt och friskt i luften...
Kanske Tant Heikki får några tidiga minnesbilder från detta ställe.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
29.9.2007 19:57:331 2 3 4 5
Den som tar det ska få en egenhändigt tagen bild!
Eftersom ingen tar på sig ansvaret för 12345 så får fantomen en bild här:
och min plats en bild här, ser du riktigt noga så hittar du dina smultronplantor under löven. jag planterade dem i skogsbrynet och hoppas att de sprider sig över det hela vildvuxna området:
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
29.9.2007 10:56:10Lillagummans bilder
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
29.9.2007 10:20:56Bilder till Lilli i utlandet taget från ett bilfönster med kameratelefon del 6
Äntligen hemma
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
29.9.2007 10:16:24Bilder till Lilli i utlandet taget från ett bilfönster med kameratelefon del 5
Snart hemma!
Får du na dryyft Lilli????
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
29.9.2007 09:51:25Bilder till Lilli i utlandet taget från ett bilfönster med kameratelefon del 4
Södra vägen hemåt.

Kanske känner du igen huset ovanför, en gammal klasskompis till dig bor ju där.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
29.9.2007 09:43:08Bilder till Lilli i utlandet taget från ett bilfönster med kameratelefon del 3
resan hemåt börjar via kyrkan och det nya församlingshemmet som håller på att byggas.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
29.9.2007 09:32:15Bilder till Lilli i utlandet taget från ett bilfönster med kameratelefon del 2
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
29.9.2007 09:19:49Bilder till Lilli i utlandet taget från ett bilfönster med kameratelefon del 1

Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
29.9.2007 07:35:41Gomorron bloggisar
Här tycks jag vara ensam inloggad denna förtjusande lördagmorgon. Har varit vaken sedan halv sju för det var visst nån i hushållet som skulle på skogsfågeljakt tillsammans med sin bror.

När brodern kom stod hunden och storskällde med svansen mellan benen mitt i sängen, men den vågade sig inte in i köket för att se vem som kom. Hunden har nog nåt lynnesfel för det är alltid så här, den är till och med likadan mot moffa som ändå kommer in fyra dagar i veckan.
Jag har svårt att somna om när jag vaknat ordentligt så därför har jag surfat bland GI recept en bra stund.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
28.9.2007 12:20:15Det stör mig
att skatteverket är så långsam med sin behandling av besked om restskatt när man har lämnat in anhållan om att arbetsresor ska beaktas.
Har suttit och betalat räkningar nu när jag är hemma med sjukt barn och den där lappen om restskatt stör mig. Jag brukar inte ha restskatt men än så länge är det en jättestor räkning som ska betalas 3.12.
Har man otur så hamnar man att vänta ända till sista veckan i oktober innan man får det slutgiltiga beskedet. Det var det enda de kunde upplysa mig om på västra finlands skatteverk när jag ringde och frågade om de glömt bort mig. (Jag vet andra som sedan många veckor tillbaka har fått sitt besked). Det tycker jag att är skit, endast en månads betalningstid om man har oturen att få sitt besked bland de sista. Nu tror jag dock inte att jag kommer att få mycket i restskatt när mina arbetsresor beaktas.
Men tänk om det inte är så som jag tror. Då kommer jag att ha en stor skattesmäll i december som säkerligen påverkar hela månadens ekonomi och därigenom även den bästa helgen på hela året. Tidigare år har jag fått skatteåterbäring och då har jag unnat mig något gott till jul. Min laptop är exemplet på fjolårets skatteåterbäring.
Ja, ja inte vet jag om det är bara i min räkningshög som räkningarna växer med en oerhörd fart. Ibland kommer det stora räkningar som man vetat om i flera år. Lantmäterbyrån har snart fått allt det jag är skyldig dem. 1000 euro skulle de ha för en styckning av ett hus och en liten kulle med skog. Deras taxa sa de att är enligt storleken på det styckade området. Vilken tur då att jag inte äger nåt stort ställe, tänk hur många tusen de skulle vilja ha av mig i så fall.
Nu är det bara en sak till som stör mig för tillfället. Den hyrda byggkarlen som skulle komma redan för en månad sedan har ännu inte kommit för att sätta in vår nya garagedörr. Senast på tisdag ska han komma men det har vi fått höra redan flera gånger... Fy tusan för sådana som lovar för mycket. Varför ta på sig ett arbete om man ändå inte hinner komma och göra det???
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
28.9.2007 09:42:06Spenatsoppa
blev jag snål på när jag var in på GI Viktkolls sidor. Fast jag skulle nog vilja ha ännu mera ägg.

Spenatsoppa med ägg

Med ett paket djupfryst spenat fixar du enkelt den här läckra förrättssoppan. Em mixer eller matberedare behöver du för att få soppan riktigt slät.

Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
600 g djupfryst bladspenat
1 liter hönsbuljong
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk torkad ingefära
2 dl grädde
muskot
vitpeppar
Till servering:
2 kokta ägg
Så här gör du:
1.
Tina spenaten. Koka den i 10 minuter tillsammans med buljong, olja, citronsaft, och ingefära.
2.
Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och koka upp igen. Krydda med muskot och vitpeppar. Servera med ägghalvor.
Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
27.9.2007 14:27:54Djur som familjemedlemmar
Hunden myser idag när vi är hemma och hon får vara inne i stugan och inte behöver fara ut i kojan. Hon trivs bäst i sängen eller soffan.
Katten däremot drar sig gärna undan där den får vara ifred. Upp på vinden eller uppe på nåt bord. Katten har sin matkopp på diskbänken, annars skulle den aldrig hinna få nån mat för snåla hunden skulle hela tiden hinna före.
Den som däremot inte behöver snålas är jag, för jag sitter med en tallrik framför mig som innehåller turkisk yoghurt blandad med frysta blåbär och linfrön. MUMS!
Måste stärka mig lite inför jobbet som även fortsätter ikväll. Gubbi e hemma nu så han får vara med sjuklingen. Jobbmötet pågår säkert hela kvällen men innan dess ska jag hinna med lite skön fotvård här i hemknutarna...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
27.9.2007 13:53:41Jag tar till kniven
när jag vill nå de översta hyllorna i mitt skafferi. Jag tycker inte om att klättra och dessutom är jag lite höjdrädd så därför undviker jag att ta till stolen när jag ska ha nånting från den hyllan.
Har en bastant kniv som jag aldrig använder till annat. Mina Tupperwareburkar passar ypperligt att ta ner med kniven. På översta hyllan förvarar jag ris och sånt som inte använd så mycket så det är inte varje dag jag får ta till kniven.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
27.9.2007 10:11:45SNÅL
Lillagumman har feber så jag är hemma med sjukt barn som det heter när man ringer till jobbet.
Har denna vecka riktigt tagit tag i viktminskningen på nytt. Nu är jag till och med med i två GI kurser på nätet. Bra när man får recepttips från båda hållen. Jag är med i det rikssvenska GI Viktkoll och GI-nätkurs med Peter och Solveig Sandbacka via Norra ligans nätkurser.
Snålvattnet rinner och jag hittade detta godis på GI Viktkoll:

Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
25.9.2007 18:04:50härlig dag
Ingen samplanering på jobbet imorse när de flesta av mina kolleger skulle iväg och sporta. Därmed passade jag på att ta en härlig morgonpromenad med hunden innan jag var tvungen att åka iväg. Lillagumman hade sin lediga dag idag, men gubbi har en jaktsemestervecka nu så han fick ta hand om henne eftersom det inte skulle vara nåt jaktas idag,
Hunden har jagat i två dagar. I söndags var hunden och jagade åt en av gubbis kaverin så nu är det en hare mindre i Lepplax. Igår gjorde hunden krombihararna osäkra. Det känns bra att veta att med hund GPS:n så vet vi exakt var den befinner sig, men det är nog inte så roligt att se på GPS:n att hunden befinner sig mitt på Åsbackvägen i nån minut. Det är lång att köra runt med bilen därifrån hunden startade, men fågelvägen är det bara några kilometer.
Gissa om vi stod på gaspedalen. Som tur var svängde hunden om och började söka sig hemåt så vi hittade den på hemvägen. Då hade hon varit ute från 8-tiden och klockan var halv sex när vi tog fast henne. Hon är nog en duktig jakthund, men väldigt envis och vill inte sluta i första taget.
P.S. Min plats: så här står det på vår Högfors.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
23.9.2007 14:13:12GI-rulltårta

Choklad- och kanelrulltårta

3 st ägg

1½ dl fruktsocker

¾ dl maizena (majsstärkelse)

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

(½ dl kokosflingor på bakpapper)

Fyllning: 100 gr smör

½ dl fruktsocker

1 äggula

2 msk kanel

2 msk citronsaft

Ugn 250 grader

1. Vispa ägg och fruktsocker vitt och pösigt

Blanda maizena, kakao och bakpulver

Vänd ner det i äggsmeten

Bred smeten på bakpapper och grädda i 5 minuter

2. Strö kokosflingor på ett bakpapper och stjälp upp kakan på det och låt den svalna.

3. Rör smör och fruktsocker poröst.

Tillsätt äggula , kanel och citronsaft.

Bred fyllningen på kakan och rulla samman.
Denna rulltårta är ett recept från paret Sandbackas kurser och vi tycker att den är god och annorlunda. Lillagumman älskar den. Jag brukar ha lite svårt med att få den att bli riktigt fin. Oftast blir den lite på brändare på nåt ställe, men det uppvägs av den annorlunda smörkrämen i mitten.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
23.9.2007 09:28:07Vilken härlig morgon vi har.
åtminstone här hemma hos oss. Solen skiner fram mellan träden nere vid Kronoby år, ner över de nytröskade fälten och rakt in genom mitt ena köksfönster. En del solstrålar värmer mina händer när jag sitter framför datorn.

Undrar hur många det är som har sin dator på en Högfors nr 5. Hit har den hamnat efter att det trådlösa vägrar fungera. Det är mitt i huset och man har bra koll på vad som händer i de andra rummen.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
22.9.2007 08:38:28Vem ska man bjuda?
Lördag morgon och jag känner mig trött.
Jobbade hela kvällen ute på gårdsplanen. Städade undan sommarsakerna, skyfflade grus på vår nya källarnedfart och brände kartonger och sånt. Tur att man bor nästan mitt i skogen så att man inte behöver bekymra sig om röklukt hos grannen.
Sedan blev det tårtfixande: två tårtor står i kylen och väntar på sina gäster.
Lillagummans kompiskalas går av stapeln idag. Det blev nog mycket större än när vi planerade och gjorde inbjudningskorten för några veckor sedan. Då var det bara tre kompisar från lekis som hon ville bjuda. Men efter att de firat henne där så blev det bara fler och fler som hon ville ge en inbjudan, även andra som sa att de ville komma på hennes kalas.
Då tog jag det diktatoriska beslutet att vi bjuder alla flickor från lekis. En pojke kom också med på listan för inte kunde jag bjuda en flicka utan att ta med hennes tvillingbror också. Lillagumman och tvillingarna har dessutom delat dagmamma för några år sedan.
De familjebekantas barn som bjudits kanske inte tycker att det är så roligt med 10 femåringar så de fick ett sms om att det även går att komma på kvällen. Nu ska här bara plockas undan lite saker så att barnen sedan kan plocka fram ännu mer i sina lekar. Pizzasnurrorna och bullarna måste hämtas ur frysen också.
En liten fråga: Vem bjuder ni när ni bjuder till barnkalas?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (11)
Tipsa en vän
20.9.2007 22:18:51Barnabön
Denna tavla fick lillagumman av sina faddrar till fyraårsdagen och nu har farmor ramat in den till femårsdagen. Vi tycker den är så fin denna "Barnabön"
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
20.9.2007 22:12:39Den godaste tårtan

Tårtbotten

Den godaste tårtan

-Vispa tre ägg och 2 kkp socker vitt och pösigt.

- Smält 2 msk smör i 6 msk kokande vatten och

blanda det i äggsmeten.

-Blanda 2 kkp vetemjöl med 2 tsk bakpulver och

rör ner det så att smeten blir slät.

-Grädda kakan i medelgod ugnsvärme ca 225 grader

i en smord och brödbeströdd form.

-Dränk in kakan och garnera.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
20.9.2007 22:04:45Mammas recept
använde jag mig när jag bakade tårtbottnar till lillagummans kalas. Ett recept som hon tagit ur någon veckotidning och som jag tycker att ger goda tårtor. De behöver inte gräddas så förfärligt länge men man ska akta sig så att de inte bränns.

Jag brukar lägga ett bakplåtspapper ovanpå under halva gräddningstiden för att undvika alltför allvarliga brännskador. Den rosa tårtan bjöd vi på i måndags på släktkalaset, den andra bottnen återstår ännu att dekorera imorron.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
20.9.2007 21:46:46Mammaminnen
har det blivit flera gånger idag.
Först när jag läste min plats och lyssnade på den sång hon lagt in: Bye bye Johnny. Den påminner mig väldigt starkt om mamma. När jag lyssnade på den i slutet av 80-talet var det bara några år år sedan hon dog och jag minns att det var precis som om sången skulle ha handlat om henne. Det var min egen tolkning, jag vet att andra har andra minnen av sången. Det var nog en sång att gråta till.
Andra gången var när jag bakade tårtbottnar idag till lillagummans kompiskalas. Då läste jag att jag skulle använda en smord och brödbeströdd form. När jag var barn och bakade så lärde min mamma mig att jag ska använda mannagryn till formen och det gör jag fortfarande. Syrran bakade inte så mycket på den tiden så hon använder vad jag vet skorpmjöl som hon lärt sig i sin utbildning.
Men jag håller mig till mammas råd för: MAMMA VET BÄST! Måste nog skaffa en ny ram till fotot av henne, glaset har nån gång under årens lopp spruckit sönder.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
19.9.2007 21:39:34Utfärd
Imorron ska vi på utfärd från jobbet, alla ska med på vandring. Olika rutter beroende på grupp. Jag har aldrig tidigare varit och vandrat i den terrängen så idag var jag tvungen att gå på en liten vandringsrunda för att förbereda mig för morgondagen.
Det var ganska backigt men inte långt. Min grupp går den kortaste biten. Vi ska ha matsäck med och från jobbet får vi korv att grilla. Konstaterade att den inte fanns bra grillspett vid grillstället så det blev en tur via Erkinhalli efter några stora sådana.
Hoppas att det blir bra väder. Ifjol skulle vi göra en likadan vandring men då var jag sjukskriven med borttappad röst, men på vandringsdagen hade det stormat och regnat så det blev korvgrillning istället på hemmaplan.
Nu borde jag packa något ätbart för morgondagen. Jag tror jag ska satsa på lite "gubbröra" med turkisk yoghurt, ägg, sill, grynost och lök. Det brukar vara ganska smaskens och är lätt att äta i skogen.
P.S. vem tar 11 000?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
18.9.2007 15:56:10Matdags
Borde man pröva GI Viktkolls recept? Har nog inget nötkött, men kanske älgkött går lika bra...

Biff  Stroganoff

Greve Alexander Stroganoff har givit namn åt det här receptet. En riktig Biff Stroganoff är enligt ursprungsreceptet en verklig delikatess, baserat på finaste råvaror, helst oxfilé. Rätten kan annars lagas av entrecote eller utskuren biff.
Ingredienser:
Till 4 portioner:
600 g benfritt nötkött, tex filé
2 msk smör
salt och malen vitpeppar
1 gul lök
1 burk hela konserverade tomater
1 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk fransk senap
2 tsk paprikapulver
2 1⁄2 dl grädde
Till servering:
sallad
Så här gör du:
1.
Skär köttet i 3-4 cm långa strimlor tvärs över fibrerna. Skala den gula löken och skär den i strimlor. Skär de konserverade tomaterna i strimlor och ta tillvara spadet.
2.
Fräs löken i smör på låg värme. Lägg över löken i en gryta tillsammans med tomatspad och köttbuljong. Blanda ner tomatpuré, senap och paprikapulver. Koka upp och låt sjuda under lock tills löken är mjuk.
3.
Bryn köttstrimlorna i smör och krydda med salt och peppar. Tillsätt köttet, tomatstrimlorna och grädden. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme ca 10 min tills köttet är mört.
Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
17.9.2007 14:59:39GRATTIS 5 ÅR
Idag är det lillagummans 5-årsdag. För exakt 5 år och 20 minuter sedan efter ett dygns kämpande blev det kejsarsnitt.
Åren går och vi har fått en stor flicka...fastän idag sov hon vid dagis, första gången för i år. Det tar på krafterna att stiga upp tidigt och äta smörgåstårta och få presenter. Idag har hon fått vara prinsessa hela dagen vid dagis.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (13)
Tipsa en vän
16.9.2007 21:24:47Helgen i bilder...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
15.9.2007 22:55:25Sms utmaning av Zafira
har alltrå blivit utmanad av Zafira.
Man ska berättta om ett speciellt sms man fått. Ett sms som betytt något speciellt för en själv. Vilket är ditt mest minnesvärda sms?
Jag har väldigt svårt att komma ihåg något speciellt meddelande. Jag raderar oftast mina meddelanden så fort som möjligt.
Ett meddelande jag faktiskt lämnat och funderat på är ett Gott nytt år sms som jag fått två år i rad från ett för mig okänt nummer. Nummerupplysningen har inte kunnat hjälpa mig. Om du som skickat detta sms till mig läser detta kan du väl meddela mig så att jag slipper bekymra min hjärna över detta otroligt stora problem.
Jag i min tur utmanar Min plats på jorden, Ias bravader och Sånt e livet.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
15.9.2007 10:00:48TIDSBRIST IGEN
+ borde packa saker inför scrapträff
+ borde fara på scrapträffen som börja om några minuter
+ borde fixa lunch
+ borde kratta grus
+ borde läsa ut en bok vars lånetid gått ut
+ borde tvätta fönster
+ borde baka en tårtbotten
+ borde dammsuga och tvätta golv
+ borde åka till butiken
...osv...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
13.9.2007 19:26:13Scrappare och pysslare se hit
Nu har HobbyRummet i Terjärv öppnat sin gästbok och sitt galleri. Vi ska väl alla mejla in våra alster så att vi får se hur duktiga vi är här i Finland!!!!
Alltid roligt att se andras alster!!
Ska nu gå på byahemsföreningens styrelsemöte, men efteråt får hjag väl söka nån bild av nån LO jag tycker om att skicka till Marika...
Igår blev min första LO i lettersize färdig. Nu är det bara plastfickorna i den storleken jag saknar men dem får jag på scrapträffen i Merjärv byahem på lördag!!! HobbyRummets Marika brukar ta med sig lite smått att inspireras av.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
13.9.2007 11:48:08Regnbågen börjar i Krombi
Det kunde jag och lillagumman konstatera i morse när vi körde till dagis. En stark och klar regnbåge som syntes från början till slut dök upp längs flygfältsvägen.Den hade dessutom ett yngre syskon som höll sig lite ovanför och var svagare.
När vi närmade oss rondellen i Kronoby centrum kunde vi konstatera att det var där regnbågen började. I några sekunder såg vi den bakom rondellen och framför träden och busshållplatsen. Sedan började det störtregna och regnbågen bestämde sig för att söka sig till ett annat ställe.
Svårt att fota med telefonen och köra bil samtidigt. Kan så här i efterskott konstatera att regnbågen måste ha rört på sig eftersom bilderna inte överrensstämmer med det vi såg vid rondellen.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
11.9.2007 21:39:07Kakor i herremans smak...
Bak på gång hos oss. När jag frågade lillagumman idag vad hon vill bjuda på när hon fyller nästa vecka så svarade hon att hon vill ha tårta och kakorna med russin i.
Kakorna med russin i är småbröd som inte ser mycket ut för världen men som smakar desto godare. Inte bra för vikten, men desto bättre för snåltanden. Receptet har jag fått av min gamla farmor och jag brukar alltid baka dem då vi ska ha kalas för de lyckas nästan alltid. Enda gångerna de misslyckas är när jag glömmer dem för länge i ugnen...

Kakor i herremans smak

2 satser:

250 g smör

280 g socker

100 g havregryn

100 g korinter

250 g vetemjöl

2 tsk soda

1 ägg

Blanda alla ingridienser.

Forma degen till små bollar.

Grädda dem vackert bruna,

175 grader mitt i ugnen.

Kakorna rinner ut

vid gräddningen.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
11.9.2007 21:30:06Lingon
Idag har jag varit till skogen från jobbet. Vi plockade lingon för hand vid ett närbeläget elljusspår. Fastän vi bara plockade aktivt cirka 30 minuter så fick vi nästan 10 liter.
Nu blir det nog att börja planera en fest för våra vänelever. Vi får baka lingonkaka så att vi har nåt att bjuda på. Efter drickpaus blev det mera plockande för vissa medan andra lekte tika-tika. Tur var att vi fick "farmor" med oss i skogen.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
10.9.2007 21:44:1110 000
I måro ere exakt tri mååna saan ja skriva första inläggi år nu ere snaart 10 000 sidladdning.
He e så roolit ti skriiv å va in å läsa va ni aader skriivar...
Ha det gött!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
10.9.2007 20:06:00Himmelsk tårta
Ska man kanske pröva detta till helgen, säkert väldigt stark chokladsmak! Från GI VIktkoll:

Himmelsk  tårta a la GI

Originalreceptet till den här tårtan kommer från härliga Renée Voltaire. Vi har tagit oss friheten att GI- anpassa det. Det blir inte samma tårta, men vi lovar att den är himmelsk den här också.
Ingredienser:

Till 1 tårta, 10 bitar, behöver du:
300 g mörk choklad, 70%
1/2 dl vispgrädde
1 dl torkade aprikoser
1 dl pinjenötskärnor
1 dl grovt hackade hasselnötskärnor
2 dl pistaschnötskärnor
1 dl cashewnötskärnor (ej salta!)
½ dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön

Så här gör du:

1.
Ta undan pinje-, hassenöt-, pistaschnöts- och cashewnötskärnor samt solrosfrön, ca 1½ msk av varje sort, till dekoration. Hacka aprikoserna fint. Grochacka hasselnötskärnorna. Klä en kakform med bakpapper.
2.
Smält chokladen i vattenbad (eller i mikron) och rör ner grädden. Blanda ner aprikoser, nötkärnor, sesamfrön och solrosfrön. Häll smeten i formen och låt den stelna i kylskåpet.
3.
Strö över de sparade nötkärnorna före servering.

Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
9.9.2007 21:06:36F A R L I G A O R M A R!!!!
blev nog beskådat ikväll. Kom dit vid sextiden och utställningen skulle hålla på till klockan sju. När vi varit där en stund började det bli ruljans med olika ormar som flyttades, utställarna började nämligen ställa sig för att flytta till nästa ort.
En orm tappades på golvet och fräste några meter ifrån oss. Gubbi påstod sen att det nog var en av de farliga ormarna. Sedan tittade vi på en levande sköldpadda med två huvuden. Lillagumman fick vi nästan dra därifrån. När vi tittat på alla ormar såg vi ett plakat med foto-och videoförbud, men det var så dags då när det redan var fotat.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
9.9.2007 13:55:54Lycka är...
...att skrinna med kompisar...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
9.9.2007 13:51:02Nu är det färdigt...
...framplockat för gammaldags skoldag.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
9.9.2007 08:37:42Måro måro
BUU-klubben och Barnkanalen intas tillsammans med frukost innan det blir dags att söka fram skridskorna och fara till ishallen för en stunds kyla. Sedan blir det söndagsskolstart. Lillagumman ser riktigt fram emot det. Det blir andra året hon deltar. Ifjol satt jag i andra ändan av rummet och klippte ut flanobilder eftersom vår söndagsskola fått nya. Får se om det ännu finns bilder att klippa ut eller om man får börja ta en promenad.
Söndagsskolan håll i byahemmet och där ska vi idag ställa iordning för en gammaldags skoldag. Det är nämligen så att alla lågstadieelever i gamla krombi ska ha en gammaldags skoldag och vara utplacerade i de gamla skolor som fanns förr. Initiativet kommer från vår energiska byahemsförenings ordförande som även är en av våra söndagsskollärare (grannen är den andra). Gamla pulpeter ska bäras in...det låter nästan så roligt att jag skulle vilja ta ledigt från arbetet. Många pensionerade lärare kommer att vara lärare igen den dagen och hålla lite annorlunda lektioner. Om int jag minns fel så kommer eleverna att serveras gröt till mat, men de måste ha sin egen mjölkflaska med hemifrån.
När alla kommit hem från sitt idag (gubbi+hund=harjakt) så menar vi oss på ormcirkus som lillagumman kallade det. Ormutställning i Jeppis har nog lillagumman varit på en gång tidigare men då var hon bara några år så det minns hon inte...ska bli spännande. Hon har hållit på och sagt -Hjälp, jag svimmar vid olika förvånande tidpunkter och igår funderade hon: -Tänk om jag svimmar när jag ser ormarna. Int vet jag varifrån hon får alla sina konstiga tankar, nåja, säkert från tv och video.
Förresten, det finns fortfarande tomater i tomatautomaten i Nedervetil, kan vi konstatera efter gårdagskvällen. Goda, goda goda, 2,50 euro/kilo.
8 stycken för två euro fick vi och de är nästan slut.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
8.9.2007 08:04:53Gomorron
Två inloggade, jag å en Tärjäbo som jag inte vill läsa fast jag ibland förirrar mig dit.
Vilken tur att sveriges fyran börjar sända barnprogram tidigare än barnkanalen så att lillagumman kan placera sig där medan jag uppdaterar mig på bloggens värld. Har märkt att det inte blir så mycket bloggande nu när arbetet är i full gång.
Igår blev den äntligen klar den LO som funnits framplockad i flera veckor. Planerar att göra några LO:n i lettersize för när vi var på lillagummans dagis föräldramöte så fick vi en mapp där vi skulle limma in några foton på vårt barn från tidigare år.
Inte kan jag bara limma foton på ett papper så där bara, utan det måste ju nog scrappas. som tur är har HobbyRummet plastfickor i lettersize... shopping blir det alltså i helgen. Kollade redan att Marika nog är på väg till scrapträffen som är nästa lördag, då får jag det fraktat med henne till Krombi.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
7.9.2007 12:42:44Jultidningsdags
verkar det vara här på jobbet. Många vill att man ska köpa via dem. Men jag tackar nej och hänvisar till att jag redan köpt. Det är i och för sig en liten lögn, men jag SKA köpa av Purmokompisens pojke. Hur är det Ia, säljs det hos er också i år?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
5.9.2007 14:09:08Malena utmanad av Ia
Utmanad av Ias bravader.
Regler:Bloggaren skriver 8 fakta/vanor om sig själv.Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg om sina 8 fakta/vanor och skriver in dessa regler. I slutet av inlägget skriver du 4 personer som du utmanar och skriver deras namn.Glöm inte att lämna en kommentar om utmaningen i deras kommentarrutor på deras bloggar, så dom vet att dom har blivit utmanade och läser ditt blogginlägg.
1. De böcker jag tycker om kan jag läsa flera gånger om året.
2. Jag har alltid önskat mig rakt och fint hår istället för "byrrhååri" som jag har.
3. Jag har skjutit en mårdhund som fastnat i en fälla.
4. Ibland är jag småpedantisk men annars väldigt slarvig.
5. Nu när jag har eget barn saknar jag ännu mer min mamma som dog när jag var 16.
6. Jag älskar att pyssla och olika saker har varit populärt under olika tidpunkter; korsstygn, fribroderi, strumstickning, scrapbooking...
7. Jag är envis.
8. Skaffade internet hemma först i november 2006.
Jag i min tur utmanar Agnes, Zafira, Lejoninnan och Rasses mamma.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
3.9.2007 19:20:33B l o m k å l s m o s

Blomkålsmos

Potatismos har grymt högt GI-värde och är alltså något som vi undviker med GI metoden. Den GI-vänliga lösningen heter blomkålsmos. Supergott och luftigt! Mixer, matberedar eller mixerstav underlättar. Man kan annars pressa blomkålen genom en potatispress eller en sil. Receptet kan dubbleras.

Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
1 blomkålshuvud
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 tsk smör
Så här gör du:

1.
Ansa blomkålen och bryt den i buketter. Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp med hålslev och lägg över i en bunke.
2.
Mixa blomkålen med smör, salt och peppar till ett jämnt mos. Eventuellt kan lite av kokvattnet behöva tillsättas för att moset inte ska bli för hårt.

Tips: Laga gärna en dubbel sats och frys in. Blomkålsmoset går utmärkt att djupfrysa.

Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Från GI Viktkoll. Nu har det nog varit dåligt med viktminskningen i många månader. Sommarens pluskilon är ännu inte borta. Har en tendens att äta bra måndag till torsdag, men sen fredag till söndag barkar det av käpprakt åt skogen. Detta mos tyckte jag om i vintras. Gubbi tyckte det var pest och lillagumman åt nog lite. Men vill jag riktigt hålla diet så blir det nog detta istället för potatismos. Ibland med en klick creme fraiche nerblandat också.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
2.9.2007 22:46:419000
Vem tar och vem läser?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (16)
Tipsa en vän
2.9.2007 22:10:14Is finns
nog i Krombi, så ryktet stämmer. Det som däremot inte stämmer är hallbokningslistan, den har tydligen lite problem med uppdateringen. Men ändå är det bra att en enda person orkar uppdatera sin sportsida så att vi vanliga motionärer får ta del av den.

Lillagumman hade riktigt roligt men blev nog sur när ismaskinen kom och skulle göra iordning isen för Tärjaboa som var på kommande. Det var mycket motvilligt hon kom bort.
Efteråt blev det en liten tur till moffas. Där hade hon sönder ett kaffefat, som vanligt hade hon mycket svårt att säga förlåt. Åt mig gick det nog men åt moffas bruude var det svårare...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
2.9.2007 12:25:05Isen är färdig
i Krombi, har jag hört så här ryktesvis. Kollade hallbokningslistan och nog skulle allmänheten ha haft istur mellan kl. 10-11. Hann alltså inte... Kanske blir det en liten tur på eftermiddagen för enligt listan är ingen inbokad då. Tycker inte om tiden söndag kl.10-11. Då är det ju ofta annat program samtidigt, som söndagsskolan när den börjar. Lilagumman har skrinnat sedan hon var tre år och enligt min mening har hon hunnit bli duktig. Bilden är ett år gammal.
Lillagumman tyckte inte om när jag hade henne att mannekänga idag med vinterhalare. Hon har växt igen i sommar väldigt mycket så det var nog en hel del som hamnade i det som vi kallar "lilla lådan". Kanske man borde reservera ett bord vid loppis för alla avlagda kläder, en del kläder hamnar nog till Purmo och syrrans.
Skridskor ska vi köpa nya, moffa har lovat att han sponsorerar dem. Dessutom fyller ju lillagumman fem år om bara några veckor så det blir väl en bra födelsedagspresent!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
2.9.2007 00:11:40Tröttheten tog överhand
med lillagumman ikväll. Efter bion ville hon absolut träffa sin pappa som jobbade på strax utanför Jeppis. Hon berättade ivrigt om bion och allt som hänt och om att Shrek fick TRE barn, Efter en stund ville hon sitta i mitt knä och där somnade hon...
Snart borde jag väl också gå och sova. Det blir väl väckning vid 7.tiden som vanligt. Gubbi kom hem en stund efter oss och när han tog in hunden kunde han konstatera att nosen var alldeles sprucken. Det blir nog att ha jaktpaus för hunden en tid nu, men det var tal om hundratals duvor på nåt ställe...Duvstek kan också vara gott.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
1.9.2007 23:43:39B i o p r e m i ä r
blev det nog för lillagumman idag. Det var väldigt spännade. Måste nog medge att jag inte har varit på bio i Jeppis sen de renoverade. Mindes inte riktigt var jag vill sitta i salongen, men när filmen väl började mindes jag att jag vill sitta väldigt långt bak så att jag inte är så nära skärmen. Lillagumman tyckte nog att ljudet var nästan för högt. Beställde en mellanstor popcornspåse men den var ju nog MEGAstor.
Vi njöt av filmen båda två. Lillagumman tyckte nog att Shrek 3 var jättebra och skulle gärna gå en gång till. Jag lovade att vi skall köpa den när den kommer på dvd.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
1.9.2007 16:02:58Tröitto moster
Jag hade helt glömt bort att man kan bli så trött av av vara tillsammans med tre vilda barn. Än värre blev det när gubbi kom hem med hunden och haren. Syskonbarnen har ingen hund och blev alldeles till sig över vovven.

De förstod inte att hunden var väldigt trött och inte van vid att bli härjad med. Treåringen fick nog ett litet varningsnafs som gjorde att hon passade sig lite, tvååringen körde bara hårt med dockvagnen på hundens ben när han sprang fram och tillbaka. Gissa om jag fick springa och vakta tills haren var snodd och hunden hade ätit och kunde gå och sova i sängen en liten stund med gubbi tills maten var färdig.
Treåringen började prata om att kaninen var död och det tog en bra stund att fatta att det var haren hon pratade om. Lillagumman reagerar inte alls på jaktbyten eftersom hon är så van, men för syrrans barn var det väl första gången de fick se nåt jaktbyte.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
1.9.2007 13:19:30Harstek imorron
blir det hos oss imorron. Hunden jagade så bra i dag att gubbi skjöt haren även om han menade när han for att han inte skulle skjuta nån, fastän det är första dagen idag som man får skjuta harar.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
1.9.2007 12:54:58Lånat av Stevens infall
Steven hade en härlig namnbytarblogg för nån dag sen. Lånar hans ide. Vad skulle ditt namn vara om du tog ditt mellannamn och din mammas flicknamn? Mitt namn skulle vara Britt Maria Nordlund.
Ganska spännande och fina namn skulle det bli tror jag. Gubbis namn skulle bli Valentin Fagerholm. Lillagumman skulle heta Ebba Maria -------.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (8)
Tipsa en vän
1.9.2007 12:25:54Moster Malena Molin sköter sina syskonbarn idag
och lillagumman har två lekkamrater. Syrran är på en auktion till Lepplax eller något sånt och under tiden är mina aktiva syskonbarn här på besök. De har varit ganska lugna i nån timme men nu börjar leken lossna. Det är ändå rätt så sällan lillagumman har andra barn hemma hos oss, så det kan vara lite jobbigt.
Till att börja med ville hon inte att nån skulle leka med hennes saker. Orsaken är troligen att hon bara för någon dag sedan städat sitt rum och var rädd att det skulle bli råddigt igen. Jag plockade fram några lådor med leksaker men eftrer en liten stund lyfte hon dem tillbaka i skåpet igen.
Nu hör jag något om förtrollade grodor och prinsessor och goda feer. Lillagumman styr och ställer och bestämmer vem som är vad.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
1.9.2007 07:47:15Shrek
ska det kanske bli ikväll för lillagumman och mig. Gubbi måste arbeta kväll hela helgen men han lovade att han kan avstå. Lillagumman har sett så fram att få se den nya Shrekfilmen. Hon har de två första filmerna hemma och dem har hon sett hundratals gånger. När hon började titta för två år sedan så skulle hon se samma film varje dag.
Hon har redan berättat på dagis att Shrek kommer...och vilken iver när den där Mc hade reklam med Shrekmuggar...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän

Inga kommentarer: