tisdag 29 juni 2010

november 2007

27.11.2007 23:24:51Uppvaktning av veteraner och lottor.
Här har jag mötat flera timmar ikväll och planerat byahemsföreningens traditionella julfest med tomtegröt. I år blir den av på självständighetsdagen. Veteraner och lottor som bor i by eller är utgångna från byn inbjuds speciellt och kommer att få en liten uppvaktning. Ett ljus kommer även att tändas för dem som inte längre är med oss. Söndagsskolan kommer att delta med program. Anmäl er alla bybor och intresserade till byahemsföreningens ordförande. Infolapp om festen kommer så småningom.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
26.11.2007 18:40:00Det blev en ängel...
som födelsedagspresent åt André i år. Ängeln satte lillagumman och jag på graven. Redan i morse innan jobbet var jag ensam till gravgården och till olycksplatsen och tände ljus i lyktorna. Vägen till jobbet var tung, samma känsla som efter olyckan och samma tårar som rullade nerför kinderna.
Vi märkte att det var många som besökt graven, man såg spår i snön och de flesta ledde till samma ställe. Den som besöker graven efter oss märker kanske att det kommit en "snögubbsängel" nära intill. Det var lillagumman som absolut måste rulla ihop en ängel.
Kanske ganska svårt att se att det är en ängel med vingar och att det dessutom är en flickängel med lite hår på sidan...
Tar nån illa upp så får ni skylla det på mig. Jag hade inte hjärta att avstyra hennes änglabygge, hon ville så ge en alldeles egen ängel åt André...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
26.11.2007 11:49:24Jag saknar dig!
Idag är det sjutton år sedan du föddes...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
25.11.2007 01:01:49Vad rekommenderar DU?
Jag borde få överfört mina hemmavideon, vhsc till dvd. Vem eller vilken firma här i närheten kan du rekommendera. Vad kostar det? Jag har typ 25 kassetter i hyllan från fem års tid... och mera kommer det eftersom jag inte har köpt nån digitalvideokamera utan menar klara mig med min gamla.
Imorron skall det också filmas när syrrans flicka fyller år. På något sätt känns det ännu viktigare nu att filma alla släkthändelser. Harmas över de gånger jag haft videokameran med mig de sista åren men inte filmat något...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
24.11.2007 20:08:54Lördagsgodis
Lillagumman har fått sitt veckans lördagsgodis. Förut var det lösgodis som hon ville ha men nu har det ändrat. När hon upptäckte Fillyhästarna så erbjöd jag henne en Fillyhäst istället för lördagsgodis, och hittills den senaste månaden så har hon valt en häst istället för godis. Jag hoppas att det håller i sig...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
24.11.2007 16:14:57Det mörknar
Kom just hem efter en lång handlasreiso. Julmarknaden i Bennäs besöktes. Såg mycket skojigt och juligt, men köpte inget sånt, jag har ju så mycket från förr. Lillagumman fick en dvd, LasseMajas julkalender från ifjol. Vi hann knappt hem innanför dörren innan hon placerade sig framför rutan. Sedan köpte vi pepparkakor av Greta och Lena. Fammo och faffa blev nog jätteglada när lillagumman gav dem.
Sedan var det dags för den årliga födelsedagsskeden för kusinflickan i Purmo. Vad ska vi måntro hitta på att ge mera som en fyraåring tycker om. Lite har jag tänkt på att ge bort lillagumman gamla skridskor, för flickan i fråga har nån gång pratat om skrinnasi.
När vi gick från Smedlunds stack lillagumman näsan i vädret och sa: -Det luktar vårrullar. Så enkelt blev hennes lunchval. For med henne till fammos och faffas innan jag åkte vidare på egna uppköp. På schemat stod saker till julkalendern. Nu tror hg att jag äntligen införskaffat tillräckligt varierande kalendergåvor. Då skulle det bara gälla att hinna paketera klart utan att hon märker det. Blir väl ett nattgöra som vanligt...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
23.11.2007 18:28:45Gravljus
Lillagumman börjar bli riktigt van vid att besöka gravgården och tända ljus. Hon hittar till mommos och Andrés grav. Till Sagas och gamlafarfars gravar behöver hon lite sökhjälp. Idag ville hon också göra snöänglar åt André, dessutom ritade hon lite i snön.

Jag låter henne hållas för det finns ju bara en grav intill, dessutom är den graven en bysbos. Jag minns att jag ifjol på julen tände ljus även på hans grav. Han och hans familj hjälpte oss igenom det första året efter att mamma dött, vi var där hela tiden. Jag minns första sommaren efter att mamma dött, då åkte jag och syrran och pappa på en fiskeresa till Sverige med mellansonen och pappan. Vilken tur att vi hade en sån otrolig vänfamilj som aldrig tröttnade på oss.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
23.11.2007 13:47:56Scrapbooking INSPIRATION!!!!!!
NU har den öppnat. Tack Cami för tipset.
Ett besök rekommenderas:
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
23.11.2007 12:00:49Extrem
Ja, då var det dags igen. Ner med svensk service. Den som motsätter sig kan gärna underteckna en adress på sidan:
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
22.11.2007 17:59:30Jippiii!!!
Härlig service vid Datastore i Krombi. Nu sítter jag här hemma i all sköns ro och bloggar. Grundprogrammen är färdigt installerade och vi hade bara att ta hem datorn. Det kallar jag service. Nu slipper gubbis brorsa bli arg och butter för nu är det bara lite han måste komma och hjälpa oss med. Sånt här med datorer det förstår vi oss inte på, inte när det handlar om att installera och sånt.
Får se sen när vår huvuddator kommer hem. Denna påstods akkun kunna hålla upp till fyra timmar på, den andra höll aldrig längre än en timme.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
22.11.2007 16:10:53Vid biblioteket
håller jag till för tillfället. Gubbi är vid den lokala dataaffären och förhandlar om en andra dator, som vi troligen får senast i morron. Min första dator är nu på väg mot södra Finland med post, förhoppningsvis vill de snabbt bli av med den och skickar den tillbaka fin och fixad.
Lillagumman får väl som hon vill och det är att musen är rosa med Mimmi Mus på, lite ögonfägring ska det väl också vara vid datorn. Musen är mindre än vår första så den passar väl också bättre i lillagummans hand.
Ska väl passa på och köpa en printer när jag väl är igång. Jag frågade av vår lokala handlare om affärerna går bra och han sa att det är mycket Jeppisbor som kommer till Krombi och handlar (fastän det finns många dataaffärer där).
Själv har jag varit hemma idag och även imorron. Lillagummans vattenkoppor är uttorkade men hostan och stegringen vill inte ge med sig. Gubbi var hemma med henne i början av veckan så nu är det min tur, kan alltså inte ens blogga på jobbet.
Syrran och jag har fått många bra kommentarer på vår insändare i ÖB och JT. Inget skit som åtminstone jag var rädd för. Eller också sker de kommentarena bakom vår rygg... vem vet...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
21.11.2007 11:53:04Utmaning
Hittade något skoj på Camis scrapblog som jag kommenterade och skickar vidare!!!!
Är du sugen på att vara med? Lämna då en kommentar här hos mig och var en av de tre första som lämnar en kommentar detta inlägg. Då får du en handgjord present på posten av mig.

♥"I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don?t know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog."

Kravet för att få vara med är alltså att skicka denna utmaning vidare! De tre första som kommenterar detta inlägg hos mig får något hem/handgjort av mig med posten före sommaren! Ni måste ha en egen blogg och ni måste skicka utmaningen vidare!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
21.11.2007 11:46:3940 000
och alla andra som ej kommenterat tidigare och som inte sagt det IRL?
Vem?
Varför?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (9)
Tipsa en vän
21.11.2007 09:36:52Stressad
Datorn har kreverat och ska på service. Att en laptop inte ens håller ett år utan att börja kråta är väl usligt, nå, får väl det på garanti. Men jag märker nu hur beroende jag blivit av att ha en dator i hemmet. Förut använde jag endast jobbets dator, men har blivit så bortskämd med att ha dator hemma att jag förflyttat en dela av jobbet hem. Det går inte nu, får väl stå ut en tid.
Men...detta leder till att jag nu ska göra slag i saken och skaffa en dator till. Ofta är det kö till datorn hemma. Alla vill ha den samtidigt...
Kändes märkligt igår kväll när gubbi satt och såg på ett tv-program, som han inte annars skulle se på, tillsammans med mig. Nåt gott av att vara datorlös!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
18.11.2007 23:22:34GONATT
Måste sova så att jag orkar jobba imorron - första gången på 9 dagar...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
18.11.2007 13:27:08He va rolit
Nu kom vi in baket en härlian stånd på utsido. He vart bådi snögubb, snöhäst å snökåjo. Vi fuska na liti på kåjo å la et gambeli lakan som tak, orken byrja nämligen ta slut...
He va no liti orolit jer på fömeddan tå hundn smeit tå ja sko lägg e i haga. He e fösta gango o ha smiti fö me tå ja ska lägg e i haga, nå, baket de he veit ja at ja får byri va lika snabb som me a de gambe hundn. Hastot in å hastot åter me döre.
Ännu värr vart e tå gubbi ringd å sa at ein åv hans kaveri tyckt at e va vår hond som jaga vi AIK lindona. He e no rätt så farli ställ ti jaga på, men som tur va, precis tå ja sko ta jaktbiln å byri sök så sto o på trappo. Vilken lättna.
Vi sko väl kona byri ställ ås me na mat åt gubbi. Vi tar lyxvariantn å far ti gubbis mamm å hämtar älgkalops, he älskar a...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
18.11.2007 09:51:20He e blido
Av vår vanliga söndagsförmiddag med skrinning och söndagsskola blir det intet av idag. Men kanske det blir lite snögubbsrullning. I morse hade lillagumman bara 37,4, de andra mornarna har hon haft 38. Nog för att hon hade över 39 grader i går kväll precis som alla kvällar sedan i onsdags. Men hennes allmäntillstånd är gott. Hon kan vara i full gång även om hon har nästan 40 grader, det har hon alltid varit.
Jag tror att kopprna håller på och ger med sig, inatt har hon inte vaknat så många gånger, bara lite sent på kvällen när hon kom i vår säng, men efter en stund återvände hon nog till eget rum.
På eftermiddagen blir det en tur till Jeppis med mat åt gubbi. Han har 12 timmars lastbilskörande för sig idag. Men imorrron är det nog han som får vara hemma med lillagumman när jag far till jobbet. Borde nog fara ganska tidigt för inget är ju planerat...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
17.11.2007 23:08:21jag fann glädjen igen...
...idag när jag var på scrapträff.
Jag har inte orkat pyssla nå på länge men idag lossnade det. Glädjen att sitta och göra sånt man tycker om...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
17.11.2007 17:44:24Jag tog testburken...
Idag var jag till den lokala handarbetsaffären för att köpa calendula-salvan som blivit rekommenderad. Till min bestörtning fanns den inte att fås och de skulle få mera först nästa vecka, när lillagumman säkerligen är frisk igen. Nå, efter lite tankearbete frågade jag då om jag fick köpa den lilla testburken. Det var inte ägarinnan själv som stod i butiken idag, men jag fick lova att ta testburken och återkomma för att göra upp affären senare.
Nu har vi då alltså smörjt med salvan...inte har lillagumman i alla fall klagat på en stund...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
17.11.2007 09:54:06Hemskaste natten på länge.
Den gångna natten har nog varit ansträngande. Lillagumman har vaknat med en halv till en timmes mellanrum. De första timmarna sov hon nog i sin egen säng, men sedan kom hon i vår säng. Efter några timmar i vår säng förvisade jag gubbi till extrasängen på vinden. Han behövde ju få sova utan att bli väckt, arbetsdag även på lördag, och lillagumman vaknade ju hela tiden och då skulle vi ju också vara vakna.
Dessutom gnisslade hon tänder nåt fruktansvärt när hon sov, och sparkade, och pratade i sömnen. Atarax verkar nog inte ha hjälpt alltför mycket för hela tiden kom det: -mamma he tar sjukt, he kliar, du ska smöri...Sedan började hon gråta, jag kände mig så hjälplös när jag låg och lyssnade på henne, man prövar med en massa men ingenting hjälper...
Fastän jag låg hela 10 timmar i sängen har jag nog inte fått ihop så mycket sömn. Jag har alltid svårt att somna om när jag blivit väckt tillräckligt många gånger. Borde ta mig i kragen och fara på scrapträff, som jag sett fram emot så mycket. Bara jag skulle orka, åtminstone ska jag fara dit och shoppa lite och innjuta inspiration...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
16.11.2007 16:50:55Snöänglar
Lillagumman har hela dagen pratat om att hon vill ut i snön och leka. Hon fick komma ut en stund när jag var till apoteket och hämtade medicin. Efteråt var vi och tände ljus på gravgården. När vi tände ljus vid Andrés grav ville hon göra snöänglar runt graven. Nu finns där 5 stycken snöänglar runt graven som ska göra André glad.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
16.11.2007 10:16:07Nu har lillagumman...
...mera prickar
...fortsättningsvis över 38 graders feber
...det kliar på några ställen
...atarax fås på eftermiddagen
...Mimmis bästa avklarad
...Frank Ensten avklarad
...Rudolf med röda mulen på gång
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
15.11.2007 23:25:45Ju senare på dagen desto hesare
gäller åtminstone för mig. Antibiotikakuren pågår. Lillagumman börjar få fyllda blåsor och det dyker bara upp mer och mer röda prickar. Tack för alla goda tips. Får se imorron hur hennes prickar kliar...
Det blev en resa till Jeppis på eftermiddagen för mig. Mat skulle inhandlas och dessutom ville jag passa på och hämta en låda med vhs-kasstter som Lotta gav bort på sin blogg. TACK LOTTA!!! De kan vara bra att ta till i dessa sjuklingstider. Jag plockar bara fram några i taget så blir det inte så svårt att välja vad hon ska se på.
Tills imorron lovade jag att jag har något skojigt åt henne. Plockade fram Pluto och Mimmi. det tror jag vi ska se på imorron. Vädret var snöigt när jag åkte iväg och började bli mörkt när jag återvände.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
15.11.2007 11:37:07Vattenkoppor
Det är troligen vattenkoppor som lillagummna har, det tolkar jag det till. Igår kväll fick hon hög feber och idag har hon prickar på kroppen som ser ut som små finnar. Tycker ni det låter som vattenkoppor. Inget vätskefyllt i alla fall ännu.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (14)
Tipsa en vän
15.11.2007 10:02:52Medicin
blir det troligen för min del. Odlingen visade på en streptokock, inte den vanliga utan en annan som man även brukar behandla med medicin om man har besvär. Och sjuk hals har jag ju haft sedan i söndags...
Lillagummans visade inget, men nu är det hon som är sjukare, febern bara stiger...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
14.11.2007 19:25:55Mera sjukledigt
Mera sjukledigt blev det. Idag har lillagumman och jag varit och lämnat varsitt halsprov att odla.
Idag har jag fortfarande ont i halsen och nu idag har jag dessutom blivit hes. Jag tar det lite lugnt med pratandet. Minns i fjol när jag var borta från jobbet i fem veckor på grund av att jag tappade rösten. Vill inte vara med om det igen...
Men ut och handlat har vi varit, inte kan man ju bara sitta hemma och se på ett tomt kylskåp, mat måste vi ju ha även om vi är krassliga.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
13.11.2007 23:11:37Läckberg
Rispar fortfarande i halsen och tempen är förhöjd, men det känns lite bättre idag. Har mest bara legat i sängen och stormläst. Isprinsessan och Stenhuggaren är avklarade ännu en gång och nu står Tyskungen i tur. Den har jag ännu inte läst. Jag måste nog bara börja läsa lite innan jag kryper till sängs...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (10)
Tipsa en vän
13.11.2007 17:49:01Mitt rosa häfte
Nu har jag äntligen kommit mig för att börja använda mitt rosa häfte, köpt från Barnens Bokklubb. På dessa vita sidor kommer jag att skriva in alla mumsiga recept jag hittar här på era härliga bloggsidor. För tillfället finns Ias bravader, Zafiras blogg, Minplats på jorden och Greta i pepparkakshuset representerade med recept.
Tidigare har jag bara sparat recepten på datorn, men nu blir det nog dags att börja överföra dem till denna lilla rosa bok. Det enda problemet är att jag blir så snål när jag skriver...Gretas annorlunda paj låter så mumsigt och Min plats muskotsnittar låter så snabblagat...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
12.11.2007 11:10:30Svar på veckans dansutmaning
Svar till Dansa med mej: Jag vågar svara!
Här är svaren, se frågorna på www.bloggen.fi/shall_we_dance
1. Jag gillar att dansa, ibland. Jag har egentligen inte dansat mogendans utan det jag dansat var mest under ungdomsåren på krogens dansgolv och det älskade jag.
2. Jag anser mig vara mycket dålig på att dansa. Jag kan steget till vals, shottis och foxtrot men inte hur man dansar så att det flyter. Det jag dansat som sagt är på krogen när man dansat "disco"
3. Jag skulle kanske kunna tänka mig att gå en danskurs, men då borde jag gå den tillsammans med den som jag mest skulle dansa med.
4. Jag tycker att det är ok för damer att bjuda upp. Jag kan nog tänka mig att bjuda upp om det är någon jag känner, i synnerhet på discodansgolvet.
5. Kommer faktist inte ihåg när jag dansade offentligt sist, säkerligen på någon krog. Här hemma dansade jag och lillagumman senast förra veckan.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
12.11.2007 07:19:17trött
Trött i hela kroppen, sjuk hals, stegring...
Idag stannar jag hemma från jobbet. Kände redan igår kväll att allting gick i slow motion. Här vid datorn kan jag nuförtiden sitta i timtal men igår blev det en liten stund nu som då för ögonen orkade inte riktigt vara med.
Säkerligen blir det så även idag. Lillagumman har också hostat ganska länge, om det inte blir bättre måste vi väl kontakta hvc...
När hon vaknar blir det väl att placera henne framför en film så att jag får fortsätta vila en liten stund...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (11)
Tipsa en vän
11.11.2007 08:34:15Smörgåstårta
Hos oss har det blivit tradition sedan lillagumman föddes att varje gång någon fyller år eller det är fars- eller morsdag så tillverkar mor i huset en smörgåstårta av varierande slag. Får mor välja så blir det en med rökt fisk. Får gubbi välja så blir det oftast en med skinka. Lillagumman vill gärn ha kallrökt lax och räkor på sin.
På så sätt blir det ju nog en tårta, men av det saltare slaget som även duger bra som frukost. Nog för att det oftast är mor i huset som är mest förtjust i dem. Snålvattnet rinner redan för mig. Lillagumman har redan varit vaken i en timme och frågar med jämna mellanrum när vi ska fara och sjunga för pappa.
Svaret har hittills varit att inte ännu. Gubbi har sexdagars arbetsvecka och han stiger tidigt upp varje morgon. Söndagen är hans enda sovmorgon så därför låter vi honom sova ännu en stund. Det ska inte bli någon jakt denna dag för hunden hade en lång jaktdag igår.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
10.11.2007 21:34:04Så tvåspråkigt så....eller behövs det förbättring vid Möcs?
Bubblar lite av upprördhet för tillfället. Efter att ha lyssnat på alla som förespråkat och konstaterat att Karleby är tvåspråkigt blir man lite arg när man än en gång få bekräftat att så är inte fallet.
Vid ett besök vid det så kallade tvåspråkiga Möcs kunde jag igen konstatera att alla stora skyltar och sånt nog är tvåspråkiga, men kahvikeidas heter det tydligen även på svenska eftersom det inte fanns något annat namn. Jag hittar kanske till laboratoriet med den stora skylten på både finska och svenska, men vad som står på själva dörren de får bara finskspråkiga veta.
Hygieniahoitaja finns det tydligen bara på finska, enligt skylten vid hennes dörr. Nå, kanske det är därför som det då också är endast finskspråkiga kvinnor som får ta del av att hennes budskap från 2002 att det i toaletten är förbjudet att spola ner bindor (toaletten bredvid diabetesskötarens rum).
Vid ingången till avdelningen jag besökte får ingen svenskspråkig veta att den ena knappen som ser ut att vara till en lampa är en ringklocka. Jag ser en bild på en mobiltelefon med ett streck över och av denna lapp kan jag anta att jag inte får ha med mig min mobiltelefon, men det jag inte får veta är att jag ska stänga av mobiltelefonen.
Jag får inte heller veta att jag inte ska använda parfym när jag besöker avdelningen. Inte heller får jag veta när besökstiden är, förhoppningsvis är jag ändå så smart att jag kan gissa mig till det med hjälp av klockslagen som står på lappen. Men där det står 15 kan det nog vara knepigare att lista ut att det till vissa patienter är endast 15 minuters besökstid. Även desinfektionens instruktioner kan vara lite svår att tolka, som tur är illustreras den av lite bilder.
Väl inne på avdelningen får jag inte den extra instruktionen att dörren där det står personal endast är till för personalen, den finskspråkiga får en extra instruktion skrivet på en lapp på dörren. På anslagstavlan hittar jag veckans matsedel både på finska och på svenska, men nästa vecka äter man tydligen bara på finska eftersom den svenska saknas. Sedan finns där en massa allmän information som bara den finskspråkiga får ta del av. Som tur finns lappen om patientombudsmannen både på finska och svenska.
Tydligen vill man bara att det är de finskspråkiga patienterna som ska komma med respons och åsikter om sin vistelse på avdelningen efterom det bara står en hel massa på finska vid responslådan vid avdelningens samlingssal.
Detta är bara en liten del av vad jag upplevt idag. Jag vet att många i personalen är svenskspråkiga eller behärskar svenska bra, med det gör inte Möcs till tvåspråkigt. För mig betyder tvåspråkigt att all information och alla lappar är på båda språken, samt att man får prata sitt språk på alla delar inom vårdkedjan. Den dagen Möcs har allt så kan jag kalla Möcs för tvåspråkigt. Som det är nu så är det bara delvis tvåspråkigt.
Och då har jag inte nämt det som retar mig mest, nämligen patientterapi på en blandning av finska och svenska. Sånt borde inte få förekomma, man ska få terapi på sitt eget språk. Läs gärna soprans inlägg där hon skriver att man måste ha tolk med sig till psykologen. Vad är detta för tvåspråkighet?
En stilla uppmaning till Huhta, Saajoranta och Albäck: Här har ni något att ta tag i så att tvåspråkighet erhålles!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (21)
Tipsa en vän
10.11.2007 15:54:46Tacokrydda


Hemgjord tacokrydda från GI Viktkoll
Till ca 1 dl behöver du:
2 msk chilipeppar
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
2 tsk citronpeppar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk torkad oregano
½ tsk salt
eventuellt ½ tsk sötningsmedel
Färdiga kryddblandningar är ofta sötade, denna hittade jag men har ännu inte prövat, men det låter gott.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
10.11.2007 10:04:29Kokkola/Jeppis 2
Vi har alla olika erfarenhet av att bli betjänad på vårt modersmål. Ibland går det bättre och ibland går det sämre. Jag hoppas att Jeppis å Kokkola skulle samarbeta ännu mera och bilda ett eget naturligt område. Jag tycker att den här debatten har tagit överdrivna proportioner, med hot och påhopp av osaklig karaktär bland vissa. Sanningen är att vi är många som inte skrikit ut vår åsikt i pressen och på nätet, utan inväntat det politiska beslutet som vi sedan fogar oss i. Trots att vi har våra farhågor.
Jag hoppas att alla byri på svensk och att ni visar upp ett glatt ansikte som inte blir surt även om servicen inte fungerar. Sätt en lapp i kundresponsen om att den här gången/datum fick jag inte service på svenska. Men sätt gärna en lapp också det gånger ni fär utmärkt service, det har jag också gjort. Vad annars har de kundresponslådor för!
Vi får hoppas att det att Kronoby valt Karleby stärker svenskan i Karleby och att det inte går så att vår social- och hälsovård om x antal år blir förfinskad. Förresten, som prenumerant av både JT och ÖB, går ej att bara ha ena tidningen, tycker jag att tidningarna kunde slås ihop. Då skulle vår region bli ett ännu enhetligare område och vi skulle bara behöva beställa en tidning. Nån som är av samma åsikt?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
9.11.2007 20:10:23Kokkola/Jeppis
Jag har två städer, jag åker till stan både till Jeppis och till Kokkola. Vart ska Krombi då höra. Ja, jag har hållit på Jeppis. Min motivering är att jag inte tror att Karleby i längden klarar av att hålla alla goda löften de gett. Jag prioriterar svensk service. Även till exemoel psykvården tror jag att kommer att få det sämre. Vi har haft det relativt bra men hur blir det nu. Även veterinärvården kan komma att bli svår, hur förklara för en dejourerande veterinär som bara kan finska hur den sjuka kon beter sig och vad den har för symptom, för inte har man med en vanlig vardagsfinska ord och uttryck för sådana saker.
Har själv av mycket erfarenhet av att inte få betjäning på svenska i Karleby. För bara ett par år sedan råkade jag ut för att man till och med vid informationen vid Möcs inte kunde svenska. Jag reagerade nog mycket negativt på det, skrev en arg lapp och satte den i responslådan.
När lillagumman föddes började jag förlossningsarbetet med en svensk barnmorska. Sedan till nattskiftet kom en helt finsk barnmorska vilket jag inte tyckte att var så skoj. Skulle jag inte ha haft så ont och inte varit kopplad till en massa slangar hade jag helt säkert krävt service på svenska. Som tur är anser jag att speciellt BB annars har det väldigt bra ställt med svenskspråkig personal. Typiskt att just jag skulle ha en stenfinsk den natten när jag hela tiden var 8 cm öppen men inte mera...
Jag har även när jag varit vid Centalsjukhuset reagera på alla lappar på till exempel vessaväggar där informationen endast står på finska. En gång när jag skulle ta ett urinprov nån gång på en toalett (minns inte var) såg jag bilder på väggen där det visade hur man skulle gå tillväga inför provet. Men mera information det fick bara finskspråkiga eftersom texten endast var på finska.
Desto äldre jag blir desto mera Byri ja på Svensk. Men väldigt få gånger är det någon som bemödar sig om att prata svenska tillbaka. Bara för någon månad sedan var jag och handlade till Hennes och Mauritz, men servicen var under all kritik. Hur svårt kan det vara att säga tack och hej tillbaka på svenska. Servicen i Vasa på H&M är MYCKET bättre.
Faktiskt en gång på Anttila träffade jag en helt finsk dam som på stapplande svenska gav mig suverän betjäning. Men det var bara en gång, övriga gånger har det nog varit annat.
Jag har börjat min egen privatra kampanj för mera svenska i Karleby. Varje gång jag är inne vid Prisma och inte får svensk service vid kassan eller annanstans skriver jag en lapp om det och sätter i kundbetjäningslådan. Jag handlar oftast där, därför är det där jag bedriver min kampanj.Nu uppmanar jag alla som läser detta att göra likadant var ni än befinner er. KRÄV att få svensk service, annars kan vi lika bra ta med oss tolk vid alla viktiga ärenden. Tips till Karleby. Anställ tolkar som är har jour dygnet runt så att vi som inte förstår annat än vardagsfinska kan ha en möjlighet att få den service vi har rätt till.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (16)
Tipsa en vän
9.11.2007 16:55:29Städat vid Kyrkvägen
Städat har jag gjort vid Kyrkvägen idag. Andrés familj och en av hans bästa vänner (kontakt via Lunar) tyckte att det var en bra idé att plocka undan de saker och ljus som lagts vid vägkanten och flytta dem till andra sidan räcket. Då när det kommer snö så kommer inte plogbilen att sprätta undan allt.

Lippisarna lade jag framför det fina korset som hans kompisar gjort och fört dit. Blommorna plockade jag i en glasburk och lade även dem där. Vissa av lapparna som lagts dit hade blåst bort, men de som var kvar satte jag på lykthållaren som jag lagt invid korset. Om någon kommer dit och det inte lyser i lyktan är ni varmt välkomna att tända ett ljus i den.
Efteråt hämtade jag lillagumman från lekis och återvände för att även sätta hennes kort vid lykthållaren. Men det dög inte. Kortet skulle bindas fast i björken, det var nog bara att lyda, inte värt att bråka om den saken... Jag lämnade kvar 8 glaslyktor bakom räcket. Visste inte om jag skulle slänga dem också. 34 gravljus plockade jag bort och förde till gravgården. 116+42+113+34=304 ljus som jag plockat från olycksplatsen.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
8.11.2007 23:24:33Min torsdag
Blev en resa till Karleby och inlämnande av hund GPS på service. Kan inte förstå hur en sån där dyr mackapär kan kråta så där mycket som den gör. Tappar bort hunden i flera timmar, sedan slocknar även andra delar. Hu hå, igår jagade hunden för fullt längs med Såkavägen men ingen position fick man fram. Fy för Tracker My Way!!!!!!!
Sedan blev det ishallen och premiär med de nya vita skridskorna. Det tog ju förstås en halvtimmen innan gråten och tandagnisslan över den "nya" hjälmen med galler avtog och isen kunde intas. Efter att lillagumman åkt en liten stund såg det nog precis ut som vanligt.
Vid Bolibompatid styrde jag kosan mot Djytihaga. Sade bara åt lillagumman att jag skulle ut en sväng, annars hade hon krävt att få följa med. Det kändes skönt att få sitta ner med Maja och kusinerna och prata av sig en stund. Jag hade med mig hemmavideon från förra julen och lillagummans fyraårskalas. Vi tittade på dem och njöt och skrattade. André syntes ganska mycket på julvideon, men han pratade inte, satt mest bara och smilade lite.
Jag måste helt ärligt medge att jag inte riktigt har orkat engagera mig i tragedin i Tusby, på något sätt har jag stängt av. Jag tänker nog mera på mina kusiners tragedi...Det är ändå närmare mitt hjärta på något sätt. Gubbi har ju nog funderat mycket över dödsskjutningen och vad detta kan innebära för skytte som en sportgren. Men jag tror nog att om man vill ha tag på vapen så får man det. Det är ju inte vapnet i sig själv som står för dödandet utan det är ju personen som håller i vapnet som begår handlingen (citerar gubbi).
Väl hemma igen så kunde jag konstatera att lillagumman sov, mycket sällsynt de gånger jag är borta på kvällen. Hon är ju så mamis och vill vara uppe tills mamma kommer hem. Gubbi sa att de har övat inför min Helsingforsresa i december... Därefter började jag rota i mitt förråd av hemmavideon. Köpte videokamera inför lillagummans dop och jag har väl 20+ kassetter här hemma.
Förr hade jag ofta den med men nuförtiden lämnar den mest hemma. Satt och sökte efter flera släktsammankomster och nog hittade jag några. Varje gång André var med så satt han och log! Imorron söker jag mera, Gonatt!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
7.11.2007 22:09:51lillagumman scrappar
Nuförtiden när lillagumman pysslar med något så kallar hon det att scrappa. Jag hämtade henne från fammos idag på eftermiddagen och hon var i full gång direkt när vi kom hem. Hon har länge pratat om att hon vill rita något åt André och idag gjorde plockade hon fram ett fint rött papper och sa att hon vill klippa ett hjärta.
Jag tog fram en stor pepparkakshjärtform och vi ritade runt och sedan klippte hon ut det. På hjärtat ritade hon sig själv och mamma med blommor i händerna. Sedan ritade hon även André och en kungakrona. Sedan skrev hon sitt namn och mamma och pappa. Hon klippte ut hjärtan från ett presentband och tejpade fast, sedan satte hon fina klistermärken också. Vi plastade in hjärtat och hon ska föra det till olycksplatsen har hon menat.
På andra sidan hjärtat dikterade hon för mig:
André är död. Jag tycker om André. Han var liten André. Han hade ljust hår och han var glad mot allihopa. Han är snäll mot allihopa.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
7.11.2007 20:17:2230 000
30 000 spricker snart.
15 000 sprack några timmar innan André hittades och sedan dess har det alltså kommit ytterligare 15 000 sidladdningar på 2½ vecka. Vem är du som ej kommenterat tidigare? Känner vi varandra? Har vi träffats? Vore kul om du som ej tidigare kommenterat kunde lämna en rad, även du som tar 30 000!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (17)
Tipsa en vän
7.11.2007 20:11:17Den kommer...
Nu vet vet jag helt säkert att julen är på kommande. Affärerna har ju haft sitt redan en tid, men nu har den nått allmänheten också. Idag såg jag den första elektriska adventsljusstaken lysa i ett fönster här i Kronoby. I Jeppis såg jag en stjärna i fönstret i ett hus. Två julljus på en dag, det betyder att julen kommer med stormsteg...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
6.11.2007 10:23:49DET RÄCKER NU!!!!

Nu tycker jag att det är alldeles för mycket. Varför ska en familj drabbas först av ett dödsfall och sedan en stroke/propp...Jag lider med Maja och barnen...

Anmäl detta inlägg
Kommentera (14)
Tipsa en vän
5.11.2007 22:25:245.11.2007
- bihålorna röntgade, mera nasonex
- meandi-kläderna utdelade
- hämtat hö från syrrans åt kaninerna
- satt en stund i Konjärv och pratade med kompis N
- packat lillagummans väska, imorron far hon till fammos och sova över
- orkar ej blogga mer idag
- snuvig
- trött
- orkeslös
- katten vill ha mat
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
4.11.2007 07:49:08Söndag 4.11.2007
Det ljusnar här hemma i Kronoby. Alla utom jag och katten ligger och sover i vår säng. Lillagumman kom vid halv 7-tiden och kröp mellan oss och somnade om.
Jag hade förstås svårt att somna om så jag låg och vred mig en stund innan jag steg upp. Då flyttade sig hunden till min plats. Likadant brukar den göra när gubbi far på jobb, så fort han stiger upp ur sängen så flyttar sig hunden dit.
Därute känns det kallt. Mätaren hemma hos oss visar på -4.8 grader. En ny dag -nya möjligheter - nya glädjeämnen!
Redigerat kl. 8.05 -6.2 grader
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
3.11.2007 20:23:19lördag 3.11.2007
Förmiddagen tillbringades i kyrkan, sedan blev det gravgården i Krombi. Ljus på mammas, faffas och Sagas gravar.
Samling kring André grav. Jag hade med mig tre plastpåsar med ljus. Dessa var från André olycksplats. De tog lillagumman och jag bort därifrån förra helgen. De hade slocknat i blåsten och regnet. Vi plockade bort 113 ljus den gången och de som var återanvändbara tog vi undan, cirka hälften och lät dem torka upp. Nu när det inte blåste så mycket flyttade vi dem runt Andrés grav. Jag hoppas att ingen tar illa upp att vi flyttat dem dit.
Sedan blev det Esse gravgård, Pedersöre gravgård, mat hos fammo och Larsmo gravgård innan vi återkom till Kronoby gravgård. Det hade hunnit bli mörkt så det lyste väldigt vackert. Vi tände mera ljus åt mamma och André.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (8)
Tipsa en vän
3.11.2007 19:58:06tisdag 3.11.1987
Klockan är strax efter ett på dagen. Jag sitter i klassrummet och vrålpluggar finska, det fasade finska provet med Saarukka ska just börja. Då kommer det en lärare in och ber mig föjla med. Vi går till rummet bredvid lärarrummet. Där står min pappa. Då tänker jag, -Åh nej,det har hänt syrran något. Men det var det ju då inte. Det var alltså mamma. Inte kunde det ju hända mamma något.
Jag kommer ihåg att jag gick till klassrummet för att hämta min väska. Jag har inget minne av att jag skulle ha gråtit, men en klasskompis frågade vad det är och jag sa att mamma är död, tog min väsja och så gick jag.
Vi gick mot högstadiet och på vägen dit mötte vi två av klassens pojkar. Jag minns att jag sa hej åt dem, konstigt med tanke på att vi varit hela dagen i skolan tillsammans.
I högstadiet träffade vi väl nån lärare innan jag gick för att söka syrran. Jag gick ner för spiraltrappan med väldigt motiga steg. Där var det väl lagom mörkt och mycket folk för jag minns att jag frågade av några av syrrans klasskompisar var hon var.
När jag hittade henne sa jag bara åt henne att hon skulle komma med. Jag tror att hon nog gjorde det lite motsträvigt. Men jag minns att hon reagerade direkt när hon såg pappa och visste att det var någonting som var fel. Hon reagerad nog mycket starkare än mig, min lillasyrra som alltid verkat så tuff utåt, men inuti är väldigt sårbar.
Vi åkte iväg till kapellet vid Möcs för att se mamma. Hon var redan så kall när jag kände på henne, kändes så konstigt att röra henne. Så mjuk men ända så livlös och "klumpaktig".
Vid tafikljusen på vägen hem så ser vi bärgningsbilen komma med mammas bil efter sig...
Jag minns sen när vi kom hem hur pappa ringde mammas bror i Esse och berättade vad som hänt...Syrran och jag sökte oss till vårt respektive rum och började gråta ...
På kvällen var det väl lite ruljans. Nog var det lite folk som kom med blommor och så var väl diakonissan och prästen på besök. Men ändå rätt så lite folk som stannade för att prata. Jag har så svårt att komma ihåg hur det egentligen var...då eller nån dag senare minns jag att jag sade åt min faster att det enda jaginte lärt mig angående hushållsarbetet här hemma det var att tvätta kläder, så då gick vi ner i källaren för att titta på hur tvättmaskinen funkade. Och det var ju inte svårt att läras sig.
Jag var inte alls till olycksplatsen efteråt, man gjorde ju inte sånt på den tiden, inte satte vi ljus vid vägen och inte förde vi blommor dit. Inte fanns det någon krisgrupp vad jag kommer ihåg.
Torsdagen den 5.11.1987 var jag tillbaka i skolan. Jag minns att det stod skrivet på tavlan i klassen att någon skulle ha x antal mark. Men så fort de såg mig suddades det nog ut. Det var först då jag insåg att blommorna jag trott var från Ia (en klasskompis) inte var från henne utan från min klass 1a.
Jag tror det var bra för mig att jag så snabbt for tillbaka till skola. På den tiden pratade ingen om det som hade hänt utan skollivet fortsatte som vanligt. Nåt prov behövde jag inte ha, det var väl historia, men finska provet det hade jag nog inom några veckor.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
3.11.2007 08:09:403.11.1987 kl. 8.00
Då höll jag på och ställde mig iordning för att åka till skolan. Jag hade inte träffat min mamma på morgonen för hon hade som vanligt farit tidigt på jobb som denna gång var vid Åsviks. Min pappa minns jag inte om han var inne eller ute. Vid denna tidpunkt levde min mamma ännu, höll säkerligen på att avluta morgonens arbete och ställde sig iordning för att fara hemåt. Ingen visste då att vid den tidpunkt jag brukade gå ut och vänta på skolbussen så skulle hennes sista andetag tas på vägen hem.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
3.11.2007 07:56:20Tisdag 3.11.1987
Detta hände, enligt Jakobstads Tidning onsdagen den 4.11.1987.
Kvinna tafikdödad
En trettioåttaårig kvinna från Kronoby omkom på tisdag morgon i en våldsam trafikolycka. Två personbilar kolliderade på Nedervetilvägen, några kilometer från Merjärv. Den ena bilisten som var på väg in mot Kronoby centrum hade på grund av ishalka glidit över på motsatta sidan av vägen.
Frontalkrocken mellan personbilarna inträffade vid halv niotiden på tisdagmorgon. Vägen som går från Kronoby ut mot Nedervetil är mycket krokig. Körförhållandena förvärrades ytterligare av att det fanns ställvis svartis på vägen.
Kvinnan som omkom i olyckan var på arbetsresa. På grund av krocken slungades hon ut ur bilen. Vid centralsjukhuset i Karleby konstaterades att kvinnan avlidit.
Den avlidna kvinnan, Gunvor Sjölind var lantbruksavbytare. Då hon råkade ut för olyckan återvände hon från morgonmjölkningen vid en gård i Drycksbäck. Hon efterlämnade make och barn.
Chauffören i den andra bilen klarade sig med sår i ansiktet, käken och i båda benen. Båda bilisterna var ensamma i sina bilar.
Enligt Österbottningen uppger polisen att bromsspåren uppmättes till 23 meter och man kan konstatera att bilarna frontalkrockat eftersom båda bilarnas frampartier hade blivit ihoptryckta cirka en halv meter.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (9)
Tipsa en vän
2.11.2007 18:40:32Dagen i bilder
Anmäl detta inlägg
Kommentera (10)
Tipsa en vän
2.11.2007 08:39:272.11.1987
För exakt 20 år sedan, 2.11.1987 var det måndag. Jag gick första året i gymnasiet i Kronoby och livet var roligt. Jag hade fyllt 16 år på sommaren men hade inte kommit mig för att börja leva det "glada utelivet". Jag satt mest hemma på helgerna och pratade i telefon med mina kompisar, i timmar. Annars umgicks jag mest med familjen och släkten.
Den här dagen måste jag läsa till finska prov för det skulle vi ha på tisdagen. Sedan blev det lite tv-tittande för hela familjen. Jag minns så bra hur mamma sa att nu ska pälsningen börja (vi hade rävfarm), så vi måste hjälpas åt allihopa så att vi blir klar till jul.
En helt normal hemmakväll, den sista...men det hade man ju ingen aning om...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (9)
Tipsa en vän
2.11.2007 08:01:34Fredag morgon 2.11.2007
Jag har inte sovit bra inatt. Det blev sent innan jag gick och lade mig, sedan hade jag svårt att somna. Hunden ville ut flera gånger inatt. Lillagumman kom efter halva natten i vår säng.
Fick ej sova efter att gubbi for. Skulle så klart hit och läsa bloggar. Men icke sa nicke, internet fungerade inte. Väntade en bra stund innan det kom på. Otålig och på dåligt humör som jag är idag så försökte jag flera gånger ringa Regiolines felanmälningsnummer men det var ingen kontakt med det numret. Jag tror inte att deras dejourering fiungerar alls för varje gång jag skall göra felanmälan så funkar inte numret. Hittills har det bara varít att vänta tills kontorsmänniskorna svarat under kontorstid. Nå, denna gång kom det ju tillbaka utan felanmälan.
Det stormar och stormar och stormar. Vad jag önskar att det ska lugna ner sig framåt förmiddagen. Tillräckligt hemsk dag ändå utan att vädret är skit. Det skulle bara vara för mycket om det börjar regna också.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
1.11.2007 12:35:39En solstråle
En härlig solstråle hade jagt i morse här hemma. Lillagumman gick direkt på toaletten när hennes väckarklocka ringde och sedan klädde hon på sig och sa att det är mammas dag idag. Vilket strålande humör vi båda två var på, i synnerhet jag när jag sovit i tio timmar, med lite avbrott för hund- och kattbehov. Ibland ler livet också!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän

Inga kommentarer: