tisdag 29 juni 2010

december 2007

31.12.2007 22:12:20Puttis nyårsmiddag
Vi hämtade pappas ryggväska ur hans bil idag. Gubbi sa att det säkert finns en mjölkflaska i glas där för det brukade Karin packa ner, det hade han sett de gånger gubbi och papp varit ut och jaga. Och visst fanns det en halvfull mjölkflaska där. Samt termosen och smörgåsasken som var tom. Korvkringlan var orörd. Den fick Putti till middag ikväll. Det lät bara slurp när korven tog slut.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
31.12.2007 09:59:37En morgon
Lillagummans första ord idag: -Jag saknar moffa, Jag vil aalder skåda na film. Ja vil skåda na me moffa...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (15)
Tipsa en vän
31.12.2007 02:10:21...
Med Siv Anderssons ord..ännu en gång...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
31.12.2007 01:54:14Djur vet
Putti visste att det var något som var fel. Han som brukar vara ganska svår att fånga kom idag direkt när en främling ropade. Gubbi hämtade hunden och pappas bil från Jeppis dit polisen förde dem.
Putti var nog fundersam tyckte gubbi. En stor hundkorv fick den när de kom hem till oss. Gubbi pratade med den domare som varit med idag. Han gjorde allt vad han kunde. Det skulle nog ha gått bra på hundprovet om det inte avslutats på detta sätt.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
31.12.2007 01:40:25Mamma, varför dog moffa???
Snart är det en timme sedan lillagumman somnade. Hon trivdes ikväll med sina kusiner men redan på hemvägen kom nog gråten igen och hon frågade många gånger varför moffa dog. Moffa var ju med henne en liten stund varje dag när han kom för att mata Putti och hon tyckte väldigt mycket om att skoja med honom. Varje gång hon hörde hans bil ville hon rusa ut och prata med honom, han skulle komma och se på hennes saker i hennes rum.......................................................................
Hon mindes hur han på julaftonen lovat henne att de till sommaren skulle sparka fotboll tillsammans (med fotbollen som moffa gett till julklapp). När vi kom hem sökte vi fram alla fotoalbum och tittade på bilder av moffa. Många fina av de två tillsammans hittade vi. Lillagumman bara grät och grät och sa att det är länge sedan hon sett moffa fastän det var igår vid syrrans när vi alla var dit på mat.
Hon hade nog menat komma med till Nyykaabi ikväll och se honom, men sen blev det mera intressant att träffa kusinerna. Men imorron vill hon träffa moffa och det ska hon få.
Hon och jag pratade om att moffa nu är i himlen tillsammans med André, mommo, Eddie och Lilla Snövit.
Andrés död var på något sätt så overkligt för henne för hon kom nog inte riktigt ihåg honom, men detta dödsfall skär in i hennes lilla hjärterot... och som mamma känns det så illa......
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
31.12.2007 00:09:47Föräldralös
Sista bilden tagen av lillagumman igår när vi hade så roligt hela familjen.
13.7.1946-30.12.2007
Anmäl detta inlägg
Kommentera (57)
Tipsa en vän
28.12.2007 20:30:13Billigare i Jeppis än Kokkola
Före bloggträffen igår kväll skyndade jag mig in till Prisma för att köpa några mjölkliter. Som vanligt kunde jag inte gå raka vägen till mjölkdisken utan det blev lite snedsteg här och där. De bästa fynden var sällskapsspel. Köpte fyra stycken och alla var minus 70%!!! Ett har lillagumman fått, medan de andra hamnar i presentlådan för kommande presentbehov.
Idag var det då dags att plocka upp och börja spela Keijupeli. Men det visade sig att själva spelknapparna-älvorna saknades. Efter några samtal till Prisma i Jeppis visade det sig att alla spelen var slut. Då fick jag slå ett pling till Kokkola-Prisma och där hade de fortfarande kvar spel.
Jag bad dem sätta undan ett åt mig och så packade lillagumman och jag oss in i bilen och styrde kosan mot rean i Kokkola. Där bytte vi ut spelet mot ett komplett Keijuspel. I Kokkola var man inte lika ivrig att sälja bort sina julklappssaker för de reade 30-50% medan Jeppis hade 50-70%. Alltså kan man fynda mera i Jeppis ibland.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
27.12.2007 23:37:33Tack Lisa för träffen
Tack Lisa för att du fixade till bloggträffen ikväll. Tack till alla andra bloggare också för att ni förgyllde min kväll. Många av er var helt nya ansikten, några ansikten bekanta.
Roligt att få ett ansikte till bloggare jag ofta läser. Kommer nog inte ihåg alla och jag var lite blyg till först så jag vågade inte komma och hälsa på er alla. Nästa gång är jag lite modigare. För det blir ju fler gånger!!!!
Och ett stort TACK till Greta för den fina ängeln jag vann på lotteriet.
KRAMAR, Lena
Anmäl detta inlägg
Kommentera (14)
Tipsa en vän
27.12.2007 16:35:20Rosettskrinning
ha vi just kommit hem ifrån. Konnundelsnämnden i Kronoby har bokat Cronehov fem dagar på rad och idag bjöd de på varm saft och pepparkaka. Det är nu nån månad sen lillagumman skrinnade sist så det gick lite trevande till en början men det tog inte länge förrän benen pinnade på som vanligt.
Imorron blir det troligen rosettskrinning igen kl 14.00.
Nån som hänger med?!?!?!?!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
27.12.2007 10:28:08Julaftonens JT får jag läsa idag
då ska jag alltså läsa fyra dagar gamla nyheter. Nog känns det lite surt att vi fick julaftonens JT först idag. Även min pappa i Kronoby centrum lämnade utan i måndags. Vi har ju ändå JT som första tidning. Svärmor i Jeppis hade nog fått sin. Inte vet jag om vi Kronobybor skulle lämnas utan information eller vad som hänt. Oftast lönar det sig inte heller att ringa till postens servicenummer om tidningen lämnar bort för vi får tidningen så sent på helger att de oftast har stängt sin servicenummer. Skall man ringa dit gäller det att veta att man inte fått sin tidning före klockan tio på morgonen och det händer inte alltid här på söndagar.
JT har nog inte heller skickat någon förklaring på detta trots att jag skickat e-post till dem.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
26.12.2007 17:03:22Hej på dej!
Vi träffas väl många imorron kväll vid Calles konditori. Jag ska åtminstone försöka komma.
Rediderat: Vi träffas vid Maria Malm kl 19.00 torsdagkväll. Se Lisa på Hhg:s blogg
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
26.12.2007 11:06:40Skitväder
är det idag, åtminstone för de ordentligt jaktintresserade här i Kronoby som påtvingats den så kallade julfriden under ett par dagar. Gårdagen skulle ha varit en rätt så hyfsad jaktdag vädermässigt men idag är det ju skit. Blåsigt värre så att man säkert inte hör en hund som väcker eller jagar och på morgonkvisten började det dessutom komma ner vita flingor som helt säker täcker spåren av de djur som rört på sig.
Gubbi bannades nog men for ut ändå ut med bilen och hunden och söka efter färska spår, kanske det mot förmodan dyker upp nåt rävspår som han kan släppa hunden i.
Vår hund är ju både en sällskapshund och en jakthund och nu när den har varit inne i snart en vecka så märker man hur otroligt rastlös hon blir utan ordentlig motion. Vilken glädje det blev när hon såg gubbi plocka fram gpsvästen, tyvärr förstår hon ju inte att det kan hända att hon inte alls släpps lös. Stackarn.
Gubbi menade att det nog på vissa skiften kanske skulle hittas hare om han gick med hunden in i skogen men det är på farliga ställen. Ett ställe där vägen är nära och ett ställe där haren kan fara över ån. Isen håller ju nog för en hare, men en stövare dimper ju nog lätt i.
Fram för valfrihet, det enda förbud ska vara det som staten bestämmer, alltså från första mars till tjugonde augusti!!!!!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
25.12.2007 17:02:57Motionerat hunden
har hela familjen gjort. Det vill säga att hunden har sprungit medan vi andra har suttit i gubbis bil och sett på. Ingen motion för oss men nog för hunden.

Hunden är ju en finsk stövare och den blir otroligt rastlös om den inte får jaga. Det enda sättet att få den lugnare är att den får springa en timme. En timmes rask promenad duger inte, en cykeltur är lite bättre om man är förberedd på tvärstopp ibland.
Imorron så blir det jaktdag. Jakten är fredad julafton och juldagen här i Kronoby. Jag tycker nog att julaftonen kan vara fredad men fredad juldag är totalt onödigt! Men majoriteten av de som bestämt detta är ju bara sådana som jagar sporadiskt och kanske endast jagar älg eller är ute tjugonde augusti.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
25.12.2007 11:02:34Jag förstår inte
mig på Tamagotchi. Lillagumman hade ju önskat sig en sådan eftersom en i kompiskretsen har en sådan (och gubbis brorsa hade fått reda på det). Men oj vad det är jobbigt att börja läsa det finstilta i instruktionsboken. Jag orkar inte med det, och ännu värre är det att försöka förklara för lillagumman de få saker jag förstått.
Snälla jultomten, kan du inte skicka mig en tamagotchiexpert som kan lära upp lillagumman hur hon ska sköta den.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
25.12.2007 01:21:45Du saknas oss André
En riktigt rolig kväll med släkten, men ändå inte. Det är ju nånting som är fel, en av oss saknas. Känslorna kom vällande när jag och lillagumman var till gravgården. Det fanns 18 brinnande ljus vid din grav då. Vi är många som saknar dig. Lillagumman gjorde snöänglar i snön idag vid din grav trots att den lilla pudersnö som funnits nästan försvunnit helt. Hon frågade om jag tror att du blir glad för hennes ängel och det sa jag att jag nog tror att du blir.
Ännu mera känslor dök upp i Kovjoki, tankar på förra julen när du satt på kökspallen bredvid tomten och din fråga till din äldre broder; -fik du mang?!?
Frågan varför du inte får vara med oss denna jul dyker upp...Det märktes nog att vi alla hade dig i våra tankar trots att vi skrattade och skojade. Jag tror nog att din mamma fick lite fler kramar än vanligt idag...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
25.12.2007 00:43:03Hemma, men släkten är bäst!!!!
Nu är julaftonen snart förbi. När det började vi skymma så styrde vi kosan först mot gravgården för att tända ljus och sedan till gubbis hemgård. Där hade sedan tomten lämnat en massa paket. Mest till lillagumman förstås. Hon var nog riktigt nöjd.
Mot kvällen var det dags att söka sig till fasters i Kovjoki. Där skulle släkten träffas denna julaftonskväll, precis så som förra året. Ända sedan jag var liten så har vi träffats med pappas föräldrar och syskon. När jag var riktigt liten träffades vi alltid hos fammo och faffa i Djytihagan. Under årens lopp har det sedan varierat var vi träffats.
Sedan jag bildade min egen lilla familj har det två gånger hänt att jag inte alls träffat min släkt på julafton utan istället haft gubbis släkt på besök. Men det är nog bara att konstatera att det blir nog ingen riktig jul om jag inte får träffa mina släktingar på julaftonskvällen, och så länge lillagummans gamlafammo finns hos är det ännu viktigare.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
24.12.2007 11:31:09Snart lunch om några timmar eller så...
Skinkan är i ugnen, snart skall lådorna dit. Sedan är det bara att vänta nån timme innan vi får sättas oss till bords, jag, lillagumman å gubbi.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
23.12.2007 22:56:23Hur man undviker att få röda händer när man skär rödbetor till sillsallad
Jag tycker inte om att få röda händer när jag skär rödbetor till sillsalladen. Jag har nu kommit på det bästa sättet att undvika sånt. Jag har tunna engångshandskar som jag sätter på mig när det blir dags för rödbetorna och sedan när de är färdiga så är det bara att slänga bort handskarna och så har jag hur fina och rena händer som helst.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
23.12.2007 09:53:47Voj huh huh
Nu har lillagumman stegring igen. Jag tycker att det börjar räcka nu. Det är on off hela tiden med dessa förkylningar. Hostat har hon gjort mer eller mindre sedan slutet av oktober. Vi har varit flera gånger till läkaren men inte har han hört eller sett nåt extra i sina undersökningar. Kan det månne bero på att hon nu är första vintern på daghem istället för hos en dagmamma????
Anmäl detta inlägg
Kommentera (7)
Tipsa en vän
22.12.2007 23:07:06Inne
Nu är granen så grön och grann i stugan. Imorron får lillagumman klä den. De första jularna hjälptes gubbi och jag åt att klä julgranen medan lillagumman fick se den först på julaftonens morgon. Ifjol fick hon hjälpa till att klä den och det ska vi fortsätta med. Vi kommer säkerligen att ha lite olika åsikter om hur den ska kläs, men...sånt e livet.
På julaftonens morgon brukar det också dyka upp ett paket under granen som tomten lämnat. I år liksom ifjol är det en dvd...alltså något att se på så att inte väntan blir för lång....
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
22.12.2007 08:39:08Sen tidning
Den som förväntar sig att få Ilta-Sanomat och Iltalehti tidigt i Jeppis idag får nog vänta en bra stund ännu. Båda tidningarna är försenade. Gubbi får alltså vara länge på jobb idag. Så här är det alltid med dessa tidningar inför en större helg.
Förhoppningsvis kommer JT och ÖB i vår postlåda lika "tidigt" som vanligt denna årets kortaste dag.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
21.12.2007 19:25:0550 000
Den som anländer till denna blogg på sidladdning nummer 50 000 får gärna meddela mig och som belöning fås:
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
21.12.2007 11:43:44En timme till jullov
Lillagummans sista dag detta år på lekis. "Tanterna" fick varsin burk hemlagad senap (förutom den gemensamma julgåvan)
På jobbet är polonäsen dansad och det gick bra. Adventskalendern är dragen. Julgröten är uppäten och jag fick inte mandeln i år heller (eller också hade jag med flit valt gröt ur den mandelfria karotten).
Nu återstår bara en timme med lite läsning och uppvaktning och betygsutdelning. Sedan får jag önska alla kolleger en god jul och så syns vi i januari.
Kockelbyiji venttar påå me...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
20.12.2007 21:56:48Jag längtar efter...
- snö
- mamma
- mera egentid
- scrapmotivation
- julsemester
- mycket choklad
- att jag inte ska vara hes nå mera
- en ny bok att läsa
- julaftonskväll med hela familjen
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
20.12.2007 21:18:28Sillsallad utan sill
På mitt bord på julen vill jag att det ska finnas sillsallad, men gubbi tycker inte om sill så därför måste jag alltid ta undan en del åt honom som jag inte blandar sill i. De senaste 15 åren har jag gjort en dansk sillsallad. Den är lite "krämig" eftersom den är blandad i en gräddsås, men jag tycker om den. Här kommer ursprungsreceptet, men jag brukar ha i mera rödbetor och inget kött:

Dansk sillsallad

2 urvattnade saltsillfiléer

3 medelstora kokta potatisar

2 stora inlagda rödbetor

1 saltgurka

1 stort äpple

(1 dl kokta köttärningar eller mager kokt skinka)

1-2 msk finhackad lök

Sås:

2 msk margarin eller smör

2 msk vetemjöl

Ca 3 dl grädde

1 msk rödbetslag

1 tsk senap

Salt, vitpeppar

Börja med såsen. Fräs samman matfettet och mjölet. Tillsätt grädden och låt koka några minuter. Smaksätt väl med rödbetslag, senap, salt och peppar. Låt såsen kallna.

Skär sill, potatis, rödbetor, gurka och äpple i små tärningar. Tillsätt köttet och löken. Blanda alltsammans med såsen.

Skölj en rund slät hålform med kallt vatten. Häll i salladen. Låt den stå kallt ett par timmar. Stjälp upp den och garnera med äggskivor.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
19.12.2007 11:40:36Hemlagad senap
Jag tycker att den hemlagade senapen är godast av dem alla. Eftersom jag idag jobbar på kvällen kommer jag snart att fara och inhandla de sista julkapparna till Karleby, samtidigt måste ingridienserna till den hemlagade senapen inhandlas. Jag brukar göra ett recept som tidigare fanns på Colemans senapspulverburken:
1½ dl Colemans senapspulver
1½ dl socker
2 dl grädde
4 ägg
1 tsk maizena
1 msk matolja
1 tsk ättika
Blanda väl och koka upp, desto mera det kokas desto tjockare senap. Smaskens med skinkan.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
18.12.2007 21:48:22Gråtdrömattack
Nästan varje kväll, cirka en halv till en timme efter att lillagumman har somnat så hörs det gråt från hennes rum. Det som då krävs för att hon ska lugna sig är att mamma ska komma (det duger nog inte med pappa). Hon är nog inte riktigt vaken och oftast behöver jag bara säga några lugnande ord till henne och stoppa om henne igen så sover hon vidare.
Kanske har hon väldigt oroliga drömmar... igår när detta hände stod hon i sin säng med båda armarna högt uppe och sa: -jag vill ha alla...???
Just skedde denna kvälls gråtdrömattack, men det lugnade sig på en halv minut så att jag fick fortsätta se på "Äntligen hemma jul".
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
18.12.2007 20:47:07Prinsessnattning
Jag har just sagt gonatt till lillagumman. I helgen hittade hon en av mina gamla dockor som hon inte har fått ha tidigare. Nu behandlar hon dockan som en prinsessa. Den får ligga på hennes nybäddade säng när hon far till lekis. På kvällen när lillagumman ska fara och sova lyfter hon dockan försiktigt åt sidan medan de andra kramdjuren slängs i fotändan. Sedan sover de tillsammans hela natten.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
17.12.2007 11:39:26Hemma igen
efter en timme på jobbet. Nu känns det bättre, men i morse svängde det ordentligt i magen...
Via S-market efter gul jaffa så kanske det ordnar upp sig till imorron!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
16.12.2007 11:46:39Mammas pepparkakor
Heter egentligen Hedenlunda pepparkakor och har bakats hemma hos oss så länge jag kan minnas. Min mamma brukade alltid baka dessa och jag har fortsatt med samma recept. De är goda tycker jag och det bästa är att det på receptet står att de kan bakas genast.

HEDENLUNDA PEPPARKAKOR

100 g socker

3 dl sirap

200 g margarin

2 ägg

2 tsk kanel

1½ tsk ingefära

1½ tsk nejlika

1 rågad msk matsoda

900 g vetemjöl

Sirap och socker kokas upp och röres tills det svalnat något. Kryddor och ägg i. Smör och sist vetemjöl och soda. Lite mjöl sparas till utbakningen. Kan bakas genast. 200-225 grader.

Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
16.12.2007 00:38:02Öögona miin tållas
Ja tykker at öögona miin byri tållas de he tiin på duuni. Ja ha siti å skriva et möötispråtåkåll på daatorn samtiidit såm ja ha skåda na liiti på Jack Sparrow, nu vaar e na blåggas samtiidit som Jack fäktas. Snaart ere väl fäädi så ja fåår gaa å ligg...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
15.12.2007 21:11:47Grattis mamma!
Idag skulle du ha fyllt 58 år. Tänka att det redan gått över 20 år sedan jag såg dig sist. Jag och lillagumman var igår till graven och tände ljus i lyktorna på gravgården. När vi kom hem från Jeppis ikväll måste jag nog fara och tända några gravljus också. Jag hade tänkt köpa en ängel till som sällskap åt den ängel som redan finns vid graven, men Sunds hade stängt när jag kom ihåg det.
Ibland tänker jag på att jag efter vappen har fått leva lika länge som du levde. Ingen vet ju när det är dags, men för tidigt var det ju för dig. Jag har så mycket jag skulle vilja prata med dig om. Hur var jag som barn? Var jag lika envis som lillagumman när jag var fem? Hur var din barndom???...
I min minnes bok skrev du 21.12.1983:
Minne till Lena.
Jag minns två ögon
som jag en gång har sett.
Vars strålglans jag aldrig glömmer.
I rosiga drömmar
de mot mig har lett
så längtande, sorgsna och ömma.
av Mamma
Anmäl detta inlägg
Kommentera (10)
Tipsa en vän
15.12.2007 20:21:24Pastej till Isi!
Dessa gjorde jag idag. Jag skriver ner recepten som det står i boken. När jag gör dem så ändrar nog proportionerna. Späcket minskar alltid och ibland ökar levermängden. Oftast är jag så lat att jag kör allting genom kvarnen utan att bryna löken...ännu har det alltid blivit gott. Jag har alltid använt nötlever trots att det står annat i recepten.

,

Finaste magra pastejen

600 g svin- eller ungnötslever

500 g späck

100 g fläskfärs

2 äpplen skalade och klyftade

5 ansjovisfiléer

1 gul lök finhackad och brynt

¾ msk salt

¾ tsk vitpeppar

1½ kryddmått ingefära

1½ tsk stött mejram

2 dl vetemjöl

4 ägg

4 dl mjölk

Skölj levern och putsa bort de grövsta blodkärlen. Skär lever och späck i bitar. Mal lever, späck, färs, äpplen och ansjovis två gånger. Blanda i löken, saltet och kryddorna, Sikta i mjölet och rör i ett ägg i sänder. Späd med mjölken i små portioner. Arbeta massan väl. Stek ett prov och provsmaka. Krydda mer om det behövs. Häll smeten i väl smorda formar. Den räcker till två st 1½ liters formar. Baka pastejen i 200 graders ungsvärme cirka en och en halv timme.
Östarps leverpastej
500 g späck
i liten gul lök
2 msk margarin eller smör
500 g svinlever
4 ansjovisfiléer
½tsk vitpeppar
1 tsk salt
2 msk potatismjöl
3 ägg
4 dl grädde
Skär en del av späcket och klä bottnen på två avlånga brödformar. Smörj kanterna på formarna. Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i matfettet och låt den kallna. Mal levern, resten av späcket och ansjovsen två gånger på köttkvarn. Blanda i den kalla löken. Arbeta i kryddorna, saltet, mjölet och äggen. Späd med grädden lite i taget. Arbeta massan smidig. Gör ett provkok av pastejen i en liten smord pastejform. Är den för lös, tillsätt mera mjöl, är den för fast, späd med mera grädde. Häll smeten i formarna, täck med aluminiumfolie och koka i vattenbad i 200 graders ungsvärme i cirka en timme.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
15.12.2007 12:08:17Pastejen i ugnen
Inför lillajul 1984 när jag var 13 år, fanns det bara en sak jag önskade mig av lilljultomten och det var en bok. Boken hade jag sett hos våra familjebekanta vid Rönnbacka där modern i huset hade lånat den från biblioteket.
Boken hette Stora Julboken och jag var helt fascinerad. Jag tror nog att jag tjatade rätt så mycket om denna bok. Gissa om jag blev glad när jag fick den på lillajul 1.12.1984.
I boken finns helgtraditioner, mat och bak, julklappar att göra själva mm. mm. Alltsedan dess har jag till julen gjort två olika leverpastejer, olika sillinläggningar och sillsallad vars recept finns i boken.
Nu börjar det dofta gott i hela huset för nu är pastejerna i ugnen. Med åren har jag börjat sätta ingredienserna lite på högt och i år har jag lämnat bort mjölet för att det ska bli mera GI-vänligt. Får se hur det lyckas...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
13.12.2007 22:45:28Skriver, skrev, skrivit
Det blev 40 stycken. De senaste åren har jag inte orkat göra egna, utan bara köpt vanliga från affären.

Nu är det bara ett problem. Hur ska jag få dem postade?
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
13.12.2007 19:14:42Lucia i tre kommuner
har det blivit för min del idag. Först på jobbet...
Sedan efter arbetsdagens slut lussade lillagumman hos gamlafammo. Sedan hos fammo och faffa i Jeppis och till sist hos moffa. Sedan hade jag tänkt att vi skulle fara och se på krombilucian men av detta blev det intet. Lillagumman ville nämligen fara hem. Nåja, kanske jag hinner skriva lite julkort ikväll. Detta år är jag ovanligt sent ute...
Kanske det syns att lillagumman och jag besökte vår "privata´" frisör igår...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
12.12.2007 23:26:59Blogblock
Har tydligen båda scrapblock och bloggblock idag, trots härliga artiklar om scrapbooking och många lästa bloggar...
Lucia imorron, tänk att det redan gått ett år sedan fotona på denna LO.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
11.12.2007 22:57:48Utmaningar
Blev utmanad av tant Heikki, det skulle vara sju önskningar...
-en fridfull jul åt alla
-mera karaktär åt mig själv gällande -kg
-å som tant Heikki vill också jag ha lite snö
-mera resurser till skolorna
-tid för scrapbooking
-en städerska som kommer varje vecka
-kärlek till alla
Jag i min tur utmanar Ia, Min plats, Sånt är livet, Anettes blogg, Lindas Tyskland, I mitt hobbyrum, ein lagom gambäl Essebo.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
11.12.2007 17:00:14Första julfesten
blir det för lillagumman kvällstid. Lekis har övat in nåt program men hon säger att hon inte får berätta vad de ska sjunga. Luciaklänningen är i alla fall framtagen och struken. Gissar jag rätt så är det väl många lucior, stjärngossar och tomtar i farten ikväll.
Det känns riktigt spännade att få fara på hennes första "riktiga" julfest. Moffa med avec kommer också dit. Gubbi kommer också om han bara får fast hunden. De har varit i skogen hela dagen men inte har det blivit nån jakt förrän för en liten stund sedan. Typiskt att hon hittade just till kvällen när man inget ser och vi dessutom ska bort.
Vi har ju ingen direkt lydig hund. Hon undviker att komma nära när hon är ut i skogen för då kan hon ju bli fasttagen. Det är endast om hon jagat jättelänge och sedan tappat som hon kan komma utan bekymmer. Hon vill bara jaga och jaga tills hon nästan stupar. Flera gånger har hon nog gått och haltat i många dagar efter en sån där intensiv jaktdag.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
10.12.2007 06:48:51Häftigt uppvaknande
blev det i morse. Vi bor ju i ett gammalt 50-talshus och alltid på hösten och vintern har det brukat prassla lite i knutarna, åtminstone gjorde det när jag var yngre. Så länge jag och min familj bott här (5 år) har det inte prasslat men i år har det börjat.
Jag vet inte om det beror på att vår katt har blivit gammal(?) och inte orkar så mycket som förr? Men vid 6-tiden väcktes jag av en storskällande hund. Väl framme i köket kunde jag konstatrera att hunden skällde åt katten, men jag förstod inte varför...
När jag skulle ta katten för att lyfta ut honom så var det något smått mörkt som började springa så jag släppte snabbt katten som fångade musen igen. Efter att katten bitit så mycket att musen inte kunde springa mer tog jag och lyfte ur katten och musen. Men tro inte att hunden blev nöjd då, nej hon skulle ut i löplinan och storskälla på de utlyftade.
Jag tror visst att det är dags för en jaktdag för hunden så att den lugnar ner sig lite igen...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
9.12.2007 19:45:21Jag fick e-post från Skrubbacka:


Så här i jul-stresstider...



Är du husmor eller riktig kvinna??
Så gör riktiga kvinnor....inget tjafs med nånting...

Husmorstips 1:
Tryck en liten skumgodis i botten på glasstruten, så rinner inte glassen ut.
Riktiga kvinnors tips :
Sug ut glassen genom botten på struten, förmodligen ligger du ändå på soffan och äter den.

Husmorstips 2:
För att hindra potatisen från att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.
Riktiga kvinnors tips :
Köp pulvermos, det håller ett år.

Husmorstips 3:
När det står i kakreceptet att du ska strö kakformen med ströbröd, använd lite kakmix istället, så blir det inte vita fläckar på den färdiga kakan.
Riktiga kvinnors tips:
Gå till bageriet. De kan till och med dekorera kakan åt dig.

Husmorstips 4:
Om du råkar salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skalad potatis, som suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick.
Riktiga kvinnors tips:
Om du saltar maten för mycket under kokning, så tråkigt då. Upprepa efter mig
Riktiga kvinnors motto :
Som jag lagar maten, så äter du den och så vill du ha den.

Husmorstips 5:
Linda in sellerin i aluminiumfolie när du lägger den i kylskåpet och den håller sig färsk i flera veckor.
Riktiga kvinnors tips:
Selleri? Aldrig hört talas om.

Husmorstips 6:
Pensla pajskalet med lite vispat ägg för att göra den glansig.
Riktiga kvinnors tips:
På de frysta pajförpackningarna står det inget om pensling med ägg, alltså behövs det inte.

Husmorstips 7:
För att bota huvudvärk: Ta en lime, dela den i två delar och massera din panna med dem. Dunkandet försvinner.
Riktiga kvinnors tips:
Ta en lime, blanda den med Tequila. Kyl och drick. Du kanske fortfarande har huvudvärk, men vem bryr sig.

Husmorstips 8:
Släng inte överblivet vin. Frys ner det till iskuber för kommande grytor och såser.
Riktiga kvinnors tips:
Överblivet vin ?????





Skicka det här till riktiga kvinnor så de kan få skratta lite & sänd gärna till män så de vet vad de ska vänta sig när de väl får tag på en Riktigt Ordentlig kvinna!!
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
9.12.2007 09:31:53host host
Här i hushållet hostas det, alla har drabbats av denna förfärliga hosta. Lillagumman har hostat över en månad, var nog till läkaren i fredags men hon ska bara fortsätta att ta den utskrivna hostmedicinen.
Själv är jag också fortsättningsvis hes för fjärde dagen. Ska nog pröva på att jobba imorron, men vet inte riktigt hur det ska lyckas. Jag borde ju vara tyst, men det är svårt i mitt jobb...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
8.12.2007 08:53:19Får man fråga...
...varför är det så att på arbetsdagar får man kämpa med att få upp lillagumman ur sängen, medan just idag när vi är lediga så stiger hon upp mycket tidigare än jag till exempel stiger upp på vardagar.
Och inte fick jag henne att somna om...Gäsp...Kanske kan jag ta en förmiddagstupplur om en stund.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
7.12.2007 21:10:07fammos russinkaka
Så här i jultider vill jag dela med mig av en god russinkaka. Detta recept har jag fått av lillagummans farmor och vi tycker alla att kakan är jättegod
Koka 2 kkp vatten och 2 kkp russin i 8 minuter. Tllsätt 200 g margarin och låt svalna. Vispa 2 ägg och 1½-2 kkp socker. Blanda i russinblandningen. Rör samman 3-3½ kkp vetemjöl, 1 tsk soda, 1 tsk bakpulver och en tsk kardemumma. Blanda i smeten och häll i smord "hålaform". Grädda 45 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
7.12.2007 19:36:29Julköttbullar

Köttbullar med julkrydda

Köttbullar hör julbordet till. De här är gammaldags kryddade med kryddpeppar och ingefära. Du kan använda fläsk- och nötfärs som i vårt recept eller byta ut nötfärsen mot exempelvis älgfärs. Receptet kan dubbleras. Köttbullar går utmärkt att fysa in. Om de ska frysas bör du göra dina köttbullar något större än vanligt, ca 15-18 g/st.
Ingredienser:

Till ca 50 köttbullar behöver du:
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl vatten
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära
smör eller rapsolja till stekning

Så här gör du:

1.
Skala den gula löken och hacka halva löken fint. Fräs löken i smör. Blanda färsen och löken. Riv resten av löken fint och rör ner den i smeten tillsammans med ägg, vatten, salt, peppar och ingefära.
2.
Rulla lagom stora bullar med vattensköljda händer. Köttbullar som inte ska frysas kan göras så små som ca 10-12 g/st. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila en liten stund (15-20 minuter).
3.
Bryn köttbullarna i omgångar i smör tills de får en jämn fin brun färg. Stek köttbullarna i omgångar i mycket matfett. Börja på hög värme. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna får fin färg runt om. Sänk sedan värmen och låt köttbullarna bli genomstekta, 3-5 minuter. Stektiden beror på köttbullarnas storlek och färsens temperatur.

Värden:
GI värde: Lågt
GB värde: Lågt
Recept från GI Viktkoll som jag tänker pröva nu i december.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
6.12.2007 21:03:21Färdigt festat och första lucian
Idag har vi haft fest vid byahemmet. Veteraner och lottor uppvaktades och sedan var det dags för söndagsskolans program. Barnen hade fått välja själva om de ville vara lucior, stjärngossar eller tomtar. Lillagumman valde nog att vara lucia.
Som det nu kom sig så var det ingen annan som ville ha luciakrona, så lillagumman fick äran att gå in i salen först.
Hon gick så långsamt och stiligt och jag blev väldigt stolt över henne. Efteråt var hon lite fundersam över varför hon skulle stå i mitten framme i salen, varför fick hon inte stå först där också. Trots mina förklaringar om att lucian står i mitten vid sina framträdanden så ville lillagumman inte riktigt förstå det.
Sedan blev det dags för tomtegröten som smakade gott.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (6)
Tipsa en vän
5.12.2007 12:33:01Den glada kvarten blev inte så glad
Efter att ha tagit del av den glada kvarten från Fst5 så kan man väl igen konstatera att Yle nog inte riktigt beaktar den svenskspråkiga minoriteten. Här på jobbet tycker jag att vi lika bra kunde ha hoppat över detta program för det gav ingenting.
De flesta blev bara arga när de inte förstod någonting.
Jag anser mig inte ens på svenska blivit önskad en god självständighet av programledarna. Den "svenska" programledaren önskade ju bara det finska folket en god självständighet. Själv räknar jag mig till det finländska folket.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (1)
Tipsa en vän
4.12.2007 22:05:26Hemma igen!
Skönt att vara hemma igen. Trots mina farhågor angående bussresan så gick det nog riktigt bra. Trevligt sällskap att prata med gör att tiden går fort. Båda studiebesöken gav nog mycket och ideérna snurrar mig i huvudet. Hur kan jag anpassa det jag hört till mitt jobb!!!
Shoppingen blev nog lite på hälft eftersom jag inte orkar shoppa loss när jag är trött. Mesta shoppingen skedde nog på hemvägen. I Jalasjärvi blev jag en kossa rikare...var månne jag ska placera den, hyllorna börjar vara överfulla.
Nu ska jag avnjuta en riktigt god bondost...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
3.12.2007 22:28:46Sovdags
Min rumpis har redan gått och lagt sig men jag lämnade på en träff med aulans dator. Maten var god. Renpaté till förrätt , flamberad sik med svampsås till varmrätt och blåbärpaj till efterrätt. Gissa om det kurrar gott i min mage efter den långa dagen som började med tidig väckning halv fem. Bussen kom via Kronoby kvart över fem. Sedan efter lunch vid mattelandet styrde vi kosan till matikkamaa och fick träffa en alldeles underbar inspirerande person som berättade om sitt arbete och sitt material.
Sedan blev det incheckning till Scandic (Simonkenttä tror jag att det heter) mitt i stan. Några timmar shopping på stan gjorde mig alldeles utmattad. Mycket att se på. Vi var bland annat till Kampen, Sokos och Stockman. Ni må tro att jag shoppade- INTE. Det enda jag hade med mig till rummet var lite dockskåpsmöbler från Indiska som jag tror att lillagumman ska få till julklapp.
Imorron blir det väckning tidigt eftersom bussen avgår redan kl. halv åtta för alla trots att jag och många med mig ska var vid mattelandet först klockan nio...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
3.12.2007 19:27:00Here I am in Helsinki
trötta fötter, sömnig och hungrig, men nu ska styrgruppen bjuda oss alla på mat...Flamberad sik lär det ska bli för min del...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
2.12.2007 20:15:05Packningspanik
fick jag nu. Vad behöver man egentligen ha med sig för att åka med buss ner till Helsingfors, studiebesök, shopping, middag, ???, sova på hotell, studiebesök, åka buss hem.
Men Kerstin, nu blev det ännu mer panik efter din kommentar, finare kläder? på middagen. Nu märks det nog att det är länge sedan jag åkt någonstans över natten.
Nej, nu packar jag ner alltför mycket som vanligt så då har jag ju i alla fall inte bort något.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (4)
Tipsa en vän
2.12.2007 11:53:01Ja sko bara int årk...
Kvart över fem måndag morgon startar jag på en studieresa till Helsingfors. Som det känns nu så tar det bara emot. Jag tycker inte om att sitta stilla i en buss i många timmar. Undrar vad jag egentligen behöver ha med mig för en tvådagarsresa...
Nog för att det är roligt folk som är med på resan så säkerligen blir det även trevliga stunder, men dessa bussresor är pest. Dessutom sover jag alltid bäst hemma. Lillagumman får fara och sova till fammos ikväll så hämtar gubbi henne därifrån imorron. Sedan på måndag får de var helt för sig själva och hitta på skojiga saker när jag är borta.
Funderar även lite på hur det går på morgonen när jag inte är hemma. Lillagumman har nog sovit över hos fammo och moffa och vaknat utan att jag varit närvarande men hon var bara 1½ år när jag senast var borta hemifrån. Nå, nog går det väl bra.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (5)
Tipsa en vän
2.12.2007 08:56:48Gommorron denna blåsiga första advent
Här i Krombi blåser det hårt runt stugknuten. Jag riktigt hör det vinande ljudet när jag sitter vid datorn. Dessutom känner jag hur det drar från det fönster jag inte tätat ordentligt, så är det bara i mitt 50-talshus.
Lillagumman är placerad framför tv:n efter avklarad adventskalender lucköppning. Gubbi kommer säkerligen att snarka flera timmar ännu och det unnar jag honom eftersom det är veckans enda sovmorgon. Det blir nog inget jagas i detta väder, dessutom är hunden lite halt efter gårdagens jakt som visade sig ske på mård...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (0)
Tipsa en vän
1.12.2007 16:36:39Han knackade på!
Lillajultomten alltså, han som alltid knackar på fönstret och lämnar några lillajulklappar i kvisten...
Gissa om lillagumman var ivrig...
Anmäl detta inlägg
Kommentera (3)
Tipsa en vän
1.12.2007 12:58:20Man tager vad man haver cheesecake
I torsdags hade jag en fin kväll tillsammans med Ia, Min plats och kompis S. Vi hade typ knytkalas och på min lott fanns att göra något sött. Efter lite tankearbete kom jag fram till att jag ville göra en lite julig cheesecake.
Olika webbsidor besöktes och ett recept valdes. Sedan skulle ingridienserna inhandlas. Med mitt goda minne kunde jag minnas att många av ingridienserna redan fanns i skafferiet. Allt som inte borde finnas i hemmet införskaffades.
Döm om min förvåning när vi inte hade apelsiner som enligt receptet skulle ingå... Nå, apelsinlös men inte rådlös beslöt jag att göra en man tager vad man haver cheesecake enligt följande.
Jag mixade ett antal goda pepparkakor i min tupperware quickchef. Sedan tillsattes en klick smält smör, detta rördes till en grynig massa som plattades ut i en pajform. En förpackning vaniljvisp vispades och sedan tillsattes en burk philadephia ost och en dl marianne crush. Lite gelatinpulver smältades och sedan blandades det med röran. Detta hälldes i pajformen. Lite marianne cruch ströddes över tillsammans med lite smulad pepparkaka. Sedan in i kylen. Blev faktiskt väldigt god.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)
Tipsa en vän
1.12.2007 10:50:13Första gången
I år är det första gången på väldigt länge som jag inte ens har tagit fram adventsljusstaken till lillajul. Jag brukar vilja ha allt juligt framlagt senast fredagen före lillajul så att jag kan njuta av allt under adventstiden. Känns faktiskt riktigt konstigt. Huset är upp och nervänt men under dagens lopp ska jag väl försöka få fram nå lite julpynt.
Mina stora tro, hopp och kärlek som jag gjorde under BLI-tiden ska åtminstone upp i kvistfönstren, då vet jag att det nalkas jul. Jag är väldigt stolta över dem och de tog länge att göra.
Anmäl detta inlägg
Kommentera (2)

Inga kommentarer: