tisdag 29 juni 2010

juli 2007

31.7.2007 13:05:57Gårdagens tester
blev till dagens luch. Salladen jag hade till middag igår (med kinakål, paprika, tomat och gurka) fick idag sällskap av lite turkisk yoghurt, nån matsked majonäs som fanns kvar i tuben, hackade ägg och en påse rainbow tonfisk med citron och peppar. Överst lite hackad persilja för ögonfröjden.
Blev faktist relativt gott med tanke på att det är år och dar sedan jag köpt kinakål. Min mamma brukade göra tonfisksallad med kinakål när jag var tonåring och alltsedan dess har det av någon anledning funnits ett mentalt motstånd mot kinakål i sallad, dock inte något motstånd mot tonfisk.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
30.7.2007 22:17:59Till Skutten!!!
Varså god med anledning av 5000!
En bild av ett av de finaste föremål jag äger. En Annie Krokfors tavla som min mamma inhandlade på auktion när jag var liten. Fin i sig själv och fin för att den ger mig goda minnen av min mamma som nu varit död i 19 år.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
30.7.2007 22:06:13Vem tar 5000?
Idag är det sju veckor sedan jag började blogga och nu närmar sig antalet sidladdningar 5000. Vem tar den???
Och vem är alla som läser som ej kommenterat tidigare???
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
30.7.2007 22:00:22Det blev JOBBigt idag
For till jobbet och satt nästan hela dagen och sorterade papper och arkiverade. Tänk att man samlar på sig så mycket papper under ett arbetsår.
Lillagumman var med halva dagen och såg på video, samt lekte med medtagna barbiedockor.
Sedan fick hon åka hem med gubbi som hade varit och köpt sik. Så imorron blir det att åka till Jeppis till gubbis heimgåål och röka sikarna. Smaskens, i jämförelse så är nog strandcampings "röika fiska bara bullshit"
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
29.7.2007 23:13:26LO 57 är klar
Blev ingen bakning, bara sökande av recept för scrapmanin tog mig ikväll. Har suttit sen Bolibompa och letat och sökt papper. Konstaterar igen att jag har svårt att veta hur jag ska använda mina mönsterpapper. Igen en LO med pappersblommor. Denna gången använde jag mig inte av brads utan av öljetter.
Ingen av mina LO har datatext på sig, min dokumentation gör jag alltid för hand, har nämligen ingen printer här hemma.
Titeln till denna gjorde jag med foam stamps och akrylfärg. Hiitade några syrafria stickers vid tiimari en gång som jag använde här. Jag skrapade korten med sax och de små rutorna med sandpapper. Runt det mesta hade jag fluid chalk Wisteria, syns inte så bra på glitterpappren.
Av mina 57 LO:n har jag 52 här hemma i album, medan 5 har farit som tavlor till släkt och vänner.
Natinati, återställningen till normala sovtider får sin början från och med idag (förhoppningsvis)
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
29.7.2007 17:31:41tii foor e å ont joor e-hälp mii pliis!!!
ja talar om ti ped omkull. Ja ha viri å ped liiti nu som då i såmar fö gubbis papp donera en ped åt oss. He e väl no ja som ha peda mest, liti me lillagumman å lite fö me sjölv. De he viko ha ja fått fö me at ja ska ped me hundn å.
He e jo bara he problemi at hundn tvärnitar tå o ska uträtt na behov. He va tridi gango de he viko som ja ha peda me e i ida, tvåhondra meter heimifrån i uppfösbacka så dro o omkull me. Ja va alltfö koncentrera på ti ta me uppfö langbacka fö ti märk at o tvärnita, så tii foor e å ont joor e i armbåga å beini, he vart no bara skrubbsåre.
Vann kan man köp tokitee ti lägg fast på peedn som hunda pa vara fast i tå man peedar. Hälp mii pliis å säj vann, å va e kåstar!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
29.7.2007 15:49:04BLÅBÄRSPAJ

BLÅBÄRSPAJ

10 portioner

Botten:

100 g margarin

3 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

½dl socker

1 tsk bakpulver

1 ägg

2 msk kallt vatten

Fyllning.

7-8 dl (ca 400 g) blåbär

1 burk (2½ dl) creme fraiche

1-1½ dl farinsocker

1 msk potatismjöl

½-1 tsk ingefära

2 ägg

Ovanpå:

1dl (cirka 30 g) mandelspån

Nyp samman fettet, mjölet, sockret och bakpulvret till en grynig massa. Tillsätt ägget och vattnet. Blanda till en jämn deg. Tryck ut degen på bottnen och kanterna av en pajform (diameter cirka 30 cm). Bred ut blåbären på degen. Blanda farinsockret, potatismjölet, ingefäran och äggen med creme fraichen. Häll blandningen på blåbären. Strö över mandelspån. Grädda på nedersta falsen i 200 grader cirka 30 minuter. Servera pajen avsvalnad med vaniljglass.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
29.7.2007 11:39:47söndagsbak
har jag tänkt att det skall bli idag. Igår hade jag min vilodag och var bara hemma och njöt av tillvaron. Idag känner jag mig desto mer aktiv och tänker mig en tur till "kockelbyi å handil".
Lillagumman får nog komma med för hon var feberfri i morse, fast vem vet hur det blir till kvällen...
Borde handla farinsocker eftersom jag bakade en blåbärspaj igår där det borde ha funnits med, men gjorde på vanligt socker och lite sirap istället. Receptet sätter jag in senare idag.
Jag fick ett paket från AdLibris nu i veckan. Tyckte nämligen att jag hade alltför lite bakböcker i förhållade till kokböcker i min bokhylla så det blev ett antal små bakböcker för några euro styck.
Skall ha Lingon och Blåbär party måndagen den 6.8 kl.18.30 och borde fylla frysen med något smått att bjuda på. Sen är det ju bara en och en halv månad innan lillagumman blir fem år och då hon fyller brukar vi nog kalasa till det ganska ordentligt. Får se om det blir mamma som bjuder till kalas eller om hon börjar ha egna åsikter i frågan.
När man ska kalasa är det bra att ha bullat upp i frysboxen för åtminstone jag brukar ha det tillräckligt stressigt med att städa undan de sista dagarna före kalas. Jag brukar passa på att storstäda då när jag vet att jag måste städa. Det blir lite av en piska på ryggen, tycker nämligen inte om att storstäda...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
29.7.2007 09:37:58Några år tillbaka
samma väder som då...
samma härliga lillagumma...
bara lite äldre nu.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
28.7.2007 19:19:56Hallonpaj

Hallonpaj

från GI Viktkoll

Pajdeg lagas av mjöl och matfett och har alltså ganska hög andel mättat fett. I vår deg använder vi sojamjöl, vilket sänker GI-värdet. Men paj passar bara i Balansfasen. Den här pajen har en läcker, krämig fyllning och dekoreras med färska bär. Visst kan du byta ut dem mot djupfrysta eller mot bär av andra sorter. Tänk även på att pajskalet ska svalna helt innan det fylls. Det går bra att laga skalet dagen innan det ska ätas.
Ingredienser:

Till 1 paj, ca 8 bitar, behöver du:
Pajdeg:

2 dl sojamjöl
100 g smör
1/2 vaniljstång
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
1/2 vaniljstång
2 tsk kanel
2 tsk pressad citronsaft
Till servering:
100 g eller ca 30 st färska hallon
Du behöver också:
En pajform med löstagbar botten

Så här gör du:
1.
Värm ugnen till 200°. Skåra vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Spara hälften till fyllningen. Mät upp sojamjölet i en bunke.
2.
Skär smöret i tunna skivor (går alldeles utmärkt med osthyvel) ner i mjölet. Lägg i hälften av vaniljfröna. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck degen i en pajsform med löstagbar botten. Grädda skalet i ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Låt skalet svalna helt.
3.
Vispa grädden till fast skum. Rör ner kesella, vaniljfrön, kanel och citronsaft. Fyll pajskalet med fyllningen och dekorera med bären.
Värden:
GI värde: Medel
GB värde: Medel
Fakta:
Balans


Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
28.7.2007 13:37:29sjuk men glad
är lillagumman idag. När jag kom hem igår kväll låg hon och sov i min säng. Hade nog hela kvällen väntat på att telefonen skulle ringa men det gjorde den inte. Gubbi berättade att hon nog hade varit gnällig och hade somnat först efter elva.
Hon låg i sängen och andades tungt och när jag flyttade henne till hennes egen säng märkte jag att hon var ganska "stocka i näsa".
När morgonen kom fortsatte snuvigheten och dessutom kändes hon varm, när jag provade så hade hon 37.95. Hon orkade nog äta frukost nu när hon kan få det hon tycker mycket om på morgonen: "råsta bröö me smöri på, å int na ana". Sedan lekte vi gömma nyckel, det är en av hennes favoritlekar när hon vill leka med mig.
Bolobompa besågs och sedan var det dags för Barbie i Svansjön. Nu har hon bytt till att leka för sig själv i rummet. Det låter som om hon skulle leka med dockskåpet som hon fick till 4-årsdagen av sina gamla mamma.
Tänka vad barn orkar fast de har feber. Lillagumman har många gånger haft över 39 graders feber men trots det lekt som vanligt...
Om det vore jag eller gubbi som hade feber skulle vi väl nog bara ligga och jämra oss i sovrummet.
Lillagumman fick en tidig födelsedagspresent igår av sin kompis som hälsade på. Det var en rosa fin prinsessklänning och det såg nog så roligt ut när de spelade fotboll i sina klänningar...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
28.7.2007 12:28:32Viva Las Vegas
igår kväll hölls överraskningsfesten för paret som smet iväg till Las Vegas och gifte sig.
Det intet ont anande paret trodde att de skulle till en villa i Malax, men istället blev det en liten bilutfärd innan de styrde kosan tillbaks till Gränden.
De ansvariga hade ordnat med grillat, sallader och dryck. Sedan även den obligatoriska tårtan.
Jag har till och med frågat lov att sätta ut bilden av det lyckliga paret här i bloggen och det fick jag lov till. De kläckte igår ur sig att de hittat till min blogg så nästa gång ni hälsar på kan ni väl lämna en liten kommentar!!!!
Tyvärr är mina datakunskaper alltför bristfälliga för att jag ska kunna tillmötesgå den manliga önskningen om en liten bild.
Tänk vad åren går. Den manliga delen av paret har jag känt längre. Första gången jag träffade honom var när det blev nytt år 1990. Jag satt i en parkerad bil på Storgatan tillsammans med ett gäng kompisar när han kom förbi med en kompis som var storebror till min kompis dåvarande pojkvän. Sommaren 91 lärde jag känna honom bättre via kompisen N.
Den kvinnliga delen av paret har jag känt sedan vintern 96-97 nångång då hon och hennes kompis brukade vara tillsammans med ett gäng Markbybor som jag också umgicks med. Vintern 97-98 färdades vi som mest intensivt tillsammans och gjorde Jeppis osäkert. Jag kan väl nästan säga att det är jag som introducerade den söta paret för varandra någonstans på nån Jeppis krog just den där vintern...Och se vad det ledde till sen på sommaren...och nu giftermål nio år senare...GRATTIS!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
26.7.2007 22:58:29Jag kan bli så glad och på bra humör
när jag ser lillagumman skratta och ha roligt.
Det hade hon idag när vi var till Härmä och Power Park. Hon blev helt begeistrad i den lilla berg- och dalbanan, åkte säkert över 50 gånger i den. Vi var i nöjesparken i fyra timmar men det tyckte hon att var alltför lite, nästa gång måste vi åka dit tills de öppnar enligt henne.
Det som hon har svårt att acceptera är att hon inte kan fara på de attraktioner där man måste vara över 120 cm, nå nästa år kanske, det saknas fortfarande ca 5 cm.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
26.7.2007 13:03:30Doodling e de nåt för mig?!?
Gjorde denna vecka en LO med lite doodling i kanterna. Jag känner mig inte alls hemma med doodling, men ibland känner jag att jag vill "klotta " lite på mina LO:n. Oftast blir det bara samma krumelurer i kanterna.
Visst är det konstigt att jag aldrig känner mig riktigt nöjd med mina LO:n. jag tycker alltid att de bara är ihopplockade och fastlimmade på ett slarvigt sätt med material som inte passar ihop.
Jag tycker alltid att andras LO:n är så fina, men det har jag fått höra om mina också. Är det så för er andra som scrappar också att ni aldrig blir riktigt nöjda med det ni gör.
LO:n the BEACH blev jag ganska nöjd över men fotbollsLO:n känns inte bra...kanske ska jag inte använda mig av så brokigt mönsterpapper...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
26.7.2007 09:44:29onåbar med tekniska prylar
eller...
åtminstone har gubbi varit ganska frånvarande de två senaste dagarna. När man har försökt prata med honom så har han bara hummat. Han har stirrat ner på en ny telefon och en ny GPS.
Dyrt blev det men jag tror nog att det är värt det. GPS:n är en hund GPS så nu har gubbi bara att invänta tjugonde augusti så då får Elza sitt nya hundhalsband på. Hon vet nog vad det andra halsbandet är och brukar bli helvild och glad att slippa ut i skogen. Andra vill börja jaga änder den dagen men gubbi ser mer fram emot att få släppa hunden.
Minns i februari nån av de sista jaktveckorna när signalen från hunden försvann från den gamla tracker hundpejlen som aldrig funkade riktigt ordentligt. Då blev det minsann oroligt i magen när gubbi ringde och sa att hon försvunnit och att hur han än pejlar i området där hon jagat så kommer det ingen signal. Tankarna malde om hon gått ner sig på isen vid nån sandgräv eller vad som egentligen hänt. Dessutom hade det börjat falla ner blöt snö...
Jag utgjuter mig ofta över hundens alla egenskaper och hur mycket besvär hon ställer till. Men nog är jag fäst vid henne och vill inte att det ska hända henne något. När hon försvunnit och gubbi varit hem och ätit så for hela familjen med jaktbilen till området där hon försvunnit. Vi vidgade vår runda och mitt i allt när vi kom till kommungränsen vid Såka så såg vi hundspår som passerat vägen. Gubbi visste nå lite om hur skogsvägarna gick så vi lade i fyrhjulsdriften och styrde Vitaran mot skogen.
Vi pejlade med jämna mellanrum och mitt i allt dök signalen upp. Vilken lycka, då gällde det bara att hitta hunden som enligt pejlen fortfarande jagade. Det tog nog en timme innan signalen var så pass nära att vi kunde börja locka på hunden. Efter tio minuters lockande var det nog en blöt men glad hund som upphittats mitt i Såkaskogarna. Hon hade tydligen bytt hare till en "vandrarhare" och följt efter den.
Hunden blev nog glad när hon kom hem och fick goda hundkorven. Detta skall ju alltså inte hända i år eftersom man enligt vad jag har uppfattat med hund gps:n kan se var hon är på kartan med nån meters exakthet. Numera är hunden också upp i min telefonbok eftersom hon har en egen telefonnummer som man kan ringa till i gps:n...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
26.7.2007 00:18:38Brödrost
Idag stod det en tur till Jeppis på programmet. Var nämligen ganska tomt i alla matskåp eftersom vi inte varit till butiken på en stund. Igår borde vi ha handlat men då tillbringade lillagumman och jag nästan åtta timmar hos en kompis och hennes två pojkar. Konstigt att tiden flyger fram när man umgås med vissa människor. Man tycker att det bara har gått ett par timmar medan det i själva verket är dubbelt så mycket.
Valde mellan Jeppis och Kokkola men då gubbi skulle med så fick han välja och då valde han Jeppis eftersom " de pratar svenska där" (var nämligen lite si som så med svenskan i Kokkola när vi var där och tittade på telefoner).
Lillagumman har nästan varje morgon de senaste två veckorna velat ha rostat bröd i mikro, på grund av att hon för ett antal veckor sedan tappade vår högklassiga brödrost i golvet så att den gick sönder. Nu tyckte jag att det var dags för ett nyinköp, så att hon imorron kan få riktigt rostat bröd.
Efter att ha sett på ett antal brödrostar i varierande prisklasser bestämde jag mig för att ta en billig. Risken kan ju vara ganska stor att brödrosten tappas i golvet på nytt eftersom den när den inte används hör hemma i ett skåp, därifrån lillagumman brukar hämta den varje morgon.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
24.7.2007 23:29:11Klassisk fransk potatissallad
Från GI Viktkoll;

Klassisk  fransk potatissallad

En fransk potatissallad kan du servera på en buffé eller som tillbehör till stekt eller grillat kött.
Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
8-10 färskpotatisar

4 msk torrt vitt vin
2 msk finhackad rödlök
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
¼ tsk salt
2 tsk dijonsenap
grovmalen svartpeppar
2 msk hackad persilja eller gräslök

Så här gör du:

1.
Koka potatisen och låt den svalna något. Skär i ca 3 mm tjocka skivor medan den fortfarande är varm. Lägg dem i en skål, droppa över vinet och rör om försiktigt. Låt potatisen stå i några minuter och dra åt sig vätskan.
2.
Skala och hacka löken. Vispa vinäger, senap och salt i en skål tills saltet löst sig. Vispa sedan i oljan droppvis. Krydda med peppar efter smak och rör ner löken. Häll blandningen över potatisen och rör om försiktigt så att allt blandas. Ställ skålen i kylskåp tills potatisen är kall.
3.
Strö över persilja eller gräslök före servering.

Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt


Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
23.7.2007 14:14:24summer of -98 och scrappausen upphör...
Nu har jag inte scrappat på två veckor men igår kväll lossnade det igen. Jag började med en tavla som jag skall ge bort åt en gammal kompis.
Sommaren 1998 var det jag, syrran och en kompis som var i farten, alla tre singlar. Men när hösten kom hade vi alla varsin karl vid armen. Först ut var syrran som hittade en karl på midsommarafton vid Lipik av alla ställen. Undrar hur många av er som vet var det finns?? Ett litet tips är att stället finns i Purmo.
Sedan var det min kompis som fick till det i Åminne, det var den gången som Smokie spelade; Livin next door to Alice...
Sedan blev det Jakobsdagar och då blev jag halvt ihopparad med gubbi...
Så när hösten kom var vi stadgade kvinnor...
Alla tre förlovade oss inom några år men ingen andra ring på fingret tillkom, men nu på resa så har min kompis gift sig så där halvt i smyg. Men ryktet går hastigt fram, vet en så vet alla så småningom.
Jag har nästan helt tappat kontakten med min kompis de senaste åren. Julkort och sånt blir nog skickat, men nu när hon gift sig vill jag göra nåt scrappigt åt henne. Sökte fram ett foto från henne och mannen i fråga från Åminnekvällen, hade en ram hemma så gårdagskvällen blev pappersökande.
Jag bestämde mig för flera papper från HobbyRummet. Jag tycker att det är så roligt med en scrapbutik i närheten så att man får åka dit och hämta sånt man vill ha. Jag tycker bäst om att HobbyRummet har cardstock eftersom jag inte hittat det någon annanstans i Finland. Mönsterpapper finns lite men inte bazzill. En scrapbutik till i Finland som jag hittat är paperikierre, den är också ny, öppnades i våras.
Jag är dålig på att hitta nya scrapsidor och affärer från finland, så om du vet om nåt scrappigt så tipsa mig gärna...
Nu när scrapmanin har övertaget över denna bloggmani skall jag lämna er för en liten stund och fördjupa mig i min quickutz, det jag skall stansa ut är LAY BACK IN THE ARMS OF SOMEONE, det får bli min rubrik på scraptavlan.
See you!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
22.7.2007 19:13:19Hemlagad läsk
Tips från GI Viktkoll!!! Smaskens!!!

Hemlagad  läsk

När ungarna vill ha läsk och du vill erbjuda dem ett GI-vänligt alternativ är det här svaret. Blanda helt enkelt koncentrat av sockerfri saft eller dryck med mineralvatten. Tillsätt massor av krossad is och servera med sugrör. Succén är garanterad!
Ingredienser:

Till en person behöver du:
ca 2 msk koncentrerad, sockerfri saft
ca 2 dl mineralvatten
massor av is

Så här gör du:

1.
Häll saften i ett högt glas. Fyll på med mineralvatten och tillsätt is. Servera gen

Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
22.7.2007 19:07:414000
Vem tar den!!!! och vem är ni andra som tittar in och inte har kommenterat!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (8)
Tipsa en vän
22.7.2007 11:30:37Jungfru, jungfru, jungfru, jungfru kär
här e karusellen som ska gå till kvällen...
LILLAGUMMAN NJÖT både på dagen och på kvällen. Dessutom har hon dansat med sin mamma på torget. Mamma ville gärna vara längre på stan men klockan gick och det blev sent så som mamma så säger man att det är dags att gå hem för det är mitt i natten. Lillagumman var inte alls nöjd. Hon hade velat dansa mera....och åka mera karusell...och äta mera vårrullar.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
21.7.2007 18:40:53Löödaskväldi
Sitter här hemma och pustar ut. Åkte hemifrån med lillagumman vid 10-tiden för att gå på gammaldagstorg. Hon var så duktig och höll mig i handen hela tiden. Var väl nog själv lite rädd för att tappa mig. Hälsade på vid syrrans stånd där kommersen visade sig gå riktigt bra.
Träffade även bekantingar på stan, faster och arbetskolleger, Ia och Sånt e livet, en gravid studiekompis från Vasatiden...
Lillagumman fick åka karusell en gång, vilket tydligen var för lite eftersom hon tog på sig sura minen efteråt.
Men det blev bättre när hon fick vårrullar att äta. Hon älskar dem, nöjer sig aldrig med en utan hon skall alltid ha två.
Efteråt begav vi oss av mot Purmo där vi skulle sköta syrrans två barn. Innan vi kom till Sisbacka mötte vi 18 stycken gamla traktorer. Hörde sedan att de var på runda i Pedesi. Lär ska ha varit över 30 vid Uffes...
Lillagumman tyckte det var roligt att vara i Purmo med kusinerna, flickan som är äldre tycker hon om att leka med, medan hon tycker att pojken är för liten.
Sen när vi länsat mosters jordgubbsland kom hon hem med bilens nummerplåt hängande på snedden. Några öldrickare hade tydligen haft lite roligt sa hon eftersom hon hittat ölflaskor på bilen.
Nu är vi alltså hemma, borde ta en snabbdusch och fara tillbaka till stan och gå där en stund och se om man hittar några kända. Lillagumman får nog åka karusell en gång till om vi kommer oss dit, då blir hon glad.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
20.7.2007 19:18:09Lyxkväld
får ja ha ikväld. Gubbi å lillagumman for iväg ti fammos fö ungifär ein bok saan. Ja sa at ja vila vara heim i lugn å roo å bara läsa, he e så sällan ja får jöra he. Oftast tå ja tar en bok så ere naan ter å vil at ja ska jöra na.
Lillagumman e jo så vaan at vi far allihop tå vi far, så ho sto no å sa at mamma måst koma me ti föst. Packa en bastuväsko åt döm, så tå di komber heim så ska di väl no låft ganska så goo.
He enda sällskap ja sko boda ha e hundn, men ja ha int orka va å ta in enna från haga na än, måst väl fara tå ja ha skriva fäädi dehee.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
20.7.2007 19:01:45Jag är vid...
Hästöskata i Kronoby. Står nere vid båthamnen och ser mig omkring åt alla håll. DISA VISSTE!!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
20.7.2007 16:26:40Var är jag? - del 2

Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
19.7.2007 23:33:30Var är jag?
Var är dessa här bilder tagna? Vem vet?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
19.7.2007 23:26:32BAK
BLEV DET IDAG. LILLAGUMMAN VAR SÅ SNÅL OCH JAG TYCKER ATT JAG VILL ATT ÄVEN HON SKALL MINNAS HUR GOTT DET DOFTAR NÄR MAMMA HAR BAKAT BULLAR. PRECIS SOM JAG MINNS NÄR MIN MAMMA BAKADE...
TYVÄRR BLEV DET SÅ ATT ÄVEN JAG SMAKADE...OCH DESSUTOM SMAKADE JAG OCKSÅ PÅ SEMLORNA JAG BAKADE EFTERÅT...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
19.7.2007 16:11:11"Moussaka"
blev det till lunch idag för mig, övriga familjen ville ha makaroner.
Jag gjorde inte den omständigare varianten från GI Viktkoll som finns här nedan utan den enkla varianten som jag tycker att blir lika bra.
Jag brukar skiva ner aubergine (och ibland squasch), tomat och lök i en ugnsform. Sedan blandar jag ner stekt malet kött och de kryddor jag vill ha. Jag vispar 2-4 ägg lite luftigt och häller det över. Sedan sätter jag på lite riven ost och skjuts med det in i ugnen. Färdigt sen när äggen stelnat.
Vill man ha lite mer arbete kan man alltså göra denna variant...

Moussaka

Visst går det att laga moussaka utan vitsås, för i den GI-vänliga moussakan är den ersatt av keso. Den här lådan har, trots de få kryddorna, toppengod smak. För extra variation kan en del av auberginen bytas ut mot zucchini. Det går åt mycket olivolja till stekningen, men aubergineskivorna ska ha gott om olja att fräsa i när de ligger i pannan. Överflödig olja rinner bort på hushållspapper.
I

Till 6 personer behöver du:
3 stora aubergine (2 kg)
2 ½ dl olivolja till stekning
800 g nötfärs
2 gula lökar
200 g tomatpuré (1 tub)
salt och malen svartpeppar
500 g keso (en stor burk)
3 dl riven parmesan
3 dl grädde
1 ägg
Till servering:
grekisk sallad

Så här gör du:
1.
Värm ugnen till 175°. Skölj och ansa auberginerna. Skär av ändarna och skiva dem på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka. Stek skivorna gyllenbruna i olivolja på låg värme och låt dem rinna av på hushållspapper.
2.
Skala och hacka lökarna fint. Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja. Lägg över löken i en gryta. Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpurén och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Koka upp och rör om ordentligt.
3.
Varva aubergineskivor, parmesan, keso och köttfärs i en smord ugnssäker form. Vispa upp ägget, blanda med grädden och slå blandningen över moussakan. Grädda den i ugnen i 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.
Smaklig måltid!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
18.7.2007 12:30:47Vitlöksbaguette
är jag så snål på för tillfället. Gubbi och lillagumman älskar dem och igår köpte jag lite till deras belåtenhet. Idag ska jag INTE äta av dem. Jag åt av dem igår, de doftar så gott att snålvattnet börjar rinna. Måste försöka hålla igen på nytt för nu visar vågen lite mera än förra månaden.
Jag får väl plocka fram lite turkisk yoghurt och blanda med frusna jordgubbar, det är också jättegott. Får se om jag får ha det ifred för lillagumman för hon älskar också turkisk yoghurt...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
17.7.2007 23:30:57Ägg och räkfrukost

Ägg- och  räkfrukost

Jättegod helgfrukost! Väljer du att äta den här frukosten en vardag, kan du välja djupfrysta färdigskalade räkor, men det är inte samma sak. Allra läckrast är färska räkor, men djupfrysta upptinade är helt OK.
Ingredienser:
Till en person behöver du:
300 g räkor med skal
1 kokt ägg
2 msk majonnäs
½ röd paprika
dill
Så här gör du:
Skala räkorna och ägget. Lägg upp fint på en assiett tillsamman med majonnäsen. Ansa och strimla paprikan och lägg på tillsammans med dillen.
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Recept från GI Viktkoll. Om jag hade räkor hemma skulle jag äta detta till frukost imorron, jag älskar räkor. Detta skall jag nog äta till helgen...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
17.7.2007 22:20:25Sjön suger
Det blev en halvdag på sjön. Åkte till Köpmanholmen där lillagumman badade.
Det är tröttsamt att vara ute med båten. Lillagumman skulle se allsång på skansen men hon somnade i soffan redan kvart över nio.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
17.7.2007 12:06:03Ofrivilligt gisslandrama
blev det för den lilla fågeln som på något sätt idag hade krupit in i kaninburen. Dramat upptäcktes när katten satt ovanpå kaninburen och lurpassade, vilket den annars aldrig gör.
Den blev en fredlig upplösning på dramat när jag öppnade luckan till buren och den lilla fågeln efter lite kringflaxande hittade till den stora öppningen.
Båda kaninerna tyckte det blev lugnare men katten kände sig nog lite lurad på sitt byte...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
16.7.2007 23:56:56Partajstädat färdigt
har jag just gjort.
Vi blev många här på backen ikväll. Gubbi fann det bäst att fly till lerduvskastaren och ha skoj där medan vi andra hade skoj här hemma. Jag hade 12 damer i sina bästa åldrar som tittade, provade och köpte oriflameprodukter av försäljaren. Lillagumman hade 7 lekande kamrater som hölls i ordning av 2 st manliga vuxna avec. Jag hade turvis 2 babyn i famnen så att deras mammor kunde handla och dricka kaffe.
Vilken härlig yrsel. Känner att jag inte hann prata så mycket med alla som jag ville men det får jag väl göra en annan gång. Kvällen var intensiv, började 18.30 och de sista gästerna och försäljarkompisen åkte hem 22.30
Detta gör jag om....
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
16.7.2007 15:34:29Svalkande soligt
var det på Jakobstads torg idag. Jätteroligt att få strosa för sig själv. Till min stora förvåning ville lillagumman vara hemma och busa med gubbi så jag fick en lyxdag på stan. På torget inhandlade jag kläder till lillagumman. Jag tyckte att jag gjorde riktiga fynd, men hon rynkade bara på näsan åt dem när jag kom hem. Handlade mest tröjor och byxor för jag antar att de kommer att ha en strykande åtgång nu i höst när hon skall börja i dagis och inte vara hos någon dagmamma.
Sedan rundades bokhandeln och tiimari i jakt på lite scrapsaker. Det blev nog en scrappappersbok och några tags, samt fotofix. Mina framkallade foton kom på posten så nu har det börjat klia i mina fingrar att scrappa, det är över en vecka sen sist....
Sedan till matvaruaffären där det inhandlades tomater i mängd och massor. Jag har dem här i köket i skålar så att man kan gå och ta en när man känner för det. Jag tror nog att det är gubbi som tycker mest om dem, eller åtminstone tar han mest av dem.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
15.7.2007 22:16:06Choklad- och nötflarn

Choklad-  och nötflarn

Den här läckra, tunna flarnen kan du använda som dekoration på glass eller fruktsallad eller bara äta som de är till en kopp kaffe. Använd mandel eller nötter, som hassell-, pistasch-, pecan-, para- eller cashewnötter.
Ingredienser:
Till 10 personer behöver du:
200 g blandade nötter
100 g mörk choklad, 70%
Du behöver också:
smörpapper
Så här gör du:
1.
Hacka nötterna grovt och bre ut dem på ett smörpapper.
2.
Smält chokladen i vattenbad och häll den över nötterna.
3.
Låt svalna och bryt i bitar.
Funderar på om jag skall göra detta till oriflamepartyt imorron. Skulle kunna tänka mig att även blanda mer lite hackade torkade aprikoser...
Dagens motionsrunda med hunden är avverkad. GI-vänliga lingon-rågmuffins och kanel-och choklasrulltårta är färdiga. I frysen hittas icke GI-vänliga bakverk... verkar vara ganska klart inför imorron.
Kanske borde man söka sig till jeppis imorron, läste nånstans om nå loppis...
Ps. Lillagumman har fotat med min telefon
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
15.7.2007 19:40:20gårdagens plats
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
15.7.2007 16:54:05Rusk och regn och härligt väder.
Små droppar halva förmiddagen...
Störtregn mitt på dagen...
Lagom regn för tillfället...
Sitter vid köksbordet med datorn eftersom det trådlösa har vägrat fungera en tid. Ibland dyker det upp för en stund och då kan jag sitta var jag vill.
Har fönstret öppet och hör hur härligt regnet strilar ner på marken och i pölarna. Jag tycker om denna sommar. Vilken härlig sommar i jämförelse med förra sommaren. Jag tycker nämligen inte om när det är för varmt och det har vi ju knappt haft i sommar. Får se om det kommer sen i augusti när man börjar jobba. Pust och stön...
Har faktist städat lite idag, oriflame imorron, borde kanske också baka något gott... borde inventera frysen och se vad som finns där.
Hade en väldigt trevlig kväll igår tillsammans med gamla klasskompisar. Maten var inte så mycket att hurra för men sällskapet på 35 pers var suveränt.
Lillagumman tycker inte om när jag är borta när hon ska sova, hon blev nog helt "hysterisk" på kvällen enligt ett telefonsamtal så jag fann det bäst att avrunda kvällen och åka hem och natta henne. Självklart hade jag velat vara längre, men jag vet att samvetet hade gnagt alldeles otroligt om jag stannat längre.
Jag vet att hon borde klara av att sova med andra men för tillfället är vi väldigt ler och långhalm, är tillsammans hela tiden och då blir hon bara mer och mer mamis. Hon har inte ens sovit vid fammos på en bra stund. Borde kanske göra en liten puff för en "fammonatt".
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
14.7.2007 15:03:30Hetaste bloggarna just nu...
...tänk...har aldrig sett tidigare...
Nu har jag också hamnat på hetaste blogglistan.
Vilken chock när jag just loggade in och hittade mig där...beror det månne på förra inläggets rubrik...
Ikväll ser jag fram emot en trevlig kväll på Mustakari tillsammans med två nära bloggvänner och förhoppningsvis en massa andra. Tänk att det redan har gått 20 år sedan vi lämnade korridorerna vid Kronoby högstadium.
Ett stort tack till Eta och Marina för att ni orkade dra igång och engagera er i en klassträff.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
14.7.2007 11:41:19partyinbjudan igen
Skulle redigera mitt förra inlägg men det försvann???
Oj dessa datorer som jag inte förstår mig på...
Så här stod det...
Om du på Oriflame produkter vill titta,
kan du dem hos Malena Molin hitta.
Måndag 16.7 kl.18.30 hos Malena vi ses,
i mån av möjlighet om tillfälle ges.
Forsells flicko produkterna visa,
sen får ni nåt smått att spisa.
Vill du komma på denna dag,
sänd en hälsning så blir jag glad.
Jag kan adressen per e-post skicka,
om du vill hitta hem till denna flicka.
VÄLKOMMEN!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
13.7.2007 20:36:50Det bästa
med klippningen var ändå att lillagumman fick leka med kompisens flicka som är lite över ett år yngre. Det blev såpbubbelmoln, stunttamatto, sandlåda, glassportion, gunga...och skojigt me´d kompisar. Detta gör vi snart om...eller hur S!!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
13.7.2007 20:28:11Nu var det klippt!!!!
Idag har jag och lillagumman varit till en kompis som brukar klippa mig. Det var lillagummans ide' att vi skulle fara dit och klippa oss. Orsaken är att det har varit en kamp varje gång hennes hår skulle kammas. Det har tovat sig och tårarna har strittat.
Nu tog vi en ordentligt bit bort och det var genast mycket lättare att hantera. Hon har ju tidigare vägrat att klippa sig, men i går kväll och sen i morse sa hon att jag ska ringa S. Och det gjorde jag, man måste väl passa på och smida medan järnet är varmt...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
13.7.2007 00:19:25mmmm....
mmm.. jag älskar min canon
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
12.7.2007 20:19:35Det stör mig
Jag kan störa mig på när jag upptäcker stavfel i efterskott när jag skall skriva en ny blogg eller kolla kommentarer. Måste alltid redigera i efterskott och rätta stravningen.
Jag köpte min digikamera från Anttila idag. Jag hoppas att den ska funka bra för jag tar mycket kort och säkerligen blir det ännu mera nu i fortsättningen. Det enda problemet är väl att lära sig använda den med alla de finesser som jag ännu inte har något hum om.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
12.7.2007 10:28:47Kameraköp?!?
Idag känner jag för att köpa mig en ny kamera. En kompis hade köpt en ny från Anttila i tisdags och den såg riktigt trevlig och nätt ut. Bra rabatt med plussakort så den var inte så dyr, om man jämför...
Jag vill också ha...
Nå, semesterpengarna kommer på måndag så kanske jag kan unna mig
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
12.7.2007 00:28:51Fransk Chokladkaka (GI)

Fransk chokladkaka (från Fedon Lindbergs, Naturligt slank kokboken)

Rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam.

250 g mörk blockchoklad

150 g smör

5 stora ägg

125 g fruktsocker

2 tsk vaniljsocker

Ugn 160 C ca 50-60 min.

Smöra formen och täck botten med smörpapper. Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret på svag värma. Rör till en jämn massa, låt svalna till rumstemperatur. Dela äggen. Vispa äggvitorna till stelt skum och rör ner hälften av fruktsockret till en marängsmet. Vispa gulorna tillsmammans med resten av fruktsockret och vaniljsockret till en tjock, ljus äggsmet. Rör samman choklad och äggsmet och vänd sist ner marängsmeten. Grädda på nedersta falsen. Låt kakan svalna i formen. Stjälp upp kakan när den är kall.

Chokladglasyr:

1 dl vispgrädde

125 g mörk blockchoklad

Koka upp grädden och rör ner chokladbitarna. Rör tills chokladen smälter. Låt svalna och bred ut över hela kakan. Ställ kallt så glasyren stelnar.

Jag har gjort denna med lite mindre mörk choklad i smeten. Sedan har jag använt den som tårtbotten med grädde och banan emellan och grädde och jordgubbar på toppen.

Originalreceptet ger mycket chokladsmak.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
12.7.2007 00:13:52nattsuddare
ikväll igen. Jag måste nog ta mig i kragen och börja gå till sängs tidigare. men det är ju så roligt att bara vara för sig själv och sitta och surfa.
Tänk att jag bara har haft datorn sedan november. Men jag visste ju att så fort jag skaffar en så är jag fast. Gubbi brukade alltid håna sin brorsa när han satt och ugglade framför datorn hela tiden.
Men nu är han själv lika bunden vid datorn. jag sitter vid bloggen och olika hobbysidor oftast, medan gubbi surfar på robsoft och andra jakt och vapen sidor.
lillagummas favorit är bolibompas och buu klubbens sidor med olika spel.
Vilka Sidor är dina favoriter????
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
11.7.2007 18:52:27Fotbollsträningarna
är förbi, idag gick det riktigt bra för lillagumman. Hon kom inte och sökte mig alls under träningen. Sitter nu vid bibban så länge lillagumman lånar böcker. Vi ska till moffas på kalas sen men orkar inte köra hem för att sedan om en liten stund köra tillbaka igen.
Tänker på hur roligt det vore att vara vid Andra sjön just nu. Hoppas ni har det bra på träffen...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
11.7.2007 10:31:30God förmiddag
idag blev det nog en sen morgon. Jag var nog vaken i flera omgångar när gubbi for på sin arbetsrunda, men sedan slocknade mina ögon igen och vaknade inte förrän hunden gav upp ett skall och hoppade ner ur sängen med fart. Säkerligen var det moffas hund som förorsakade detta pådrag när han skällde ute på gården.
Lillagumman hade inte synts till då ännu så jag gluttade in i hennes rum. Då låg hon nog i sin säng, men med huvudet i fotändan, sängöverkastet som täcke och ögonen öppna. Jag förmodar att hon inte hade varit vaken längre än mig eftersom ögonen fortsättningsvis var så små.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
11.7.2007 01:04:06Bones. CSI, Cold Case
och sådana program lockar mig att sitta framför teven. Jag får sitta där ensam för jag tillåter inte lillagumman att se (dessutom borde hon sova när de kommer), och gubbi tycker att de programmen är skit. Han ser hellre dokumentärer och naturprogram.
Nu var det ju Bones ikväll och jag tittade och scrappade samtidigt. Hamnade framför datorn efteråt.
Det var riktigt roligt på kalaset idag. Det var roligt att se hur ett barns båda hem och släktingar samarbetade för barnets skull.
Lillagumman var först väldigt blyg och låste sig totalt, men det lossnade nog så småningom. Hon blir ofta väldigt stel när det är många främmande människor runtomkring. Gi steg nog väldigt högt för mig ikväll, lär skas stiga igen imorron kväll när moffa med fästmö har kalas.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
10.7.2007 12:04:32Dagens
motion har jag fått. Hunden var glad när vi gick på en promenad, vilken tur att vi hann innan det började regna. För tillfället blir det bara våtare och våtare här på backen.
Sent på eftermiddagen ska vi på 5-årskalas. Det året när lillagumman föddes så var vi fyra par som fick barn inom fyra månader, så det är många femårskalas på gång. Lillagummans kompis har kalas i Jeppis.
Får se om det blir mycket folk. Föräldrarna till den som har kalas är inte tillsammans mer men i år blir det ett gemensamt kalas med båda föräldrarna. Gubbis brodern är numera tillsammans med mamman så honom får vi väl också träffa ikväll...
Bilden är från fjolårets kalas.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
10.7.2007 09:20:17God förmiddag
på er alla!

Havregrynsgröt med nötter och aprikoser

Havregrynsgröt är en frukost- klassiker. Här får den smak av aprikoser och nötter. Glöm inte att berika din grötfrukost med rejält med protein och gärna en fräsch grönsak.
Ingredienser:

Till 4 personer behöver du :
4 dl fiberberikade havregryn
8 dl vatten
1 tsk salt
12 torkade aprikoser
1 dl hasselnötskärnor

Till servering:
4 dl lättmjölk
2 tsk kanel

Så här gör du:

1.
Lägg havregryn och salt i en kastrull. Häll på kallt vatten. Koka upp och låt småkoka i några minuter. Rör om då och då.

2.
Hacka hasselnötskärnorna och strimla de torkade aprikoserna.

3.
Servera gröten med mjölk. Strö över kanel, aprikoser och hasselnötskärnor.

Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
10.7.2007 01:12:02Mest sugen???

Moccabräck

Försök att få chokladlagret så tunt som möjligt. Då blir resultatet allra bäst.
Ingredienser:
Till ca 20 bitar behöver du:
500 g mörk choklad, 70 %
1 msk snabbkaffepulver
2 dl grovhackade nötter
1 dl grovt hackade torkade aprikoser
1 dl kokosflingor
Du behöver också:
smörpapper
Så här gör du:
1.
Lägg aprikoserna i blöt i 10 minuter. Klipp dem sedan i smala strimlor. Hacka nötterna.
2.
Lägg ut ett smörpapper på en ugnsplåt. Hacka chokladen. Smält den på svag värme och rör ner snabbkaffepulvret. Häll chokladen över smörpapperet .
3.
Strö över nötterna, aprikoserna och flingorna. Låt chokladen först svalna och sedan stelna i kyl. Bryt i lagom stora bitar.
Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Fakta:

Rivstart, Nystart och Balans

Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
10.7.2007 01:07:36Mera sugen

Chokladtryffeltårta med pecannötter och färska bär

Det här är en utmaning för den som har lite vana i köket. Ingen ugn behövs vid tillagningen, däremot behöver du ha tillgång till frys.
Ingredienser:

Till 8 bitar behöver du:
300 g grovhackad mörk choklad, 70 % kakaohalt
5 dl vispgrädde
2 ägg
1 krm salt
2-3 droppar vaniljessens
Tårtbotten:
1 dl finhackade pecannötter
1 dl finhackade mandelspån
3 msk skirat smör
Till servering:
färska jordgubbar
färska hallon
färska körsbär
färska röda vinbär
Du behöver också:
en tårtform med löstagbar kant

Så här gör du:

1.
Hacka pecannöttern och mandelspånen fint. Smält smöret och skira det, alltså skilj av det gula smöret och ta bort bottensatsen. Blanda nötter, mandel och smör och tryck ut till en tårtbotten i en rund form med löstagbar kant. Ställ in formen i frys ca 20 min.
2.
Koka upp grädden. Hacka chokladen grovt. Stäng av plattan, låt kastrullen stå kvar och rör ner hackade chokladen. Vispa ägg, salt och vanilj. Vänd ner äggen försiktigt i chokladsmeten och häll smeten över tårtbottnen i formen. Låt allt stelna i kylskåp i ca 4 timmar.
3.
Dekorera tårtan med färska bär före servering.

Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Fakta:
Rivstart, Nystart och Balans
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
10.7.2007 01:05:47Sugen

Chokladkaka med apelsinsmak,

Det här är egentligen orignalreceptet till alla kladdkakor. Från början ingick vetemjöl i kakan. Servera en bit kaka som dessert och dekorera gärna med färska bär. Glass eller grädde är också gott till.
Ingredienser:
Till 4-6 personer behöver du:

250 g mörk choklad, minst 70%
5 ägg
1 krm salt
1 tsk rivet apelsinskal
ev. 2 msk konjak
matfett till formen

Du behöver också:

en kakform med löstagbar kant

Så här gör du:
1.
Värm ugnen till 175°. Smörj en form med löstagbar kant.
2.
Separera äggvitorna från gulorna. Vispa vitorna med saltet till hårt skum. Smält chokladen i vattenbad. Häll i eventuell konjak i den smälta chokladen och tillsätt apelsinskalen. Låt stå i 2-3 minuter. Vänd försiktigt ner först äggulorna och sedan äggvitorna i smeten.
3.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20 minuter.
Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Har ej prövat men blev så sugen på detta...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
9.7.2007 20:55:14Middagstips

Baconlindad köttfärsbiff

Sätt smak på köttfärsen genom att linda den i bacon.
Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
700 g nötfärs
100 g fläskfärs
1 ½ paket bacon (12 skivor)
1 gul lök
2 msk vatten
salt och malen vitpeppar
smör till stekning
Till servering:
»Varm grönsaksblandning
Så här gör du:
1.
Skala löken och riv den fint ner i färsen. Arbeta i lök, vatten, salt och peppar till en smidig färs.
2.
Sätt ugnen på 200°. Skölj händerna i kallt vatten och forma 12 små biffar. Linda en baconskiva om varje biff och fäst med tandpetare.
3.
Låt 1 msk smör bli brunt i en panna på medelvärme och stek biffarna hastigt 1 minut på var sida. Lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in formen i ugnen och låt den stå i 15 minuter.
Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Fakta:
Rivstart, Nystart och Balans

Lite middagstips till imorron. Hela familjen här hemma tycker att detta är jättegott. Receptet är från GI Viktkoll.



Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
9.7.2007 20:37:41STORstädning
håller jag på med som bäst. Uppe på vinden i det som jag hade som mitt rum är det nu fullt med saker. Ända sedan vu flyttade hit för snart fem år sedan har det hela tiden samlats mer saker där.
Nu när jag har semester borde jag städa upp ordentligt så att jag kan få igång min egen lilla scraphörna där. Kanske gubbi också får ett hör för sin laddutrustning.
Det går åtminstone att stänga dörren ordentligt. Både gubbi och jag vill ha vissa av våra saker ifred för lillagumman och detta rum vore kanske bra att ha som en lillgummanfri zon...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
9.7.2007 15:13:03framkalla foton
borde jag göra idag. Det kom reklam på e-post om att ifi har billigare framkallning om man skickar dit fotona senast idag.
Borde framkalla några som jag tagit med kameratelefonen så att jag får något nytt att scrappa.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
9.7.2007 10:09:17Internetberoende
Tänk att jag har blivit så här internet- och bloggberoende så att jag börjar gå upp i limningen när internet inte har fungerat på nästan tre dygn.
I fredags drog vi ur sladdarna och styrde kosan mot Ylivieska där vi småshoppade. Jag hittade en trevlig låda att ha utstansade Quickutz-bokstäver i. De hade 50% rabatt på statyer så för min del blev det en grästuggande kossa att ha på stenrabatten därute.
Efteråt styrde vi hjulen mot Kokkola där vi inhandlade biff vid den lokala ABC-stationen. Kan bara konstatera att vi gör godare biffar och sås här hemma. Lillagumman var nöjd när hon fick hamburgare och glass. Jag tror det är första gången hon åt upp ALLT, var nog troligtvis väldigt hungrig.
Sen när vi kom hem var det tre stycken som ville på datorn. Gissa om vi blev sura när vi inte fick igång internetuppkopplingen. Först trodde vi att modemet var sönder, men det fick vi kollat på lördagen och det funkade nog. Då ringde jag till Regionline och gjorde en felanmälan. De sa att de hör av sig. Men tji fick jag. Inget har hörts därifrån, men gissa om jag blev glad när adsl-lampan började lysa på modemet imorse.
Jag måste nog medge att frukosten har lämnat bort i ivern att komma ut i bloggandets värld. Får väl nu ta och se till att ge mina nära och kära någonting brunchliknande.....
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
6.7.2007 12:15:03träff
i nyykaabi låter riktit rolit, men ja tror at ja int har passlit ti koma. Papp menn sa na om at di sko ha dubel födelsidagskaffi just tå på kvälldi så he verkar som om ja sko måst avstå...
Om planerna ändras så dyker ja no upp...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
6.7.2007 09:27:19Vad ska det bli av denna dag?
Vädret är ju rätt så skönt när det inte är så varmt. Om man skulle försöka övertala gubbi att vi ska ta bilen och åka nånstans, typ Ylivieska, Tuuri eller Härma. Får lillagumman välja vet jag att det skulle bli Härma. Bäst att inte ens föreslå något för henne innan jag pratat med gubbi.
Lillagumman märkte nog att det inte är lika varmt idag för hon sa att idag vill hon inte fara och simma...
Ifall det inte blir någon utfärd så kanske man skulle ta och städa skräpkammaren på vinden så att scraphörnan skulle få rum där någon gång...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
5.7.2007 23:42:04Små ögon
håller jag på att få av allt datorstirrande. Idag har jag verkligen suttut framför datorn i många omgångar.
Kanske man borde söka sig till sängs innan midnatt. Gubbi for för en stund sen och frågande om jag inte kommer snart, men surfandet på bloggen drar visst ut på tiden.
Vill bara dela med mig en av mina LO:n och utmanar andra scrappare att dela med sig av sina...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
5.7.2007 14:48:16mera scrappande
blir det för mig nu. Åtminstone i huvudet. Har suttit framför datorn mycket idag kan jag konstatera, surfat på scrapsidor och hämtat ideer.
Vi pratade om att far ut med båten men kollade att det blåste 10 m/s vid Tankar och det är nog lite för mycket för vår låga öppna femmetersbåt.
Tänkte dela med mig av en gosig LO från lite kallare dagar...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
5.7.2007 12:48:57Sommarskönt
Nu efter midsommar har vi haft det riktigt lugnt och harmoniskt här på backen. Alla trivs tillsammans och denna vecka har vi haft härliga och roliga simutfärder tillsammans.
Tänk vad livet kan vara roligt ibland.
Det enda jag saknar är luftkonditionering i huset. Jag tycker inte så mycket om värme utan jag vill helst inte átt det ska vara mer än 23 grader varmt för då blir det jobbigt varmt och då håller jag mig helst i skuggan.
Har inte ens varit ut med båten denna vecka, är lite för rädd för solen och dessa soleksem som jag brukar få ibland.
Att man inte tycker om solen är en bra ursäkt för att sitta inne i stugan och scrappa. Jag började scrappa via en mi-kurs i oktober och efter en stund började jag numrera mina LO:n. Mjukisdjursmarodören blev min LO nr 50.
Då har jag gett bort 4 stycken till jul eller födelsedag, övriga finns i mina album. Jag älskar ringpärmarna från HobbyRummet när jag kan sätta in LO: enligt lillagummans ålder på korten.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
5.7.2007 11:24:12Mjukisdjursmarodören
var den LO jag blev färdig med inatt. Jag har ingen digitalkamera så jag brukar bara använda min kameratelefon när jag ska fota mina LO:n. Borde skaffa mig en ordentlig digikamera men jag trivs så bra med min APS.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
5.7.2007 10:36:47Nya vänner = gamla vänner
Tänk vilket härligt forum denna blogg är. Själv har jag bara hållit på här på bloggen sedan början av juni. Skaffade egen blogg 11 juni och surfar nog dagligen här. Till en början blev det mest bara slumpsurf men nuförtiden börjar man ju få sina favoriter.
Många är ju väldigt halvanonyma här och då kan det ibland vara svårt att känna igen en person om man bara läser några få inlägg.
Denna vecka har jag haft lyckan att känna igen två av mina kompisar sedan barndomsåren. Vi träffades förra veckan och då pratade vi lite om bloggen men ingen av oss nämnde att vi bloggade. De båda kompisarna visste nog om varandra, har jag läst nu på deras inlägg och kommentarer.
Jag vet att jag redan tidigt i juni läste deras sidor någon gång utan att veta vem de var, men nu vet jag. Om ni tittar hit flickor är det nån fler som bloggar som jag borde veta vem är??? Tipsa mig gärna!!!
NJUUUT av sommaren!!!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
5.7.2007 00:41:36jag avslutade
den scrapsida jag började på vid scrapträffen ikväll. Lillagumman hade inte somnat när jag kom hem trots att klockan var halv elva.
Men genast jag kom hem gick det nog att sova.... hon är nog lite för mammabunden.
Oj vad jag njöt av att sitta och scrappa och prata och hämta inspiration från andra deltagare...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
4.7.2007 09:05:46SCRAPTRÄFF
IKVÄLL KL.17 VID DJUPSJÖBACKA
SKOLA I TERJÄRV. ALLA ÄR
VÄLKOMNA ATT KOMMA DIT
OCH SCRAPPA ELLER BARA TITTA...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
4.7.2007 00:17:33CHOKLAD- OCH KANELRULLTÅRTA

Paret Sandbackas goda rulltårta är ett GI-vänligt recept

Choklad- och kanelrulltårta

3 st ägg

1½ dl fruktsocker

¾ dl maizena (majsstärkelse)

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

(½ dl kokosflingor på bakpapper)

Fyllning: 100 gr smör

½ dl fruktsocker

1 äggula

2 msk kanel

2 msk citronsaft

Ugn 250 grader

1. Vispa ägg och fruktsocker vitt och pösigt

Blanda maizena, kakao och bakpulver

Vänd ner det i äggsmeten

Bred smeten på bakpapper och grädda i 5 minuter

2. Strö kokosflingor på ett bakpapper och stjälp upp kakan på det och låt den svalna.

3. Rör smör och fruktsocker poröst.

Tillsätt äggula , kanel och citronsaft.

Bred fyllningen på kakan och rulla samman.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
4.7.2007 00:01:29Mums
Laxen blev väldigt god. Jag mixade bara fetaost, lök och creme fraiche och lade på laxbitarna. Lillagumman tyckte att det blev lite i starkaste laget för fetaosten gjorde röran ganska salt även om jag inte alls kryddade den.
Idag har hela familjen varit och simmat. Planerar att göra det imorron igen, var till Prisma och inhandlade en sköldpadda för vattenlekar...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
3.7.2007 10:31:38Laxfile i kylen

Laxfilé  med fetaost- och rosmarintäcke

En härlig laxmåltid som desutom är snabblagad.
Ingredienser:

Till 4 personer behöver du:
4 portionsbitar laxfilé utan skinn á 200 g
salt och grovmalen svartpeppar
200 g fetaost
3 msk grädde
1 tsk torkad rosmarin

Så här gör du:
1.
Värm ugnen till 225°. Smörj en ugnssäker form och lägg i laxfilébitarna. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar.
2.
Mosa fetaosten med en gaffel och rör ut den till en kräm tillsammans med grädden. Rör ner rosmarin i krämen. Det går också bra att köra krämen i mixer.
3.
Fördela krämen på laxbitarna och baka rätten i ugnen i ca 15 minuter eller till en innertemperatur på 60°.
Detta recept hittade jag på GI Viktkoll. Har en laxfile i kylen som måste användas idag. Kanske prövar jag på detta recep eller tar de ingridienser jag har i kylen. Fetaost finns och creme fraiche, men inte grädde. Dessutom har jag en tendens att vilja ha lök i allt jag gör, så månne det inte slinker ner nån hackad lök också. GI värdet är i alla fall lpgt på denna rätt och det behöver jag efter några kolhydratrika veckor. Jag märker att vikten har gått uppåt lite nu igen och en massa vätska har jag i kroppen. Men nya tag igen så börjar det nog gå neråt...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
2.7.2007 09:24:35Jag känner för ALKOLÅS
dem som mist sin pappa, sin man, sin son, sin bror...
Hörde talas om polisen som dog men visste inte vem det var...förrän idag.
Kände inte honom men var bekant med hans fru i ungdomsåren, känner hans syster...
Lillagumman är lika gammal som ett av hans barn, var på BB samtidigt, i samma rum...
ALKOLÅS PÅ ALLA BILAR BORDE VARA OBLIGATORISKT.
Alkohol dödar på ett eller annat sätt.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
2.7.2007 00:48:41nattsudd med rekord
framför datorn verkar det ha blivit den senaste tiden. Det är väl ett tydligt tecken på att jag har semester. Jag är annars väldigt kvällstrött, men när man får sova nån timme längre än på vintern så tycks det också gå att sitta uppe halva natten...
Idag har jag slagit ett personligt rekord. Jag blev just färdig med min tredje scrapsida för dagen. Den sista sidan tog nog nästan tre timmar att göra klar men de båda första tog bara ca en timme per LO.
Gubbi sa idag att det bara går snabbare och snabbare för mig när jag scrappar. Förr brukade jag säga att det tar cirka 4-8 timmar per LO, men nu får jag väl säga att det tar mellan 2-5 timmar per LO.
Idag har jag dessutom hunnit vara till jobbet ett par timmar och städa undan lite papper så att det inte blir så bråttom när semestern tar slut. Riktigt skön känsla när det var tomt i hela huset. Bara lillagumman var där och hon ritade och tittade på video. Måste nog fara dit på nytt och avsluta papperskriget, då blir det riktigt avkopplande att börja på nytt efter semestern...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän

Inga kommentarer: