tisdag 29 juni 2010

oktober 2007

31.10.2007 18:10:23Med glimten i ögat!
Nu är tavlan färdigt scrappad. Den blev lite överarbetad men den får vara det då. Lillagumman och jag förde den nu på eftermiddagen när vi kom från jobbet. Vi satt där i några timmar och pratade med Maja. Lillagumman blev överlycklig när Madelen med avec kom från skolan.

Den ena lilla bilden på tavlan sa Maja att så såg André precis ut när han hade gjort lite "dynttona". Sen när även Jens kom så loggade vi in oss på Lunar och tittade på Andrés sida. Jag gav dem mitt lösenord så att de i lugn och ro kan läsa i Andrés gästbok när de har tid.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (12)
Tipsa en vän
31.10.2007 08:32:53Ilska och tårar
Nu har vi nästan varje morgon ilska och tårar. Lillagumman vill inte till lekis, hon vill med till mammas jobb. Sedan vill hon inte ha de kläder hon tagit på sig, nånting är fel och hon skriker till och släpper loss tårarna. Jag blir så frustrerad och tappar tålamodet. Klockan rusar framåt och vi håller på att bli sena...
Sådan mornar har vi för tillfället hos oss. Jag blir på så dåligt humör redan från morgonen...nog släpper det sedan, men det känns så ändlöst...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (8)
Tipsa en vän
29.10.2007 19:20:02Stassreiso
Nu ha ja viri ti kokkola å framkalla foton, fik foton på e-post igår som ja ha redigera. En ram ha ja kööpt å. Nu ska ja bara byri skåda et na paper. Saan var e ti funder ho ja vil ha e. He ska vaar en tavlo som jens å maja ska få.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
28.10.2007 22:43:01Fyndat i ÖB
gjorde jag denna helg. På läsarbörsen i lördagens ÖB bjöds det ut ett tv och en digibox för en relativt liten summa. Jag ringde på annonsen och det nappade. Det blev en resa till Neristan för att hämta hem dem. På plats och ställe blev det en liten diskussion om var jag skulle ha dem och jag konstaterade att det nog till först bara blir att koppla vår gamla video och dvd till tv:n för det finns inte draget antenn till vinden där jag placerat tv:n. Döm om min glädje när den till åren komna damen sa att jag kan få en antenn till tv:n om jag vill ha. Och antennen på väggen funkar hur bra som helst.Så nu kan jag äntligen se på Finlands tv när lillagumman har occuperat vår stora tv med sitt bolibompa...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
28.10.2007 15:57:26Små glädjeämnen
har talgoxarna varit för mig idag. Denna blåsiga söndag har de snurrat omkring på vår gårdsplan och säkerligen sökt skydd och mat under kaninburen. Flera av dem kom ända fram till köksfönstret och hälsade på mina kossor. Månne jag borde påbörja mitt årliga mata fåglarna projekt...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
28.10.2007 12:31:32VÄNNERNAS STÖD - ANDRÉ SJÖLIND
Vid Kronoby Andelsbank har det öppnats ett konto som heter vännernas stöd. Istället för att hedra Andrés minne med blommor eller inbetalningar kan man betala en slant till detta konto. Förfogandet över detta konto kommer Andrés pappa att ha. Kontonumret fås genom att kontakta Kronoby Andelsbank.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
27.10.2007 23:04:38Minnesvers

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag

och någonting alldeles oväntat sker.

Världen förändrar sig varje dag

men ibland blir den aldrig densamma mer.

(Alf Henriksson)

Denna minnesvers kommer troligen att vara på begravningsbuketten. Pappa, syrran och jag med familj delar. Pappas övriga syskon tar egna och farmor får vara med i fasters bukett.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
27.10.2007 17:24:2219 000
Nästan 4000 sidladdningar på en vecka. Men det jag skrivit om denna vecka är ju sånt som berör så många. Sköt om er och ta hand om er familj, era släktingar och era vänner. Kramas och ring och fotografera det ni gör, vardag som helg. Spara alla små goda minnen i hjärtat så ni har att ta fram vid mindre roliga tillfällen. KRAM!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
27.10.2007 08:47:34det ljusnar
Det ljusnar här hemma. I morse vaknade jag relativt pigg, har ändå legat elva timmar i sängen med rätt så mycket sömn.
Borde fara till Jeppis och ordna upp vid loppisbordet och se om jag ligger på plus eller minus. Första veckan är i alla fall betald. Skall väl söka reda på fler av lillagummans gamla vinterhalare och prissätta dem.
Jag har nog den känslan av att det man får sålt så går till hyran. Men då slipper man ju åtminstone lite kläder i förrådet åtminstone.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
26.10.2007 20:07:53Släktfoton vid Djytihaga

Efter utsjungningen bjöd Jens in oss till Djytihaga. Många av oss åkte nog dit. Det var både tårar och skratt, minnen och upplevelser som delades. Många av mina släktingar sa att de nu har läst min blogg.

Jag tittade på foton på väggen. Jensas tog ju familjefoto innan det på sommaren för tre år sedan blev det taget släktfoto. Det var Christian som körde igång det. Tanken var bland annat att vi skulle ta fotot så länge de sista levande familjemedlemmarna av den äldsta generationen fanns kvar. Inte kunde man tro då att det skulle vara den fjärde yngsta som skulle gå bort först.

I somras tog de också släktfoto från Majas sida. André ser nog så väldigt, ja vad ska man säga, stor eller mogen ut. Vilken lycka ändå att de har alla dessa släktfoton. De är ju ovärderliga.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
26.10.2007 19:20:11Gråt och skratt, skratt och gråt...

Gråt och skratt, skratt och gråt. Det har varit min dag. Lillagumman fick komma med till jobbet. Hon hade så roligt, mina små jobbarkompisar tar så bra hand om henne.

Efter halva dan blev det en Kokkolaresa. Andrés släkt och vänner hade mött upp till den sista färden mot hemkommunen. Kistan var vit med fransar på. Lillagumman hade innan när vi diskuterat kistor sagt att Snövits kista var av guld. Lillagumman hade nog många frågor kring den stora begravningsbilen med flagga på halvstång. Christian följde med André i bilen. Jag måste medge att jag körde mot rött ljus när vi skulle ut ur stan. Några bilar följde den gamla traditionen att stanna vid vägen, till och med på riksåttan. Men de flesta saktade in farten lite medan några bara gasade på.

Väl framme vid Kronoby kyrka och klockstapeln blev det nog igen väldigt ledsamt. När kistlocket skulle öppnas tänkte jag att vi skulle gå ut för jag ville först se om André var väldigt sönderslagen i ansiktet. Med det ville inte lillagumman gå med på. Hon skulle nog se honom direkt. Hans ansikte var nog blåslaget och man såg något sår vid tinningen. Jag tog lillagumman i famnen och gick fram och tittade på honom. Förklarade att han fått blåmärken vid olyckan, det var därför han såg ut såhär. Tårarna rann nog för många.

Den värsta stunden var nog när vi skulle sjunga Närmare Gud till dig. Jag älskar den sången, men jag blir alltid så ledsen. Lillagummans tålamod tröt i detta ögonblick och hon ville ut. Vi gick och stod utanför dörren. Hon tyckte att sången var dum. Jag tror att en orsak till att hon tyckte så var att när jag hade pratat om utsjungning så trodde hon att hon skulle få sjunga något som hon kunde. Hon sa att hon ville sjunga Bää, bää vita lamm. När jag sa att vi skulle sjunga psalmer tyckte hon bara; -Dumma psalmer.

Hon lekte lite bland löven, medan jag stod i dörröppningen. Jag var så distraherad av att försöka lyssna på prästen medan jag höll ett öga på henne att hälften av vad han sa nog gick mig förbi. Innan kistan flyttades sjöng vi Härlig är jorden.

Jag har så svårt att föreställa mig att det var André som låg i kistan. För det första så tycker jag att det är så overkligt. Sedan har han förändrats så oerhört det sista året. Den lilla kusin jag kände hade blivit en så lång, stilig och ståtlig karl. Christian sa att de förra veckan hade jämfört Johnny och André och att de nu hade varit nästan jämnlånga. I somras såg jag mest skymten av André nån gång i traktorn. På födelsedagsträffar tog ungdomarna oftast en tårtbit innan de gick undan för att diskutera sitt. Jag saknar min lilla stora kusin oerhört mycket.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (10)
Tipsa en vän
25.10.2007 17:28:3342 ljus
plockade jag bort idag. Många har slocknat på grund av den hårda blåsten, men de fick vara kvar. Försökte nog tända några av dem. Kanske sen när det blåser mindre kan man tända de andra.
Min gamla rippipräst kom gående förbi när jag parkerade och han kom och pratade en liten stund. Han sa att vår släkt nog fått vår beskärda del av kakan.
Det var fullt med ungdomar där, samma sak var det igår. Även de försökte tända de slockande lyktorna. Imorron måste jag nog fara med ett nytt tredagars oljeljus till lyktan.
Efter att jag varit och hämtade lillagumman till lekis handlade vi vid S-market. När jag satte bilbältet på lillagumman kom det ett trevligt ansikte förbi och sa hej. Det var Madelen. Resten av familjen satt i bilen så jag gick fram och pratade. De hade varit hela dagen och ordnat med olika praktiska detaljer.
Imorron blir det att ta ledigt någon timme från jobbet och fara på utsjungning. Sedan nästa vecka blir det begravning. Jag har tänkt att lillagumman skulle få vara med på begravningen, men nu undrar jag om hon också borde komma med på utsjungningen och även få se honom...
Själv vill hon, för hon säger att hon vill se honom eftersom hon inte riktigt minns hur han ser ut. För hon har ju alltid bara brytt sig om Madelen, inte är ju tonårspojkar något som hon ser upp till. Men se Madelen, hon är ju flicka och har haft alla de filmer som små prinsessor tycker om och som lillagumman lånat, även ärvda kläder har varit populärt.
Ja vad är bäst?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (10)
Tipsa en vän
24.10.2007 16:51:32116 gravljus
har jag och lillagumman plockat bort från Kyrkvägen. Det blev fyra plastpåsar fulla. Jag tyckte redan igår när jag var dit att det började bli så många utbrunna ljus. Någon hade plockat en del åt sidan så det var enkelt att plocka upp dem.
Jag tycker att jag vill hålla fint på platsen. I går plockade jag även bort karamellpapper därifrån. trots att vi plockade bort många ljus var det ännu fler som lämnade kvar och brinna. Jag märker att det kommer nya ljus dagligen och även nya foton och föremål; pengar, karameller...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
23.10.2007 21:28:29Det enda jag vill skriva om
är det som hänt. Den enda väg jag vill köra är förbi
platsen.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
23.10.2007 21:07:57Sorgen på Lunar
Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag någonsin skulle göra, men det är väl en del av min sorgebearbetning. Jag registrerade mig på Lunarstorm bara för att kunna läsa Andrés sida. Även andra släktingars och Andrés kompisars sidor läste jag. Alla dessa sidor gjorde nog väldigt ont. Jag sörjer min kusin men de sörjer en av sina bästa vänner. Jag träffade honom på födelsedagar men de träffade honom dagligen.

Många av dem hade fina bilder på honom. Jag önskar att jag kunde få framkalla några av dessa till mina egna. Jag måste ju absolut få göra en sorgsen scrapsida till Andrés minne. Jag har ju bilder av barnet André, men tonåringen André saknas i mitt fotoalbum. Vid olycksplatsen finns en fin bild av honom och en av hans kompisar. Den skulle jag väldigt gärna vilja ha.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
22.10.2007 23:17:10Höst
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
22.10.2007 22:04:58André i mångas hjärtan
Andre är i mångas hjärtan och tankar dessa dagar. Jag har fortsättningsvis ett stort behov av att skriva av mig. Ikväll var jag en liten stund till Jensas och fick träffa hela familjen. De var alla i fähuset när vi kom. Det hade blivit sent för folk hade vallfärdat dit hela dagen.

Och även när vi stod ute på gårdsplanen med min pappa och Andrés familj kom det människor. Jag kramade om dem alla och speciellt Maja kramade jag en lång stund. Jag far nog snart dit igen. Christian sa att vanligtvis är det roligt att få blommor och besök, men?
Jag förstår nog honom precis. Men jag tror även att det är bra att folk kommer och går för jag vet av egen erfarenhet att om man inte har nånting att göra så börjar man bara grubbla. När vi for så kom det ett stort gäng ungdomar och kramade om Johnny, det kändes så i hjärteroten när jag såg det.
Jag har kört förbi olycksplatsen flera gånger idag, det är någonting inom mig som bara vill dit. För varje gång brinner det bara mer och mer ljus. För varje gång börjar tårarna strömma ner för mina kinder.

I morse efter att jag kört lillagumman till dagis var där folktomt, bara ljusen och blommorna stod där. Idag på eftermiddagen innan jag hämtade lillagumman var där flera stycken. Ikväll vid halv niotiden var där jättemånga ungdomar. Ljusen är många hundra? Kompisbilderna får en också att ta till tårarna.
Lillagumman undrade idag om det räcker med en kram och en puss för att jag inte ska vara så ledsen. Idag har hon och jag tittat på foton tillsammas. Jag har inte speciellt många från de sista åren där han är med och är han med så är det så smått. Jag hittade ett som jag satt länge och såg på.

Det var av Christian, Johnny, André och Madelen taget i Kovjoki på julaftonskvällen ifjol. De såg alla så lugna ut. Jag minns för cirka tio år sedan hur annorlunda allting var då på jularna när de var små och bara väntade på att jultomten skulle komma. Den stora glädjen hos de små barnen. Hur ska man kunna glädjas denna jul när en av oss är borta?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
21.10.2007 22:57:13Mera Siv Andersson
NÅGRA ORD PÅ VÄGEN
- av Siv Andersson

Försök att ta tillvara
allt gott som livet ger.
Se det stora i det lilla
så kan guldkornen bli fler.

Ge dig tid att reflektera
en stund i lugn och ro.
Låt sanningen bli vetskap
men släpp även fram din tro.

Och när du möter mörker
och livets tvära kast
- känn då hur livet rör sig
och ljuset får kontrast.

Känn att du får styrka
av det som gör dig svag
- att där finns nåt att lära
av allt som sker var dag.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
21.10.2007 22:55:40Tack för allt stöd

TACK FÖR ALLT STÖD
- av Siv Andersson

När dagen är ett mörker
blir natten dubbelt lång.
Då slutar solen lysa,
då tystnar fåglars sång.

Men nån mening kan nå in
från en omtänksam person
- liksom ljuset i en blick
som inte tappat tron.

Att någon bryr sig om en
när man inte längre vill
är just vad man behöver
för att orka lite till.

Det du har gjort för mig
är sådant som man minns.
Så tack för allt ditt stöd
- och tack för att du finns.
Jag älskar Siv Anderssons dikter. Om du inte tidigare kommit i kontakt med henne och hennes dikter rekommnderar jag att du söker efter sivandersson på familjeliv.se för att se hennes sida där. Hon har själv mist en dotter som blev mördad, och skrivandet har för henne varit ett sätt att gå vidare. LÄS MERA SJÄLV!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
21.10.2007 22:08:53TACK till alla mina vänner för ert stöd via bloggen, sms och telefonsamtal.
Tack allihopa för era kommentarer. Jag har ett behov av att prata om det som hänt min kusin Andre, den glada pojken med de blåa ögonen. Här på bloggen får en del av mina tankar sitt uttryck.
Vilken lycka ändå att sorgebearbetningen nuförtiden konkretiseras. Jag fick reda på samlingen i kyrkan alldeles för sent för att kunna delta och jag ville inte ta med lillagumman dit. Jag har också ett behov av att delta. När min mamma förolyckades för 20 år sedan så fanns det inget sånt. Inte var det några ljus vid dikeskanten, inte några krisgrupper, inte någon samling i kyrkan. Bara människor som kom och förde blommor.
Jag tror att hans familj skulle delta. Jag har inte pratat med dem direkt utan all information har skett via min pappa. Jag var nog hem till Jens och Maja idag men ingen syntes till så jag lade min bukett på köksbordet och lämnade mitt hemmagjorda kort med Siv Anderssons dikt bredvid.
Lillagumman frågade hela tiden efter Madelen för hon hade haft så roligt tillsammans med henne igår. Jag hämtade henne därifrån i går kl 18.15, men då nämnde inte Madelen att de sökte efter Andre.
Stackars Maja, jag vet inte när hon fått veta men imorse visste hon inget för då hade de ännu inte fått tag på henne och Christian via telefon. De borde ha kommit hem vid 4-tiden idag. Vilket hemskt slut på deras teaterresa.
Jag ältar denna sak om och om igen. Mest minns jag nog den lilla pojken jag nån gång skötte om. Nu när han på bara nåt åt växt upp till en stor och ståtlig man var han lite mera lågmäld i kontakten med släkten.
Min pappas släkt har alltid kalas när någon fyller. Alla som bara har möjlighet deltar. Andre skulle ha fyllt sjutton i slutet av nästa månad. Jens fyller lite före och Madelen fyller lite efter. De brukar alltid ha ett gemensamt kalas...
Så brukar det även vara på julaftonskvällen. Vi träffas hos nån familj, hela tjocka släkten. Jag har nåt år på senare tid inte deltagit eftersom vi då varit med gubbis familj. I fjol var jag med. I år saknas det en person på julafton...
På bilden är Andre ett och ett halvt år...med nästan hela sitt korta liv framför sig.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (8)
Tipsa en vän
21.10.2007 13:28:13 ANDRE' 1990-2007
Anmäl detta inlägg
Kommentera (14)
Tipsa en vän
21.10.2007 06:01:49Ensam
Ensam inloggad, ensam vaken hemma, ensam med mina tankar, svårt att sova.
Gårdagens besked tar även fram tankarna på mamma. Denna vers hade syrran och jag på hennes dödsannonns för nästan 20 år sedan:
Det susar så stilla en sorgesång
i skogen vid hemmet där du bott en gång
Ej kunde vi tro att vi dig skulle mista
att sommaren som gått skulle vara din sista.
Tack mamma för allt.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
20.10.2007 22:30:5816 år- mitt i livet- död
Min pappa ringer. Sorgligt besked. Min kusin. Motorcykelolycka. Död. Hans mamma och bror på resa. Hans syster skötte lillagumman idag. TÅRAR. HEMSKT. Det måste väl ändå vara det hemskaste som kan hända att mista sitt omyndiga barn. Jag tror det är hemskare än att som omyndig mista sin mamma.

TILL DIG SOM FÖRLORAT ETT BARN
- av Siv Andersson

Den svåraste av sorger
är när livet blir för kort
och en dotter eller son
för alltid har ryckts bort.

När någon man gett liv
och älskat mest av allt
så grymt kan tas ifrån en
blir det ofattbart och kallt.

I sorgens tunga mörker
får man ta en dag i sänder
och försöka samla kraft
tills ljuset återvänder

Och i all gränslös saknad
så hjälper det att se
den medkänsla och omsorg
som andra har att ge.


Anmäl detta inlägg
Kommentera (19)
Tipsa en vän
20.10.2007 22:25:29Lördagsdagen var bra
En härlig dag med scrapträff. Lillagumman hade också roligt med mammas kusin och på kalas. Gubbi och hunden fick vara i skogen.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
19.10.2007 23:31:1415 000
Vem???? och vem tittar in???? som ej kommenterar????
Anmäl detta inlägg
Kommentera (10)
Tipsa en vän
19.10.2007 23:26:12Lillagummans roliga dag!
Idag hade lillagumman höstlov för det har de här i Krombi. Hon fick då vara med på mammas jobb (frågade förstås lov av den "lokala chefen") hela dagen. Hon togs så bra hand om av mina "små" jobbarkompisar. Jag höll bara ett litet öga på henne titt som tätt. God mat hade vi också tyckte hon. Hon frågade nog när arbetsdagen var slut när hon nästa gång får ta en heldag på mammas jobb men på det svarade jag att det får hon nån gång nästa år.
Efter jobbet hälsade vi på en mammaledig jobbarkompis med barn i lillagummans ålder. De hittade varandra ganska snabbt och snart hade de även likadana klänningar på sig. Med lov publicerar jag bilden av dessa två förtjusande femåringar.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
17.10.2007 16:27:52Dagens största besvikelse: Nyt skräpätään = SKRÄP
Fick mitt efterlängtade paket från AdLibris idag. Beställde förra veckan och såg så fram emot en ny finska bok som heter Nyt skräpätään - opas leikekirjan tekemiseen. Men vilken besvikelse. Efter ett relativt hyfsat faktakapitel om scrapbooking så kommer det olika sidor som kända och okända finländare har gjort - ofta för första gången i sitt liv. Dessa påstår de att ska vara inspirerande exempel på "skräppäystä". Vilket bullshit!
Till och med vanligt tidningspapper fanns på vissa sidor. Om man nu en gång bemödar sig om att göra en finsk scrapbooking bok kan den ju åtminstone vara inspirerande. Det finns ju ändå människor i Finland som scrappar och gör helt suveräna sidor. Och sen gör de en bok på klippa-klistra-dagis-nivå (enligt min mening). Voj huh huh! DENNA BOK SKA NI ALLTSÅ INTE KÖPA, varför betala 18,40 euro för ingenting. Tänk vilken uppfattning människor som aldrig kommit i kontakt med scrapbooking får om de läser denna bok.
P.S. De andra böckerna om GI var nog helt ok.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
17.10.2007 07:39:36Gomorron!!!!!
Nu ska här jobbas igen. Tur att jag planerade redan förra veckan för jag tycker att jag har hjärnsläpp så här på morgonkvisten.
Lillagumman blev för ovanlighetens skull glad när jag väckte henne när jag påminde henne om att de har sakdag vid lekis idag.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
16.10.2007 14:12:39HJÄLP MIG!!!!
Hur mycket skall man betala en barnvakt? Ska man betala dem enligt det antal timmar de är barnvakt eller ska man ge en engångssumma?
Behöver troligtvis en barnvakt åt lillagumman på lördag när det är SCRAPTRÄFF I TERJÄRV. Har kontaktat min kusin som går på nian och hon har lovat att ställa upp vid behov.
Till saken hör att hon i så fall också måste föra och hämta lillagumman från ett barnkalas i granngården.
Det är barnkalaset som ställer till det. Tidigare var fammo och faffa vidtalade, men inte kan de börja komma från Jeppis och föra henne till barnkalaset.
Hur brukar ni göra med banvaktandet?????
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
16.10.2007 14:03:16Höstlov
för mig måndag och tisdag och för lillagumman på torsdag och fredag. Jag är lite tudelad till detta med höstlov. Bra med nån dag ledigt men två dagar är inte så mycket. Men inte vill jag heller ha en hel vecka som de har i Jeppis. Jag har nog hellre lite längre ledigt vid julen.
Jag hade nog tänkt mig på en liten shoppingresa till något större shoppingställe, men det har jag avstått ifrån. Jag har haft huvudvärk dagligen nu, antingen väldigt spänd i nacken eller också är det bihålorna igen som spökar. I somras hade jag huvudvärk ofta men det försvann med en medicin mot svullnader i bihålorna.
Jag har en cysta i bihålorna som gör så att jag har ett konstant tryck i dem nuförtiden. Men jag skall till öron och näspolikliniken vid möcs i november. Arbetsplatshälsovården i Jeppis remitterade mig dit, så vi får hoppas att de gör så att det blir bra.
Var till Jeppis hela familjen igår och såg på Vasa teaters pjäs: Lilla tiger på villovägar. Lillagumman tyckte nog att det var skoj. I morse blev det en tur till Kokkola. Turkisk peppar till maränger stod på handlaslistan och det hittar jag inte hos de lokala handelsmännen. Billiga t-skjortor och handskar inhandlades också.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
14.10.2007 19:18:48Välkommen
på Me and I party onsdagen den 17.10 kl 18.30 till Malena Molin. Kommentera gärna om du kommer eller vill veta mera!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
14.10.2007 19:16:33Försvinnande goda flarn

Försvinnande goda flarn

75 g smör

1 dl havregryn

1 dl salta jordnötter

1 msk mörk sirap

1 msk mjölk

¾ dl vetemjöl

Dekoration: 100 g mörk choklad

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt havregrynen. Hacka jordnötterna grovt, blanda ner dem i kastrullen. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en jämn smet. Klicka ut smeten i teskedsstora klickar på plåtar med bakplåtspapper. Lägg klickarna glest eftersom de flyter ut. Grädda mitt i ugnen 6-10 minuter i 175 grader. Smält chokladen och ringla den över de kalla kakorna.
Dessa bakades i morse innan den övriga familjen behagade stiga upp. Blev rätt så goda.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
13.10.2007 19:46:28He fösta o saa
tå vi kom ti staan va at: JA VIL HAA VÅÅR ROLLA!
Ja låva no at o fåår baket vi ha siitt allt på maarkna. Int fö at he va så mytsi ti sii, int na känd fålk (ein arbeitskaveri). Lillagumman meita å så fik o vaa på pompparutschbaana.
Saan vart e rollona å saan prisma å saan foo vi heim.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
13.10.2007 10:09:34Jeppis nästa
blir det för lillagumman och mig. Har redan påpekat för henne att vi INTE köper någon ballong. Får hoppas att det inte blir ett utbrott mitt på jeppisgatona när jag upprepar det. Åtminstone ska hon få vårrullar för det älskar hon.
Kanske man borde gå in via Tiimari och bokhandeln och se om man kan hitta nåt scrappigt. Jag tycker det har blivit ett väldigt dåligt utbud på sånt sedan ifjol. Kanske det är så att scrapbookingen har expanderat med fart här i trakten, medan affärerna inte har fått fram mera material.
Jag väntar otåligt på att heinikkas sidor ska börja fundera så att jag får bli köptokig. Sedan är det ju bara en vecka kvar till HobbyRummets scrapträff i Terjärv nästa lördag. NI KOMMER VÄL DIT OCH TITTAR ÅTMINSTONE!!!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
13.10.2007 08:14:58Starka aromer runt mitt hem
Starka aromer runt mitt hem har nu förekommit tre/fyra dagar på raden. Det lär vara en viss svinfarmarfamilj vars mamma har starka åsikter som kommer med sina starka traktorer och pissvagnar. Men ryktet går att de starka traktorerna ändå måste ta hjälp av en ännu starkare maskin för att komma sig bort därifrån.
Den starka aromen har spridits ut längs med en annan väg än vår men aromen sprids ändå långt fågelvägen. Nu sitter jag här i min ensamhet och funderar på om syrran också vill sätta starka aromer på "lindona siin" här nedanför mitt hem. Hennes arom är en arom som är mera välbekant och därför doftar bättre enligt min näsa.
Trots att man kanske kan rynka på näsan åt dessa starka aromer så är jag uppväxt med dem och vet att de måste finnas om vi ska kunna behålla en levande landsbygd. Men man ska inte öppna fönstret och ta frisk luft och det är inte att tänka på att hänga ut kläder på tork.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
12.10.2007 23:50:31Ja snålas!

Hallonglasstårta med valnötsbotten

En läcker dessert som kräver lite pyssel. Servera som avslutning på en god middag.

Ingredienser:
Till 10-12 bitar behöver du:
100 g valnötter

100 g mörk choklad, 70 %
3 äggvitor
0,7 dl sockerersättning
Hallonglass:
1 paket djupfrysta hallon, osockrade
3 äggulor
0,7 dl sockerersättning
2 dl vispgrädde
1 dl kesella light
Till dekoration:
hallon
citronmelissblad

Så här gör du:

1.
Valnötsbotten: Sätt ugnen på 175 °. Hacka nötter och choklad grovt. Kläm fast bakplåtspapper i en form med löstagbar botten. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockerersättning. Vispa till skummet är ganska fast. Vänd ned nötter och choklad. Bre ut smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen 35-40 minuter. Låt kallna.
2.
Hallonglass: Tina hallonen. Kör hallonen i mixer och passera dem därefter genom en trådsil. Pressa ur purén och kasta kärnorna. Vispa äggulor och sockerersättning. Vispa grädden separat. Blanda äggsmeten med hallonpurén, kesella och vispad grädde.
3.
Häll glass-smeten på den kalla bottnen och frys minst i 4 timmar. Ta fram tårtan ca 30 minuter innan den ska ätas. Garnera med hallon och citronmeliss före servering.

Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt

Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
12.10.2007 16:43:35SCRAPliftat
blev det igår. Skrapliftade Jo Hacklands LO som utgick från en skiss i Scrapbook Inspirations oktobernummer. Jag använde mera enfärgat papper eftersom jag inte hitade den blåa nyans jag ville ha bland mina mönsterpapper.

Bokstäverna i titeln och de små blommorna är gjorda med min Quickutz, länge sedan jag använt den. Borde börja spara ihop till ett större alfabet. De är bara så fruktansvärt dyra. Cirka 1800 kronor var det alfabet jag tittat på vid Scraproom....
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
12.10.2007 16:32:35Snö på vägen till jobbet
innebär att arbetsresan tar längre tid och att man så småningom börjar fundera på att skaffa nya vinterdäck.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
11.10.2007 18:32:51Doris Lessing
Fösta gången på länge som jag läst en Nobelvinnares böcker redan innan de fått Nobelpriset i litteratur. Roligt att det åtminstone nån gång blir någon som den "vanliga" bokläsare har läst!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
10.10.2007 20:39:28Nu ska jag överge
lettersize för en stund och scrappa i 12x12. Har gjort klar alla LO:n jag tänkte mig till lillagummans lekisalbum så nu får jag fortsätta med lite nyare foton. Borde klä upp lillagumman och fota henne för lite halvofficiella femårsfoton.

Denna LO är baserad på hennes fyraårsfoton. Inte för att dessa blev valda då släkten fick foton för det var så svårt att välja då många blev bra.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
8.10.2007 22:03:28Se Lindas Tyskland - VIKTIGT!
Se vad Lindas Tyskland skrivit om Rosa Bandet!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
7.10.2007 23:57:13Här har jag njutit hela dagen
Här i hörnet av vårt gamla vardagsrum har jag suttit och tittat på Strömsö (de gamla programmen var nog bättre, jag saknar Matias) och film samtidigt som jag scrappat. Har med tiden lärt mig att jag måste ta små tillfällen iakt för att jag ska kunna njuta av min hobby.
Nuförtiden när lillagumman är så stor så kan jag lämna fram mina hobbysaker och hon vet att hon inte får röra dem. Jag har ett litet vitt plastbord som jag kan lämna fram sakerna på. Bordet är bara att dra framför stolen man sitter i. Det är inte så stort, men det ryms de saker jag vill använda för tillfället. Resten av sakerna är utspridda runtomkring mig eller i plastskåpen på hjul som jag stoppat i hörnet.
Inte så snyggt men jag har allting nära mig. Har nog haft planer på att flytta upp allt hobbymaterial på vinden och göra ne liten hobbyhörna, men på når sätt tror jag inte att jag skulle tillbringa så mycket tid där. Nere i vardagsrummet är jag ju med familjen hela tiden. Detta är resultatet av den första LO jag gjorde idag, den andra är halvfärdig.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
7.10.2007 16:20:05jag njuuuter
Det blev en bra fortsättning på eftermiddagen. Gubbi ville till fammos och jag övertalade lillagumman att åka med. Hennes första reaktion var nog att hon vill vara hémma med mamma, men efter en stund hade hon nog ytterkläderna på sig.
Så nu njuter jag av att vara ensam hemma. Det är ytterst sällan det händer. Sist var det väl nån gång i somras.
Nu ska här njutas, läser kanske en bok, scrappar lite, kanske det kommer något avkopplande söndagsprogram på tv:n........................
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
7.10.2007 13:26:41Söndag
sovmorgon
barnkanalen
frukost: ägg och bacon
ishallen och skridskoåkning
söndagsskola
lunch: fetaostsallad med leverbiffar(gjorda utan potatis)
bloggen
Vad ska man hitta på nu????
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
7.10.2007 00:41:33kvällens filmpyssel
Till filmen Hipp hipp hora blev denna LO färdig. Pappren hittades igår och sammanställningen kom ikväll. Undrar om jag skall göra alla LO:n där lillgumman är liten i lettersize????
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
6.10.2007 22:19:54Bananmuffins till Fifi

Bananmuffins

Rör 150 g margarin och 2 dl socker.

Tillsätt 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker.

Rör kraftigt ner fyra ägg. Mosa två bananer och

tillsätt 1 msk pressad saft av citron.

Rör försiktigt ner bananerna och 4 dl vetemjöl i smeten.

Grädda små muffins 10/12 min-225 grader,

stora muffins 20 min- 200 grader.
Dessa gjorde jag imorse, helt vanliga vardagsmuffins. Ibland varierar jag dem med lite kakao eller chokladbitar.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
6.10.2007 11:07:00Lördagsgodis
e gott tycker lillagumman. Veckans lördagsgodis är lite nostalgiskt tillika. Lillagumman har lärt sig att tycka om dessa med moffas hjälp. Hennes mommo som hon aldrig har träffat brukade alltid skära dessa i bitar och dekorera tårtor med dem. De är goda men jag skulle inte ha köpt dem om hon inte hade valt dem...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
6.10.2007 10:57:11Härliga tider
tycker jag att det är på hösten. ännu idag får vi njuta av det sagolika vädret enligt Forecas sidor.
Nu har dimmorna över fälten lättat och solen stigit högt på himlen. Hunden är i skogen och när jag ringer åt henne hör jag hur roligt hon har det.
Jag bakade bananmuffins i morse, piffade upp dem med lite kakaopulver. Nu känner jag mig riktigt stolt över att jag inte har provsmakat dem. Lillagumman tycker ju att allt är gott, får se vad gubbi tycker när han kommer hem.
Bananer vill lillagumman alltid köpa från butiken men hon hinner oftast inte äta alla innan de blir mörka, och då vill hon att jag ska baka muffins.
En Purmoresa skall jag och lillagumman göra idag. Syrran ska få sin Slöjddetaljerpåse och våra kaniner ska få hö.
Och lillagumman får leka med sina kusiner.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
4.10.2007 23:15:39Det blev en till...
till lillagummans lekisalbum.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
4.10.2007 20:33:32Det var scrapmanin som tog mig...
denna vecka. Har inte ens hunnit blogga. Antingen så har datorn varit upptagen, gubbi på robsoft eller lillagumman på Buu-klubbens sidor. Idag hade hon svårt att slita sig från det nya spelet jag installerade (Fem myror är fler än fyra elefanter, del 1, från barnens bokklubb).
Jag har hunnit göra två LO:n denna vecka och dessutom klippt till cardstock för tre andra. De LO.n jag gör nu är i Lettersize, så att de ska passa i dagisalbumet. Jag kan ju inte bara limma upp foton från hennes tidigare år på ett vanligt papper nuförtiden...
Mera scrappande ska det nog bli framför TV:n, jag tycker om att scrappa och se på tv samtidigt. Hur scrappar du?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
1.10.2007 17:49:07Nu ska ja...
...läng saan sist
ha int riktit orka
men nu vil ja igen
får sii va e vaar
he taar säkert heila kväldi
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän

Inga kommentarer: