tisdag 29 juni 2010

augusti 2007

31.8.2007 08:31:30Äntligen höst på riktigt
känns det som när man hör att folk måste börja skrapa bilrutorna på morgonen. Själv hade jag bilen under tak så jag slapp det. Jag tycker väldigt mycket om vackra höstdagar. I synnerhet kvällarna är fina. Igen märker jag att jag vill ta kvällspromenader för det är så härligt svalt i luften och humöret blir på topp när jag kan gå utan att det känns för varmt. Det är nog säkert för att det är varmare på sommaren som mina promenader har varit så få under sommaren.
I morse var batterierna varma. Vilken skön känsla att veta att vi har en ny panna som sköter om allting suveränt mot den gamla som bara drog en massa onödig energi. Det är länge sedan vi konstaterade att vi nog inte kan ha mycket olja kvar, har väntat på att den ska ta slut men det har inte hänt.
I morse beställde jag dock 1000 liter till så att vi även i fortsättningen ska ha varma batterier på morgonen, och jag, min härliga morgondusch...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
29.8.2007 14:02:54Grattis
Min plats på jorden på födelsedagen!!!!!!
(Lillagummans foto)
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
29.8.2007 13:54:23Den första läsinlärningen!


Ett utkast från ett brev till hemmet

När barnen kommer till skolan vill de lära sig nya saker. De väntar med spänning på det som skolan har att erbjuda och för många barn är att börja skolan detsamma som att lära sig läsa. Lärarens främsta uppgift under den allra första tiden är att möta barnens nyfikenhet och stimulera dem så att de lyckas i sina allra första försök till läsning. Barnen lär sig krypa, gå, tala och äta i sin egen takt. Det är viktigt att de får fortsätta på det sättet, får lära sig allt det som skall läras i skolan i en takt som stämmer överrens med deras mognad.

När barnen börjar skolan befinner de sig på olika läsnivåer. I årskurs ett finns barn som redan kan läsa samman enkla ord och till och med sådana som läser flytande. Men där finns också barn som har svårt att komma ihåg enstaka bokstäver, än mindre klara av att läsa samman bokstäver till ord. Det tar olika lång tid för människor att lära sig läsa och att det brukar inte gå så fort som man vill. Det är precis som med andra saker man lär sig. Efter några år kan alla och då spelar det ingen roll hur lång tid det tog att lära sig.

Det är mycket viktigt med föräldrarnas stöd. Det räcker inte med lästräning enbart i skolan, utan läsningen bör också övas hemma. Där är det mycket viktigt att föräldrarna är med när läsläxan läses. Många av nybörjarläsarna klarar formellt inte av sina läsläxor under en stor del av höstterminen. Det läsningen går ut på är att känna igen bokstäver, ord och fraser, ibland lär sig en del barn texten utantill. För varje vecka ökar antalet ord som barnet känner igen direkt. Även för duktiga läsare är det viktigt att ha en vuxen bredvid när man läser sin läxa. Det är även viktigt att man får läsa sin läxa högt för någon. Det är viktigt att barnet upplever sig själv som läsare, alla försök till meningsfull texttolkning skall uppmuntras. Det är inte farligt att gissa, men man måste se till att gissandet inte tar överhand.

För att barn ska vilja fortsätta lära sig läsa, även om det känns motigt ibland, behövs stimulans. Ett sätt att ge sådan stimulans är att läsa för barnen. Jag har som målsättning att läsa ur en skönlitterär bok varje dag. Ni som föräldrar kan också stimulera era barn till läsning genom att läsa tillsammans med era barn en stund varje dag. I början kanske barnen bara lyssnar, men så småningom kan de börja växelläsa med er.
Sammandrag från olika handledningar.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
28.8.2007 21:45:39Resten av kvällen
ska jag ägna mig åt Scrapbooking-mm. som kom på posten idag. Jag blir så inspirerad. Kanske jag borde göra nåt åt fotona och pappren som varit framplockade i flera dagar redan! Här finns åtminstone inspiration!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
28.8.2007 21:38:48Spelmani
har lillagumman fått. Vi sitter och spelar varje dag. Redan i bilen på väg hem från dagis pratar hon om att hon vill spela. Åtminstone mellan Buu-klubben och Bolibompa ska det spelas. Vi ska spela Memory, Afrikas stjärna, Hamburgerspelet, Cherry-O, Alfonsspelet, Noaks ark, Hopp Hopp, Filmjakten, Ludo...
Vissa av spelen har hon fått medan andra är mina spel från barndomstiden. Får se vad jag hittar för spel åt henne tills hon fyller fem om några veckor...
Har någon sett nåt Prinsesspel någonstans? Prinsesskimble vore lyckat!?!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
28.8.2007 18:08:15En farmor
En farmor
Av: Siv Andersson

När pappa vill ha råd
har farmor ofta svar.
För hon kan ösa ur
all kunskap som hon har.

Hon ställer alltid upp
när kaos hopar sig.
För barnbarn gör det svårt
att bara säga nej.

När barnbarn växer upp
finns farmor där som stöd.
Sin kärlek och sin tid
hon ger i överflöd.

Och fast det sällan sägs
är tacksamheten stor
att ha en sådan skatt
som pappas goa mor.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
26.8.2007 22:38:18det fortsätter...
inte hos oss, men nog hos grannen. Hörde inga smällar därifrån igår, så grannpojken var tydligen borta. Men ikväll måste väl de sista smällarna användas, ingen får lämna kvar.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
25.8.2007 23:19:13Färdigskjutet
blev det tidigt, innan mörkret föll. Vi började med att skjuta upp minifjuttarna som vi haft i lager i säkert ett par år. Sedan var det dags för de nya raketerna. I år var det jag som var raketmästare.
Lillagumman tyckte väldigt mycket om raketer när hon var bara några år, sedan blev det några år då hon var rädd för raketerna, men nu verkar det ha svängt igen. Lite rädsla var det nog till först men till sist blev hon riktigt in i det.
Det var nog ljust när vi slutade men jag tycker ändå att det kändes fint att ge lillagumman denna upplevelse innan hon blev alltför sömning.
Födan idag har definitivt inte varit GI-vänlig. Älgstek i lergryta med massor av god svampsås och potatis till. Dessutom tacochips och dip som kvällsbit, något som var riktigt smaskens.
Jag hör fortsättningsvis hur det smäller här mitt ute i Krombiskogarna. Tänk att raketer hörs på så långt håll. Nu vore det säkert väldigt mäktigt att smälla, men det får bli senare att annat år.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
24.8.2007 23:00:43Badabunkat färdigt

har lillagumman gjort för denna vecka. Hon älskar att plaska i fammos gamla tvättkorg när resten av familjen är i bastun.
Känns riktigt skönt nu för det är en stund sedan vi badat. Borde väl nog så småningom renovera vår egen bastu så att vi skulle kunna bada bastu hemma också.
Detta veckoslut skall jag riktigt koppla av, det bara snurrar i huvudet av jobb, veckoplaneringen för nästa vecka är färdig, men jag är inte nöjd med den så den måste nog ses över innan den blir utdelningsklar.Men jag tror det får bli söndagens jobb.
Kanske borde jag söka en bra bild av lillagumman och fammo och scrappa den med en av Siv Anderssons underbara dikter...eller läsa en bra bok från biblioteket...eller ta en riktigt skön långpromenad med hunden... eller se på en bra film...eller...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
22.8.2007 23:14:22Föräldrar, se hit!
Vad tycker du som förälder om kontakten med hem och daghem/skola? Vilka system har passat dig? Kontakthäfte??? Veckoplanering??? Vore roligt att veta vilka olika arrangemang du har varit med om och vad du tycker att funkar bäst.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (14)
Tipsa en vän
22.8.2007 15:13:48Kontakthäfte
har vi för första gången nu hemma hos oss. Jag läser med spänning alla meddelanden som kommer från "lekis". Dyna med för sagovila...innetossor med...sakdag varannan vecka...
Och föräldramöte om två veckor...Väntar med spänning...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
20.8.2007 13:51:56Måndag igen!!!
Intensivt på jobbet, men nu är första delen avklarad. Resten innebär bara planering. Sitter här vid jobbet och tar en mellanmålspaus med lite grynost och tonfisk. Måste ta mig själv i kragen och följa en lite striktare GI-variant nu i några dagar så att jag kommer in i rullorna på nytt. Sötsuget har varit stort i sommar med mera socker och kolhydrater i kosten igen.
Imorse fick jag lyssna på en lycklig hund. Gubbi for vid femtiden till skogen med hunden och vid halv niotiden blev det jaga av. Hur länge vet jag inte eftersom jobbet kallade.
Gårdagen var intensiv med hallonplockning, kollande av gubbis fällor (en rödräv i en fälla), simning vid Hästöskata och oriflame lagerförsäljning till sist. Lillagumman var med på Oriflame eftersom det är en kompis som säljer och hon har en dotter som lillagumman ibland leker med. Där höll vi på och blev riktigt "trätand" eftersom lillagumman ville ut och jag sa nej eftersom hon hade för lite kläder med sig för utevistelse.
Det blev både stora ord och gråt, aldrig tidigare har jag varit med om att hon betett sig på detta sätt hemma hos någon annan. Det visade sig sedan att det var stuntmattan som utövade en så stor lockelse att uppförandet blev lidande.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
19.8.2007 11:19:01Kannibaler
Kannibaler har vi i mängd och massor här på landet. Det var bara för några veckor sedan jag fick lära mig att de är vita och runda och finns på åkrarna. Det var lillgumman som informerade mig om saken. Både jag och gubbi fick nog ett ganska stort leende på läpparna.

Nu måste jag bara ta lillagumman och kameran med mig och söka upp en kannibal så att jag får fota kannibalen och lillagumman tillsammans. Har redan bestämt mig för att jag måste scrappa lillagumman och kannibalerna.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
18.8.2007 14:42:3924-timmarsmarknad med bl.a pilipali?
är det visst i Nyykaabi, men för vissa som inte orkar vara där så länge så är det väl bäst att börja packa bort sina saker redan vid niotiden på fredagskvällen, så att man helt säkert har packat undan allt strax efter nio. Så kändes det åtminstone för lillagumman och mig när vi i går kväll strosade runt på marknaden för att se om vi skulle hitta nåt intressant.
Jag hittade inget jag ville ha bland de stånd som fortfarade var kvar. Lillagumman hittade massor med pilipali som jag kallar det. Vissa försäljare tror nog att de varor de har är värdefulla, en smutsig plasthäst som sett bättre dagar skulle en försäljare ha 10 euro för, nej tack. Lite realistiska priser måste man väl ha.
När vi sent omsider begav oss ehmåt tog det ju en stund att åka igenom nyykaabi innan vi styrde kosan mot KorvGörans. Ringde gubbi när vi skulle åka hem och han ville ha mat för han hade skyfflat grus i över fyra timmar. Stod en halv timme i kö vid grillen. Lillagumman valde vårrullar istället för kebab.
Man märker nog att det är höst nu. Första gången jag varit ute så här sent på länge...vilket innebär att jag hade helljuspremiär på vägen hem.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
17.8.2007 18:57:07SPRÄNGD OCH UPPGRÄVD
gårdsplan fick jag idag. Vi ska byta källardörrar och det var tal om att ta en traktor och skopa och gräva bort lite jord. Men när jag kom hem var det en lastbil på gårdsplan och en bobcat hade grävt upp en gång till källar nedfarten. När jag nätt och jämt hade hämtat mig från chocken så kom sprängaren. Det fanns nämligen så stora stenar att bobcaten inte klarade av dem utan de måste sprängas.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
17.8.2007 00:12:30Scrapträffarna börjar på lördag
vid Merjärv byahem i Kronoby. Nog minns DU väl att komma. Det var ju tredje lördagen i månaden kl.10-15!!!!!!
Bilden visar min allra första LO. Fotat med kameratelefon för de bilderna är enkalre att sätta in på bloggen.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
16.8.2007 23:56:24Regnpromenad och jaktkort
blev det för mig och hunden ikväll. Trotsade regnet och begav mig ut utan regnkläder. Det var rätt så skönt fastän jag var dyblöt när jag kom hem. Tog inte vår vanliga promenad utan istället blev det en skogsrunda.
Tänkte jag skulle se om det syntes till några bär och det gjorde det. I en skogsbacke vid ett kalhygge hittade jag massor med hallon. Borde nog ta lillagumman med mig nån dag och se om någon annan upptäckt samma ställe.
Åt några bär men konstaterade att jag ska inte utmana ödet och stanna för länge i skogen så att hunden trots regnet skulle få nys om något harigt. Hunden får nog vänta till tidig måndagsmorgon innan det blir söka av, andra börjar jaga änder medan hos oss är det hundpremiären som gäller för gubbi, fast bössan kommer troligen nog med först när haren blir lovlig i september.
Ett skojigt minne från några år tillbaka är när skolans bråkigaste klass blev knäpptysta när jag berättade att jag har jaktkort. När jag dessutom på en direkt fråga berättade att jag har en egen hagelbössa så satt de nästan med munnarna öppna. Ryktet spred sig och ännu ifjol fick jag svara på frågor om jag har jaktkort. En flicka hade även sagt därhemma att nog kan du mamma också ta jaktkort eftersom jag har.
Kanske man inte ska prata så högt om att det säkert är fyra år sedan JAG senast använde min bössa och då var det bara på lerduvor. Inte är jag intresserad av att jaga, det är då sant men eftersom jag är uppvuxen med jagande pappa så kändes det naturligt att gå en arbiskurs med gubbi som förberedelse inför jaktkort.
Kan med stolthet säga att jag klarade tenten med full poäng. Det var just när de hade förnyat tenten och jag minns när jag satt och såg på när ledaren började rätta min tent, var nämligen bland de första som lämande upp och jag satt mitt framför honom. När han gått igen om halva tenten stannade han upp och började titta igen om frågorna. Det visade sig att jag dittills hade haft allt rätt, men vid den frågan så visade facit att jag skulle ha fel. men när han kollade frågan så visade det sig att facit hade fel och jag hade rätt.
Stoltserar fortfarande med att jag fick alla rätt på jakttenten, medan gubbi hade flera fel. (Int kunde jag svaret på alla frågor men använde mig av uteslutningsmetoden vid fleralternativfrågorna). Det man däremot skall prata tystare om är att all den kunskap vid det här laget nog har krymt till nästan intet medan gubbi upprätthållit sin.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
14.8.2007 18:36:35Svett svett svettigt värre
var det på jobbet idag.
Ryktet sa att det var nog något fel på konditioneringen, det förvånar inte mig. Dessutom blir det fruktansvärt varmt när solen ligger på vid stora fönster, trots att man har mörkläggningsgardiner i rummet och korsdrag via två fönster. Men då kan jag ändå vara tacksam för jag vet att om jag hade varit i samma rum som de fyra tidigare åren så skulle det ha varit DUBBELT värre.
Nog var det pirrigt även för mig, många nya ettor och deras föräldrar har nog säkert haft det pirrigt, men märkväl, personalen som tar emot dem har nog också pirr i magen, i synnerhet när det är en helt ny grupp.
Dagen var mycket intensiv, hann inte ens äta lunchen, tog bara brickan till mitt arbetsbord så att jag kunde äta lite senare när den intensivaste delen av dagen var över...arbete väntar ännu efter att bloggandet tagit slut. Även i år ska jag använda material jag aldrig tidigare använt, spännade...
Kanske man borde svalka sig en stund...med lillagumman.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
14.8.2007 17:20:54Pirr pirr pirrigt värre
Var det hemma hos oss i morse. Lillagumman skall ju börja på dagis, eller lekis som hon lärde sig säga vid förra dagmamman. Hon ska vara i Bamsegruppen som är en femårsgrupp. Det finns även två andra grupper, men de är förskolegrupper.
Hade köpt en prinsessväckarklocka åt lillagumman så att hon ska komma upp på morgonen av sig själv utan en massa förmaningar av mamma. Imorse lyckades det över all förväntan eftersom lillgumman kom uppr av sig själv redan strax efter klockan sju, INNAN väckarklockan ringde. Hoppas det går så bra också i fortsättningen.
Jag tycker det är så bra att hon får frukost på dagis så att jag inte behöver stressa här hemma. Frukosttiden passar riktigt bra med tanke på den tidpunkt jag måste fara till arbetet. Gubbi börjar ju så tidigt att han kan inte föra henne. Idag kom vi så pass tidigt till dagis att hon hann välja sig en plats för kläderna, se sig omkring, samt plocka lite pärlor inna det blev frukostdax. Det blev flingor och smörgås till frukost. Enligt köksan ska de inte skrämma bort barn som inte tycker om gröt så här från början av terminen, annars har de nog gröt två gånger i veckan. Till all lycka älskar lillagumman gröt.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
13.8.2007 08:07:20Nu byri e
Semestern e slut, jobbet väntar...
skolning idag...och planering...imorron börjar det på riktigt!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
11.8.2007 22:12:07Lekiskakona
som min pappa brukar kalla dem eller havrerutor som de egentligen heter bjöds kompisen S med dotter A på idag. Lovade att hon skulle få receptet men sa att jag lägger in det på bloggen när det nu ändå ska skrivas ner.

Havrerutor

200 g margarin

2 kkp socker

2kkp mjölk

1 ägg

3½-4 kkp vetemjöl

4 tsk bakpulver

Rör margarin och socker poröst. Tillsätt mjölk och ägg, rör. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Bred ut smeten i en långpanna.

Rör samman 50 g margarin, 1 kkp socker och 1 kkp havregryn. Strö över kakan som garnering. (Ibland breder jag ut den lite bättre). Strö sedan kanel på och grädda i 200 grader cirka 25 minuter.
Dessa rutor gjorde vi när jag gick i lekis för tre årtionden tillbaka. Jag tyckte de var så goda att jag bad om receptet. Förr brukade min mamma baka dem och nu har jag säkert själv bakat dem i 25 år. De ser inte så goda ut, men de smakar desto bättre. När jag har dem på kalas så brukar folk inte ta dem i första hand, men de som vet vad de är brukar nog gotta sig.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
11.8.2007 14:48:30Kantareller
plockade min kära fader åt oss igår. Själv är jag en sån som inte vet mycket om svampar så jag brukar lämna svampplockadet åt andra. Ätandet bistår jag däremot gärna med.
Kantarellerna fick sällskap av smör i en stekpanna och med diverse tillbehör smakade det smaskens. Lillagumman var ganska fascinerad av hur det kunde bli så lite svampa kvar när det var färdigstekt.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
11.8.2007 10:54:41Törnrosasömn
hos oss nu igen. Köpte en prinsessväckarklocka igår åt lillagumman som jag lade på väckning. Men innan den hann ringa i morse var jag nog och stängde av den för att den inte skulle väcka oss i vår Törnrosasömn.
Lillagumman har redan i flera års tid varit en riktig prinsessa. För två år sedan var det till och med så illa ställt att hon vägrade ha på sig byxor, det skulle vara klänning eller kjol. Som tur är så har vi det senaste året börjat använda oss av byxor igen.
Men får hon välja ska nog kläderna vara rosa eller lila och dessutom prinsessaktiga! Bilden lekte jag fram med kameratelefonen i höstas.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
11.8.2007 00:27:58Det närmar sig
första officiella dagen på jobbet efter semestern. Nog för att jag var där i 3½ timme idag också och förberedde mig. Jag hoppas att det inte blir så länge på måndag, utan att jag kan sluta i rimlig tid. Nu skall jag ju börja jobba med obekanta människor så då är det igen mycket mera att förbereda sig. Ifjol var det lättare när jag fortsatte jobba med samma människor.
Jag har tänkt att lillagumman skall få vara mera ledig från dagis nästa vecka och spara in lite dagar. Hon är nämligen bara 80% i dagvård och resten med gubbi eller nån släkting. Men man får börja släppa jakthundar i skogen den tjugonde augusti och jag vet att gubbi siktar in sig på att vara mycket ute med hunden då och det betyder att han inte vill ha lillagumman så mycket.
Det är väl bara att börja jobba på. Jag är anställd fram till 31.7.2008 så efter det får man se om man har nåt jobb nånstans, känns relativt osäkert och fast anställning får man väl nog bara drömma om. Alltid är det någon som har nån favorit som de vill fastanställa. Ibland känns det som om man borde vara så speciell och populär för att ens bli påtänkt som ordinarie personal.
Ikväll tycker jag att det känns så skönt när drt inte har varit så varmt idag. Utetemperaturen har nog sett till att det är svalare hemma hos oss. I går kväll var det nog olidligt varmt, svårt att sova hade vi allihopa. Svalare=bättre humör=mera energi= En ny LO klar och en annan LO har jag redan hittat pappren till.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
10.8.2007 00:29:21äntligen digitalt
hemma hos oss. Vi bor ju mitt ute i skogen och har inte tillgång till kabeltv, så vi har hittills fått nöja oss med Finlands 1,2,3 och Sveriges 1 och 2.
Eftersom hotet om en slocknad tv-ruta blev bara starkare och starkare fick vi ta oss själva i kragen och ringa till den lokala TV-affären. Inom fyra timmar från samtalet kom de hit med en digibox och kopplade in den, och se vips så hade vi i mitt tycke oändligt många kanaler.
Tänk att igen en gång kunna se på Sveriges tv4 och nelonen, det är väl nog fem år sen sist, i förra hemmet. TV-affären menade att de nog troligen kommer att börja sälja kort så att vi ser Sveriges tv även när det blir september. Det är man nog tvungen att skaffa även om det kostar 100 euro i året . Är man uppväxt mest med Sveriges TV så skulle det nog kännas konstigt att vara utan, och tänk på lillagummans reaktion om hon inte skulle kunna titta på Bolibompa...KATASTROF!!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
9.8.2007 11:21:17Åska- elder ere Kauhavapojka?
He dundrar å skakar rakt öve huusi mett. Int kan he väl vara åska je rei, ho e väl bara i vaasatrakte än?
Nä, he måst ju no vara Kauhavapojka som er i fartn idaa. Vi får hoppas at di int råkar ut fö na ändre som flyger. Sist di råka ut fö ändre jer å plani trilla ner så mena jo militäärn at plani hadd störtta i "obebyggt område". He kallar ja no bara bullshit fö he va bara na hundra meter ti närmsta gåål.
Dan baket tå di hadd militärpoliise jer så hadd di no problem döm de små finnpojka ti veta va heim betyydd tå di fråga va jag hadd fö ärand just på flygfältsveiji å vart ja va på väg. No sko di åtminstoni ha kuna si til at naan åv döm kuna svensk.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
9.8.2007 01:23:06Överlevt...
denna varma dag har jag nog gjort. Blev ett innesittande med tidningar och böcker till sent på eftermiddagen när jag äntligen kom mig på utsidan. Som tur var hade solen försvunnit bakom björkarnas toppar så att åtminstone halva gårdsplanen låg i skugga. Plastmattorna som gubbi tvättade igår var kruttorra så de fick bäras in, kaninerna fick ny mumsig mat och lillagumman cyklade ivrigt.
Vi tog bort stödhjulen i söndags och det går så bra så. Hon har nog kunnat cykla sedan länge, men det har varit lite problem med hur man ska göra när man skall börja cykla. Eftersom vår lillagumma inte vill ta emot instruktioner utan hon KAN SJÄLV, så konstaterade vi att vi måste ta bort stödhjulen så att hon själv kan börja lära sig hur det ska gå till när man börjar trampa iväg. Efter några dagar med lite hjälp och lite dumma cykel och lite gråt så kom hon på knixet så nu tycker hon det är jätteroligt när hon kan cykla som stora flickor gör.
Sedan fick jag den stora lyxen att fara och handla- ensam- lillagumman skulle vara hemma med pappa sa hon, eller egentligen var det så att hon ville se på video. Nå, glad i hågen styrde jag ratten mot posten och hämtade ut mitt bokpaket. Alltså vilka härliga scrapböcker det var. Och inte alls så dyra, en kostade 3,90 och tre stycken 5,90, den sista var hela 9,90. det kallar jag billigt!
Efter handlandet och matlagande och Bolibompa begav vi oss av till grusgropen för ett kvällsdopp. Det var riktigt härligt när man blev ordentligt nerkyld. När vi kom hem tog scrapmanin mig och jag blev just färdig med en snabb LO av lillagumman med kompis. Sedan måste jag ju bara söka mig hit till bloggen en stund efter att gubbi slutat med sitt robsoftläsande och gått och lagt sig. Snart borde nog jag också sova... Skall bara bifoga några bilder. Har börjat sättas in bilder som är tagna med telefonen och det är inte så bra bildkvalitet, lite skakiga ibland, men de lyckas jag alltid få in på bloggen, i motsats till kamerabilderna.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
8.8.2007 12:42:37Vem tar 6000?
Varsågod Linda!
En sommarbild från öuran till dig!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
8.8.2007 12:40:07köpmani på webben!
Jag verkar ha haft lite köpmani på webben den sista månaden. Kanske är det så att jag shoppar upp mina semesterpengar. Men jag får nog inte dåligt samvete för det, gubbi har ju sånt sån han anser att han behöver införskaffa och det har ju jag också. Nog måste man ju köpa lite nya scrapsaker och böcker så här emellanåt, dessutom har jag skaffat massa nya kläder och det är det nog år och dar sedan det hände sist.
Idag kom ett paket med alfabetsstickers och annat skojigt från Paperikierre. Det blev inte så mycket i frakt eftersom det efter lite klippande rymdes i ett vanligt kuvert. I måndags kom ett paket med dies till min quickutz från Scraproom i Sverige. Jag handlar ibland därifrån eftersom jag har fått dem att acceptera mitt visakort även om de oftast har förskottsbetalning till utlandet.
Igår kom broschyrer från slöjddetaljer och atelje margaretha på posten. Där fanns det nog också massor som jag kunde tänk mig, i synnerhet från slöjddetaljers scrapmaterial. Nån som vill göra en sambeställning med mig???
Sedan har jag ett paket från AdLibris som väntar på mig vid posten. Det är visst några böcker om scrapbooking i det paketet. När jag behagar gå ut i det hemska vädret ska jag nog hämta dem. För tillfället trivs jag bäst inne. Jag är inte nån värmemänniska. Det var nog ganska bra ute på havet igår eftersom det inte har värmts upp så mycket i sommar, så där svalkade det nog så bra att jag fick lägga på mig mera kläder. Jag är en av dem som tycker att vi har haft en riktigt bra sommar med lagom temperatur. Lite soldagar förstås men det accepterar jag när det inte är så varmt. Usch vad jag led förra sommaren i det olidliga vädret. Tacka vet jag soliga höstdagar med lagom värme, det njuter jag av.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
7.8.2007 22:58:16Köpmanholmen NEJ TACK
Idag har vi haft en lång dag på sjön. Startade från Hästöskata en två-tiden så att vi undgick den allra värsta solen. Körde till Mässkär, hade lite tänkt gå iland men småbåtshamnen var full, dessutom kan jag inte förstå varför två stora båtar hade sökt dit när det fanns massor med plats vid den andra "stora hamnen".
Körde vidare på utsidan via Öuran, Tolvmangrundet till Köpmanholmen där lillagumman hastigt skulle ha på sig simdräkten. Hon simmade en stund och lekte med en kompis som också var där. Kompisens pappa och hans nya flickvän var med honom. Det var riktigt roligt att träffa dem för jag har inte sett dem ilag tidigare. Jag känner flickvännen sedan gemensamma lägerdagar i mitten av 90-talet.
När de hade åkt så var det redan förbi middagstid så vi beslöt att söka oss in till restaurangen och äta något gott. Vi beställde skepparens fisk åt lillagumman och det tyckte hon nog riktigt bra om, nåja barn brukar tycka om fiskpinnar.
Gubbi tog en wienerschnitzel, den var nog inte bra. Köttet var mjöligt under och inte ordentligt stekt, dessutom var köttet inte av bästa kvalitet, slarvigt. Gubbi åt halva men lämnade resten och det brukar inte hända, eller rättare sagt det har jag inte varit med om tidigare.
Själv beställde jag biff med blåmögelostsås. Såsen var nog god men köttet var hemskt!!!!! Senigt, segt, 2 cm tjockt halvrått skitkött, så dålig kvalitet på nåt kött har jag aldrig sett tidigare på en restaurang. Lämnade nästan all mat, aptiten for totalt när man försökt tugga några tuggor och blivit tvungen att spotta ut det för att det var så segt . För första gången i mitt liv som jag kan komma på så klagade jag åt personalen. Bemötandet då tyckte jag nog att var bra. Servitrisen bad mig komma till kassan och där förklarade jag även min åsikt för kocken. De erbjöd mig presentkort eller pengarna tillbaka så jag sa att jag kan ta pengarna tillbaka för min måltid, hade ju ändå betalat 16 euro för denna geggamoja.
Ett presentkort ville jag ju inte ta, har nog tänkt att några biffar vid Köpmanholmen blir det nog aldrig mer, NEJ TACK!!! Dessa var ju tio gånger värre än Ias biff vid Mustakari. Idag var det dessutom mycket som tagit slut. Ingen fransk potatis som lillagumman ville ha fanns, massor med annat fanns också på slut-listan. Massor med folk på sjön som vill ut och äta och ingridienserna tar slut. Köp in mera till imrorron så det räcker åt alla!!!! Säkerligen lika mycket folk imorron!!!
När vi åkte därifrån dök jag in i kylväskan och hämtade några smörgåsar för att stilla hungern som Köpmanholmen inte kunde dämpa. Det blir väl att hålla sig till kaffe, glass och godisköp nästa gång man åker dit. På det sättet tycker jag om Köpmanholmen för att det går lätt att stiga ur båten där. Jag vill helst stanna vid brygggplatser när vi är ute. Dessutom är det bra att de har band vid stranden så att lillagumman vet hur långt ut hon kan gå, sandlådan och gungorna är också populära.
Nog återkommer vi men BIFF VID KÖPMANHOLMEN SUCKS!!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
6.8.2007 09:28:10GOMORRON
Det lär ska bli en somrig vecka, åtminstone om man ser på väderleksprognoserna. Min sista semestervecka har börjat och sedan är det bara att börja jobba igen. Nog för att jag borde jobba hemma framför datorn med planeringar och listor och sånt innan det verkliga arbetet börjar.
Skall bli spännande i år att börja, nu igen blir det ett helt okänt "material" som kommer till jobbet.
Jag hoppas att sommarvärmen inte håller i sig alltför länge för det brukar bli ganska olidligt på jobbet om det är varmt, alla sitter bara och skruvar på sig och får ingenting gjort, utan väntar bara på att dan ska ta slut.
Själv tycker jag nästan bättre om lagom varma höstar eftersom då brukar det vara friskare i luften, och även om det är varmt på dagen så brukar det vara svalt på nätterna. Jag får inte sova om det är för varmt, då blir jag bara "knärro" och på dåligt humör.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
6.8.2007 00:47:10Peffaklumpen
heter det hemma hos oss när lilllagumman pratar om Heffaklumpen. Hur vi än har förklarat så har hon sitt eget ord. Idag har jag scrappat om peffaklumpspyjamasen, bloggat, bakat, städat och läst om damernas detektivbyrå.
Idag när jag surfat runt här bland bloggarna verkar det som om det den sista tiden har varit en boom att avsluta sin blogg. Flera jag har brukat läsa har gjort det, och nog saknar jag dessa bloggar.
Synd är det nog att man inte får följa er mera, jag har ju bara hållit på i några korta månader och bara läst vad ni skrivit en kort tid. Skulle ha varit roligt att läsa mera...
För egen del tycker jag att bloggandet har varit avkopplande nu under semestern, får se hur det blir när jag börjar jobba.
Jag har inga djupsinniga tankar som jag vill dela med mig av för tillfället så här i textform, utan jag tycker att det är min vardag jag vill blogga om.
Det jag tycker är roligt är att jag hittat flera av mina barndomsvänner här på bloggen och jag tycker att så här bra kontakt har jag inte haft med dem på år och dagar. Det är roligt att läsa vad som händer i deras vardagliga liv.
Sedan tycker jag det är roligt att få kommentarer från människor som känner mig eller som jag känt tidigare i mitt liv. Även av sådana som jag är bara ytligt bekanta med.
Nya bekantskaper är det också roligt med här på bloggen, ju längre jag bloggar desto roligare lär väl det ska bli...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
5.8.2007 14:04:53Inbjudan!

Välkommen till Malena Molin

Imorron kväll, alltså måndag 6.8.2007 kl 18.30 förevisar fru Peräla Nyman Lingon & Blåbärs nya höst- och vinterkollektion.

Alla som vill är välkomna att ta del av denna tillställning. Hittar ni inte hit kan ni kontakta mig för vidareinformation. Även barn är välkomna att delta, de brukar vara utmärkta mannekänger vid dessa tillställningar.

Kaffe och Fisken Sveas maränger med turkisk peppar, samt pizzasnurror finns åtminstone att förtära, samt eventuellt blåbärspaj om värdinna hinner med det imorron.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
5.8.2007 13:53:25Tack till Fisken Svea
För receptet till de underbart goda marängerna med turkisk peppar. Gubbi blev snål och lillagumman tyckte också om dem, fastän efter 1½ så tyckte hon att det blev väl starkt så gubbi fick äta upp resten vilket han blev väldigt glad för...
Nu är de undangömda tills imorron...ingen får äta upp dem tills främand komber.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
4.8.2007 22:55:24Pizza, Jeppis å Kebab
Här har det bakats pizzasnurror hela förmiddagen. Frysen blev ännu fullare. Bra att ta upp sen på måndag och när lillagumman har kalas. Efteråt blev det att göra klart en LO som väntat på mig i några dagar. Pappren var utvalda men ej bearbetade. Blev väl rätt så hyfsad, använde mig mycket av stämplar tillsammans med fluid chalk dark brown.
Sen bar det av mot Jeppis till gubbis brorsa och hans flickvän. Lillagumman tyckte det var jätte roligt att leka med flickvännens pojke. De hade varit och hälsat på oss i torsdags när lillagumman och jag var i Härma och när hon fick veta det så började tårarna strila ner för hennes kinder. Därför var det extra roligt att de fick leka idag.
När vi åkte därifrån tog hungern oss eftersom vi inte ätit middag, så då blev det en sväng till KorvGörans efter kebab. Har ryktesvägen hört att portionerna skulle ha minskat sedan ägarbytet men det stämde i alla fall inte idag. Det blev att vi sökte oss mot utkanten av Jeppis till gubbis hemgård så att vi fick äta medan maten var varm. Lillagumman och jag delar alltid på kebaben och nu har hon börjat säga att hon ska ha mycket sås på. Förut tyckte hon att den var för stark men nu säger hon bara mera, mera, mera...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
3.8.2007 22:56:58mera piller
blev det för mig idag när jag var till "fabbo doktorn", som annars var en ung snygg svensk.
Har haft konstant tryck i bihålorna nu en längre tid och nu tyckte jag att det var dags att börja berätta om mina vardagsplågor för en läkare.
Han kom med sin apparat och undersökte mig och sa att han vet exakt vad jag har för fel. Sällan man får så raka besked. Han menar att jag har fått för tjocka slemhinnor så nu har jag fått medicin samt nässpray. Hjälper inte det menar han att vi ska prova med antibiotika.
Medicinen tog jag ut, men nässprayen var likadan som jag hade hemma i skåpet sedan i februari då jag hade vätska i bihålorna.
Jag frågade varför mina slemhinnor hade blivit för tjocka och han sa att det berodde på förkylningar, att kroppen reagerar lite som vid allergi.
Det tror jag visst på NOT, inte jobbar man väl för inte i en miljö där många har reagerat på inomhusluften. Men nej, inte är det ju nåt fel på stället, alla tester som tagits visar på helt normala värden. Precis som i det där högstadiet i Jeppis som det inte var nåt fel på innan man rev och kunde konstatera, jaha, här var det mögel...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
3.8.2007 20:10:51Pizzasås
Receptet har jag nån gång i världen fått av kompis N. Gör ofta en stor sats som jag fryser in. Använder den alltid när jag gör pizza här hemma. Ibland blandar jag den med stekt malet kött till pastasås. Igår använde jag den tillsammans med korv som en smaklig korvgryta. Ju mer lök desto bättre blir den brukar jag tycka.

Pizzasås

1 hackad lök stekt i lite smör

1 pressad vitlöksklyfta

1 burk tomatkross

½ dl tomatpure?

1 tsk oregano

½ tsk basilika

1 lagerblad

1krm svartpeppar

1 tsk salt

Blanda ihop och koka 20-30 minuter.
Imorron skall jag göra pizzabullar eller snurror kan man väl kalla dem. Jag brukar bara ta en vanlig pizzadeg som jag kavlar ut och lägger lite pizzasås på. Sedan blir det oftast stekt malet kött som fyllning och sedan riven ost på. Sedan rullar jag ihop degen och skär skivor som jag sedan gräddar i ugn.
Har ibland provat på att sätta bullarna i muffinsformar men det brukar inte funka eftersom det fastnar fast. Brukar ofta bjuda på dessa vid kalas och då brukar fatet oftast vara tomt när festen är slut. Brukar göra dem ganska små, så orkar även mindre barn dem.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (9)
Tipsa en vän
2.8.2007 23:25:42Intensiva dagar
har det varit här. Igår steg jag upp tidigt och vikarierade gubbi som var så förkyld att han passade bäst i sängen. Inte kunde ju staden klara sig utan sin dagliga finska skvallertidning.
Idag blev det en tur till Härma igen. Min kompis och hennes dotter ville ha oss med på lite skoj så lillagumman och jag satte oss i kompisens bil och styrde kosan mot Power Park. Färden gick längs med Esse, Lillby, Åvist, Pelkkala...
Ville nämligen ha lite annorlunda vägar, hemresan gick nog längs med asfalvägar.
Lillagumman njöt i fulla drag och tyckte det var roligt att kunna åka tillsammans med en kompis, även om kompisen är ett år yngre. Jag var riktigt stolt över lillagumman som efter lite påminnelser tog väldigt bra hand om sin yngre kompis och tog henne i hand.
När vi kom till Krombi blev det lite tupperware-shopping. Träffade en annan bloggare där, Lindas Tyskland, inte så svårt att veta vem hon var när hon berättade att hon forskar i Tyskland. Inte är det så många Krombibor som hittar dit.
Efter det var jag på ett möte vid byagården i min hemby. Det är nämligen så att det planeras att hållas en gammaldags skoldag i de olika byarna i gamla krombi och i detta har jag nu engagerat mig lite. Lillagumman hamnade att komma med även dit för gubbi var borta och luftade hunden. Men det tyckte hon nog var roligt för tillsammans med två "stora" 8-9-åringar band hon kransar att ha i håret. Jag fick en och själv hade hon också en.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän

Inga kommentarer: